„Rajongok a történelmi épületekért”Interjú Deniz Alkan építésszel

Szakmája: építész. Szenvedélye: a felújítás. Deniz Alkan, az isztambuli Turkish House szálloda restaurátora és tulajdonosa a történelmi épületek iránti rajongásáról.

Restaurátor és szállodatulajdonos: Deniz Alkan az átalakított Turkish House szálloda belső udvarán Isztambulban (© Haydar Erçin)

Hogyan lett a Turkish House tulajdonosa?

Szenvedéllyel rajongok a történelmi épületekért. Mindig is csodálattal és szeretettel tekintettem rájuk. Eddig mintegy 200 történelmi épület felújításában vettem részt, így kézenfekvő volt, hogy magam is vásároljak és helyreállítsak egy ilyen épületet. Akkoriban a fiam üzemgazdaságtant és turizmust tanult, és ő állt elő azzal az ötlettel, hogy az épületet alakítsuk át butikhotellé. Azóta családi vállalkozásként működtetjük a szállodát.

Mitől lesz sikeres egy felújítás?

A sikeres felújítás figyelembe veszi az épület jellegét. A helyreállítás az eredeti anyagoknak és az eredeti terveknek megfelelően, de a jövő igényeit szem előtt tartva történik. Előfordulhat, hogy az épületnek új funkciót kell találni, ha az eredeti funkció már nem fenntartható, de az új funkciónak is illeszkednie kell az épület tervéhez és rendeltetéséhez.

Milyen kihívásokkal szembesültek a felújítás során?

A ház a történelmi Sultanahmet-félszigeten található, ahol mindig számítani kell régészeti leletekre. Itt is ez történt: a rekonstrukció során a késő bizánci és a korai oszmán korszakból származó fal- és épületmaradványokra bukkantunk. A megbízók számára egy ilyen felfedezés mindenekelőtt azt jelenti, hogy az építkezést le kell állítani. Mindent ki kell vizsgálni, dokumentálni kell, és be kell szerezni az engedélyeket. Ezenkívül az építési munkálatok során nem szabad kárt tenni a leletekben, hiszen a saját történelmi és kulturális örökségünkről van szó.

Mi az, ami különösen fontos volt Önöknek építészeti és formatervezési szempontból?

Mi házigazdaként tekintünk magunkra. Fontos számunkra, hogy a vendégeinket a kultúránkra jellemző melegséggel és vendégszeretettel fogadjuk. Ehhez a különböző szerkezeti elemek és berendezési tárgyak is hozzájárulnak.

A Turkish House szálloda szobáit Geberit termékekkel szerelték fel. Mi az, ami meggyőzte Önöket?

Több ok miatt választottuk a Geberitet. Egyrészt a kétmennyiséges öblítés miatt, mert víztakarékos megoldást kerestünk, másrészt a fürdőszobáink nem szabványos méretűek, ezért egyedi és rugalmas megoldásokra volt szükségünk, például a zuhanyzóban. A Geberit ehhez is megfelelő termékeket kínált: a CleanLine zuhanyfolyókák igény szerint méretre vághatók, és a karcsú iCon WC-k is tökéletesen elférnek a különböző méretű helyiségekben. Azonban leginkább a Geberit által nyújtott szolgáltatás és a termékek minősége győzött meg minket.

Bővebben Deniz Alkanról
Deniz Alkan török származású építész, tervező és restaurátor. Az egyetemi tanulmányait az isztambuli ITÜ Műszaki Egyetemen végezte, majd történelmi épületek restaurálására és felújítására szakosodott. Ezt követően társával egy történelmi épületek restaurálására specializálódott céget alapított. Emellett egy műemlékvédelmi egyesület és az Isztambuli Építész Kamara vezetőjeként dolgozik. 2022 óta családi vállalkozásban vezeti a Turkish House szállodát Isztambul Sultanahmet nevű történelmi városrészében.