Ivóvíz-higiénia a Geberittel Életek védelme

Az ivóvíz a legszigorúbban ellenőrzött élelmiszer. A vízszolgáltató vállalatok folyamatosan vizsgálják a víz kémiai, mikrobiológiai és egyéb indikátorparamétereit, például a szagát és a zavarosságát.

Az ivóvíz azonban nem steril, hanem mikroorganizmusokat tartalmaz, amelyek biofilmet képeznek. Ezek a biofilmek alapesetben nem jelentenek problémát, és nem befolyásolják hátrányosan az ivóvíz minőségét. Sőt, egy stabil ökoszisztéma még kedvezően is hathat a víz minőségére. A biofilmek azonban az egészségre veszélyes kórokozók számára is megfelelő táptalajt biztosíthatnak.

A Geberit szaktudással és megfelelő termékekkel segíti a szakembereket az ivóvízhálózatok szakszerű megtervezésében, üzemeltetésében és karbantartásában.

Egy férfi higiéniailag kifogástalan ivóvízzel zuhanyozik

A legionellák és pszeudomonádok egészségügyi kockázatot jelentenek

A baktériumok akkor tudnak elszaporodni az ivóvízhálózatban, ha megfelelő tápanyagokat és ideális környezeti hőmérsékletet találnak, valamint elegendő idejük van a szaporodásra. Ha a hideg víz felmelegszik, vagy hosszabb ideig nem történik vízcsere, az elősegítheti a baktériumok elszaporodását, és megzavarhatja a mikroorganizmusok természetes egyensúlyát. A vízzel kapcsolatos, potenciálisan fertőző baktériumok legfontosabb képviselője a Legionella pneumophila és a Pseudomonas aeruginosa.

A legionellák belélegzés útján fertőzhetnek, ha a szennyezett vízből származó aeroszolok (pl. zuhanyzáskor vagy a vízcsap használata közben) a levegőbe kerülnek. Ez különösen legyengült szervezetű emberek számára jelenthet egészségügyi kockázatot.

A pszeudomonádok által okozott fertőzés tüdőgyulladást, valamint seb- és húgyúti fertőzéseket okozhat. Súlyos esetben akár vérmérgezés is kialakulhat. A fertőzés különösen kórházi betegekre, idősekre és csecsemőkre lehet veszélyes.

A baktériumok akkor tudnak elszaporodni az ivóvízben, ha megfelelő feltételeket találnak

Tanulmány: Így szaporodnak a legionellák

A Geberit megbízásából a Zürichi Egyetem kutatócsoportja Prof. Dr. Hubert Hilbi vezetésével szisztematikusan tanulmányozta a legionellák szaporodását.

A tanulmány eredménye:

A legionella baktériumok a hőmérséklet növekedésével addig szaporodnak, amíg el nem érnek egy maximális értéket. 40 °C-on a legionella baktériumok körülbelül háromszor gyakrabban kétszereződnek meg adott idő alatt, mint 25 °C-on. Míg 25 °C-on két kétszereződés révén 1 legionellából 4 baktérium lesz, addig 40 °C-on hat kétszereződés révén 1-ről 64-re nő a számuk.

Bővebb információ a tanulmányról

Hőmérsékletfüggő öblítési intervallum

A mért szaporodási ráták alapján kiszámítható egy hőmérsékletfüggő öblítési intervallum (kék színű szaggatott görbe).

A VDI 6023-1 szerint 25 °C-os hőmérsékleten elegendő a 72 órás öblítési intervallum (1. pont).

Magasabb hőmérsékleten az öblítési intervallumot úgy határozzák meg, hogy ez idő alatt a legionellák ugyanolyan mértékben tudnak elszaporodni. Ez például 29 °C-on 46 órás öblítési intervallumot jelent (2. pont). Így, ha a hideg víz hőmérsékletének emelkedése nem is kerülhető el, kiküszöbölhető a baktériumok elszaporodásának fokozott kockázata.

A DVGW kutatási jelentése is megerősítette, hogy a rövid távú, 25 °C fölötti hőmérséklet-emelkedés önmagában közvetlenül nem eredményez magas legionellaszámot.

Hőmérsékletfüggő öblítési intervallum görbéje

Tartósan kiemelkedő vízminőség – az épületüzemeltető felelőssége

Az épületen belüli vízminőség biztosítása az üzemeltető feladata. Ha a víz felmelegszik, vagy hosszabb ideig pang a vezetékekben, elszaporodhatnak a nemkívánatos baktériumok. Ezért elengedhetetlen a rendszerkomponensek rendeltetésszerű üzemeltetése és rendszeres karbantartása.

A Geberit higiéniai rendszere ideális megoldást kínál a vezetékes ivóvíz minőségének megőrzésére.

Intézkedések az ivóvízminőség megőrzésére Ezekre kell figyelnie a szakembereknek

Optimális ivóvíz-higiénia a Geberit segítségével Egyszerűen elmagyarázva

Az állandóan jó minőségű ivóvíz biztosítása az egész épületben alapvető fontosságú, aminek az alapját a következő intézkedésekkel lehet megteremteni:

  • az ivóvízhálózat szakszerű megtervezése
  • szakszerű kivitelezés
  • a szaniterek tartósan megfelelő üzemeltetése

A Geberit ivóvízrendszerek elemei minden higiéniai követelménynek megfelelnek. A Geberit műszaki tanácsadói emellett ivóvíz-higiéniai szakértelmükkel is segítik a vízvezeték-szerelőket és más szakembereket.


Az ivóvíz minőségének megőrzése a Geberit higiéniai rendszerrel A legionellák elszaporodásának megelőzése

A Geberit higiéniai rendszer egy átfogó koncepció az igényalapú és hatékony higiéniamenedzsment megvalósításához.

A Geberit higiéniai rendszer alapján ügyfeleink testreszabott megoldásokat dolgozhatnak ki, amelyek a teljes szaniterrendszerben, valamint bármilyen típusú és gyakoriságú használat esetén biztosítják az ivóvíz megfelelő minőségét.

Fedezze fel a Geberit higiéniai rendszert!

Egy férfi beépíti a Geberit higiéniai rendszert

Ügyfélprojektek az ivóvízhigiénia témájában

Dialízisközpont Heidenheimben, Németország

Higiéniai öblítőberendezések az ivóvízellátáshoz

A heidenheimi dialízisközpont lakásaiban és a dialízisrészlegben a higiéniai öblítőberendezések Geberit Connect segítségével csatlakoznak a hálózathoz. Ez lehetővé teszi a higiéniai öblítőberendezések központi vezérlését és leolvasását.

Bővebb információ a projektről

Kérdése van? Örömmel segítünk!

Szakértőink egyaránt tanácsot adnak végfelhasználóknak, tervezőknek, vízvezeték-szerelőknek és más szakembereknek a projektjeik megvalósításában. Szívesen segítenek abban, hogyan oldhatják meg a felmerülő kihívásaikat termékeink segítségével.


Szigorú ivóvízrendeletek Nemzeti és európai előírások betartása

A vízszolgáltatók arról gondoskodnak, hogy az ivóvíz egészségügyi szempontból kifogástalan minőségben jusson el az épület csatlakozási pontjáig, az épületen belüli vízminőség fenntartásáért azonban már az épület üzemeltetője felel.

Az (EU) 2020/2184 irányelv alapján az egyes országok saját szabályozásokat dolgoznak ki.

Illusztráció az ivóvízrendelethez

Hasonló témák felfedezése