Ivóvíz-higiénia a Geberittel Életek védelme
Az ivóvíz a legszigorúbban ellenőrzött élelmiszer. A vízszolgáltató vállalatok folyamatosan vizsgálják a víz kémiai, mikrobiológiai és egyéb indikátorparamétereit, például a szagát és a zavarosságát.
Az ivóvíz azonban nem steril, hanem mikroorganizmusokat tartalmaz, amelyek biofilmet képeznek. Ezek a biofilmek alapesetben nem jelentenek problémát, és nem befolyásolják hátrányosan az ivóvíz minőségét. Sőt, egy stabil ökoszisztéma még kedvezően is hathat a víz minőségére. A biofilmek azonban az egészségre veszélyes kórokozók számára is megfelelő táptalajt biztosíthatnak.
A Geberit szaktudással és megfelelő termékekkel segíti a szakembereket az ivóvízhálózatok szakszerű megtervezésében, üzemeltetésében és karbantartásában.

A legionellák és pszeudomonádok egészségügyi kockázatot jelentenek
A baktériumok akkor tudnak elszaporodni az ivóvízhálózatban, ha megfelelő tápanyagokat és ideális környezeti hőmérsékletet találnak, valamint elegendő idejük van a szaporodásra. Ha a hideg víz felmelegszik, vagy hosszabb ideig nem történik vízcsere, az elősegítheti a baktériumok elszaporodását, és megzavarhatja a mikroorganizmusok természetes egyensúlyát. A vízzel kapcsolatos, potenciálisan fertőző baktériumok legfontosabb képviselője a Legionella pneumophila és a Pseudomonas aeruginosa.
A legionellák belélegzés útján fertőzhetnek, ha a szennyezett vízből származó aeroszolok (pl. zuhanyzáskor vagy a vízcsap használata közben) a levegőbe kerülnek. Ez különösen legyengült szervezetű emberek számára jelenthet egészségügyi kockázatot.
A pszeudomonádok által okozott fertőzés tüdőgyulladást, valamint seb- és húgyúti fertőzéseket okozhat. Súlyos esetben akár vérmérgezés is kialakulhat. A fertőzés különösen kórházi betegekre, idősekre és csecsemőkre lehet veszélyes.

Tanulmány: Így szaporodnak a legionellák
A Geberit megbízásából a Zürichi Egyetem kutatócsoportja Prof. Dr. Hubert Hilbi vezetésével szisztematikusan tanulmányozta a legionellák szaporodását.
A tanulmány eredménye:
A legionella baktériumok a hőmérséklet növekedésével addig szaporodnak, amíg el nem érnek egy maximális értéket. 40 °C-on a legionella baktériumok körülbelül háromszor gyakrabban kétszereződnek meg adott idő alatt, mint 25 °C-on. Míg 25 °C-on két kétszereződés révén 1 legionellából 4 baktérium lesz, addig 40 °C-on hat kétszereződés révén 1-ről 64-re nő a számuk.
Hőmérsékletfüggő öblítési intervallum
A mért szaporodási ráták alapján kiszámítható egy hőmérsékletfüggő öblítési intervallum (kék színű szaggatott görbe).
A VDI 6023-1 szerint 25 °C-os hőmérsékleten elegendő a 72 órás öblítési intervallum (1. pont).
Magasabb hőmérsékleten az öblítési intervallumot úgy határozzák meg, hogy ez idő alatt a legionellák ugyanolyan mértékben tudnak elszaporodni. Ez például 29 °C-on 46 órás öblítési intervallumot jelent (2. pont). Így, ha a hideg víz hőmérsékletének emelkedése nem is kerülhető el, kiküszöbölhető a baktériumok elszaporodásának fokozott kockázata.
A DVGW kutatási jelentése is megerősítette, hogy a rövid távú, 25 °C fölötti hőmérséklet-emelkedés önmagában közvetlenül nem eredményez magas legionellaszámot.




Tartósan kiemelkedő vízminőség – az épületüzemeltető felelőssége
Az épületen belüli vízminőség biztosítása az üzemeltető feladata. Ha a víz felmelegszik, vagy hosszabb ideig pang a vezetékekben, elszaporodhatnak a nemkívánatos baktériumok. Ezért elengedhetetlen a rendszerkomponensek rendeltetésszerű üzemeltetése és rendszeres karbantartása.
A Geberit higiéniai rendszere ideális megoldást kínál a vezetékes ivóvíz minőségének megőrzésére.
Intézkedések az ivóvízminőség megőrzésére Ezekre kell figyelnie a szakembereknek
Optimális ivóvíz-higiénia a Geberit segítségével Egyszerűen elmagyarázva
Az állandóan jó minőségű ivóvíz biztosítása az egész épületben alapvető fontosságú, aminek az alapját a következő intézkedésekkel lehet megteremteni:
- az ivóvízhálózat szakszerű megtervezése
- szakszerű kivitelezés
- a szaniterek tartósan megfelelő üzemeltetése
A Geberit ivóvízrendszerek elemei minden higiéniai követelménynek megfelelnek. A Geberit műszaki tanácsadói emellett ivóvíz-higiéniai szakértelmükkel is segítik a vízvezeték-szerelőket és más szakembereket.
Az ivóvíz minőségének megőrzése a Geberit higiéniai rendszerrel A legionellák elszaporodásának megelőzése
A Geberit higiéniai rendszer egy átfogó koncepció az igényalapú és hatékony higiéniamenedzsment megvalósításához.
A Geberit higiéniai rendszer alapján ügyfeleink testreszabott megoldásokat dolgozhatnak ki, amelyek a teljes szaniterrendszerben, valamint bármilyen típusú és gyakoriságú használat esetén biztosítják az ivóvíz megfelelő minőségét.

Ügyfélprojektek az ivóvízhigiénia témájában

Higiéniai öblítőberendezések az ivóvízellátáshoz
A heidenheimi dialízisközpont lakásaiban és a dialízisrészlegben a higiéniai öblítőberendezések Geberit Connect segítségével csatlakoznak a hálózathoz. Ez lehetővé teszi a higiéniai öblítőberendezések központi vezérlését és leolvasását.
Kérdése van? Örömmel segítünk!
Szakértőink egyaránt tanácsot adnak végfelhasználóknak, tervezőknek, vízvezeték-szerelőknek és más szakembereknek a projektjeik megvalósításában. Szívesen segítenek abban, hogyan oldhatják meg a felmerülő kihívásaikat termékeink segítségével.
Szigorú ivóvízrendeletek Nemzeti és európai előírások betartása
A vízszolgáltatók arról gondoskodnak, hogy az ivóvíz egészségügyi szempontból kifogástalan minőségben jusson el az épület csatlakozási pontjáig, az épületen belüli vízminőség fenntartásáért azonban már az épület üzemeltetője felel.
Az (EU) 2020/2184 irányelv alapján az egyes országok saját szabályozásokat dolgoznak ki.
