Fenntartható megoldások az ökodesignak köszönhetően

A Geberit 2007 óta minden termékének fejlesztésénél alkalmazza az ökodesign elvét. Célja, hogy a lehető legalacsonyabb erőforrás-fogyasztás mellett hozzáadott értéket teremtsen az ügyfelek, a környezet és a társadalom számára.

Az ökodizájn elve: fókuszban a termék életciklusa. © Geberit International AG

A fenntarthatóság mindenkit foglalkoztat és az építőiparban is régóta fontos szempont. Nem véletlenül: 2019-ben az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) az építőipar által világszerte kibocsátott szén-dioxid arányát 38 százalékra becsülte. Az erőforrások, például a víz, az energia vagy az építőanyagok nagymértékű fogyasztása szintén kihívást jelent az iparág számára, a velük való takarékos bánásmód pedig a cél elérésének szükséges eszköze.

A termék életciklusának nyomon követése

A Geberit több mint 30 éve elkötelezett híve az ökológiai fenntarthatóságnak, amelynek központi elemét az ökodesign jelenti. A Geberit 2007 óta minden terméket következetesen ennek az elvnek megfelelően fejleszt és optimalizál: ökológiai szempontból minden terméknek jobbnak kell lennie az elődjénél.

Az ökodesign a termék életciklusának minden szakaszát lefedi: a nyersanyagok és anyagok kiválasztását, az ellátási láncot, a minél energiatakarékosabb gyártást és logisztikát, a csomagolás csökkentését – de főleg a Geberit-termékek tartósságát, javíthatóságát, a pótalkatrészek hosszú távú elérhetőségét és újrahasznosítását. Az ökodesign révén a Geberit jelentősen hozzájárul a fenntartható építéshez és a körforgásos gazdasághoz.

Építészek és tervezők partnere

Egyre több Geberit termék rendelkezik validált és ellenőrizhető életciklus-értékeléssel, amit az úgynevezett környezetvédelmi terméknyilatkozatok (EPD) igazolnak. Ezek a dokumentumok fontos információforrásnak számítanak a fenntarthatóságra törekvő építőipari vállalatok és építészirodák számára. Ugyanakkor a Geberit megoldásai nemcsak az építési folyamat során, hanem használat közben is hozzájárulnak az értékes erőforrások, például áram vagy víz kímélő felhasználásához. A Geberit megoldásai ma már a fenntarthatóság szempontjából kiemelkedő építési projekteknél is szerephez jutnak.

Az „eView” hírlevél első számában négy olyan épületet mutatunk be, amelyek ökológiai teljesítményükkel világszerte követendő példát jelentenek. A koppenhágai 3XN architects munkatársával, a fenntartható építésre szakosodott Lasse Lind építésszel és egyetemi oktatóval készített interjú ezenkívül az építőiparban várható jövőbeli fejleményekről és trendekről ad áttekintést.

Kellemes olvasást kívánunk!