A fürdőszoba karbantartása

Ha nem ápoljuk rendszeresen az autónkat, azt előbb-utóbb megeszi a rozsda vagy pedig úton-útfélen cserben fog hagyni minket. Egy kisebb-nagyobb karbantartás a fürdőszobában is hozzájárul ahhoz, hogy hosszú ideig tudjuk élvezni az általa nyújtott kényelmet.

Fésűbetét a zuhanyfolyóka egyszerű tisztításához

Kis karbantartás a fürdőszobában

A fürdőszoba rendszeres tisztítása nagyon fontos; erről bővebben a “Tisztaság a legtávolabbi sarokban is”. című cikkben olvashatunk. Ugyanez vonatkozik a zuhanytálcára is: a felület rendszeres tisztításával biztosítható, hogy a lerakódások ne csúfítsák el az összhatást. Vannak ugyan olyan feladatok is, amelyek kissé több időt vesznek igénybe, de fontos, hogy rendszeres időközönként mindenre sort kerítsünk. Ilyen például a zuhanylefolyó vagy zuhanyfolyóka tisztítása. A hajszűrőt könnyű eltávolítani és tisztán tartani, de időnként a lefolyót vagy a zuhanyfolyókát is érdemes alaposan megtisztítani. A szappanmaradványok vagy más szennyeződések megnehezítik a zuhanyvíz lefolyását.

Gyors vízelvezetés

Ha pedig már nekilátunk a lefolyó tisztításának, egyúttal a szifonokról se feledkezzünk meg. Az eltömődött lefolyót különösen a hosszú hajú embereknek nem kell bemutatni: a hajszálak könnyen fennakadnak a lefolyón, megnehezítve a víz elvezetését. A mosdó esetében a szifont szükség esetén könnyű eltávolítani, viszont a zuhanyzónál és a kádnál erre csak bontás után van lehetőség. A YouTube-on ugyan találhatunk többé-kevésbé használható tippeket, mi azt javasoljuk, hogy a hajcsomókat egy hosszú csipesszel próbálja meg kihúzgálni. Így a szifon vagy a csövek biztosan nem sérülnek meg, amivel máris megtakaríthatjuk a javítási költségeket. A mosdó túlfolyónyílása is rendszeres tisztítást igényel. A nyílásba fújjunk valamilyen szokványos tisztítószert és kis ideig hagyjuk állni. Ezzel megakadályozhatjuk a rossz szagok képződését és a meszesedést.

Nagy karbantartás

Ha a WC-öblítés után a víz tovább folyik, ez azt jelentheti, hogy a szennyeződések eltömítik az öblítőszelepet. A szelep az öblítőtartály alján található, és a rajta lévő szilikontömítés általában lezárja a kifolyót. Ha a tömítés és a leeresztő nyílás közé szennyeződés kerül, például az öblítőtartályban lévő lerakódások miatt, akkor ez könnyen megesik. A videó bemutatja, hogy hogyan lehet könnyedén megtisztítani ezt a szelepet – még egy falsík alatti öblítőtartály esetében is.

Geberit Sigma falsík alatti öblítőtartály tisztítása
Geberit falon kívüli öblítőtartály tisztítása

Csak óvatosan!

Figyelem: mindenki saját maga felel az okozott károkért. A baj pedig gyorsan megtörténhet, mert a legtöbb tartóelem műanyagból készül és szakszerűtlen kezelés esetén letörhet vagy megsérülhet. Az öblítőtartály belsejét általában nem kell megtisztítani, mert különben előfordulhat, hogy a nagyobb lerakódások egészben leválnak és mindent eltömítenek. Ekkor legrosszabb esetben a vízvezeték-szerelőnek kell majd leszerelnie a WC-t. A szifon eltávolításakor ügyeljünk arra, hogy ne sérüljön meg semmi. Ahogy a mérnök mondaná: előbb figyelj, utána szerelj! Ha elbizonytalanodunk, mindig hívjunk szakembert.

Az Ön számára melyik fürdőszoba a megfelelő?

A tökéletes fürdőszoba kívánságok és szükségletek széles skáláját szolgálja. De milyen igényei vannak Önnek? A hely, a tisztaság vagy a design fontos az Ön számára? Felhasználóbarát termékeket szeretne, vagy inkább azt a bizonyos extra kényelmet részesíti előnyben, amelyet például a Geberit AquaClean higiéniai berendezés nyújt Önnek? Vagy esetleg az univerzális design a szívügye? Nem számít, milyen igényei vannak, okos fürdőszobai megoldásainkkal leegyszerűsítjük mindennapjait.

Több hely a fürdőszobában
Nagyobb tisztaság a fürdőszobában
Több funkcionális design a fürdőszobában
Nagyobb kényelem a fürdőszobában
Nagyobb mértékű akadálymentesség a fürdőszobában
Több felhasználóbarát kezelhetőség a fürdőszobában