Rekordmagas épület lenyűgöző kilátássalVarso Place, Varsó (PL)

A Varso Place tornya 300 méterre magasodik Varsó fölé. A projekt révén teljesen megújult egy egykor lepusztult utca, az épület fenntarthatósági koncepcióját pedig különböző tanúsítványokkal ismerték el. Nem utolsósorban a Geberit termékeinek köszönhetően.

310 méter, 53 emelet: Ha az antennát is beleszámítjuk, a varsói Varso Place (PL) rekordmagas főtornyának alig akad párja. A Varsó-torony magasabb, mint a Deutsche Commerzbank Tower vagy a madridi Torre Caja, így az Európai Unió legmagasabb felhőkarcolójának számít.

De egy épület magassága önmagában semmit nem jelent. A Varso Place ettől sokkal többet nyújt. A három épületből álló komplexum egy innovációs központnak, egy szállodának, éttermeknek, kávézóknak, üzleteknek, irodáknak ad helyet, és a szolgáltatások széles skáláját kínálja a lengyel főváros egyik legforgalmasabb negyedében.

Új életre kelt az egykor leégett utca

A Varso Place tornya 310 méterre magasodik Varsó fölé (© Aaron Hargreaves/Foster + Partners)

De ez nem volt mindig így. Az új épületnek helyet adó Chmielna utca az 1943-as varsói felkelés során részben leégett, és utána sokáig nem is építették újjá. Az utca keleti vége 2009 óta műemlékként funkcionál, a nyugati vége pedig teljesen megújult a Varsó-toronynak köszönhetően.

Az épületegyüttes középpontjában egy üvegkerettel körülvett, fákkal és padokkal tarkított tér található. A cél az, hogy az emberek élvezzék a környezetet – egy olyan városi térben, amely a Foster + Partners építésziroda elmondása szerint zökkenőmentes kapcsolatot biztosít az irodai munka és a közösségi tér között. „Biztosak vagyunk abban, hogy a toronyban elérhető szabadidős tevékenységek és a tetőn kialakított közös terek pozitív hatással lesznek majd erre a csodálatos városra” – mondja Grant Brooker, a Foster + Partners munkatársa.

A terület kimagasló építési minősége is hozzájárul ehhez a pozitív célhoz. Az épület fenntarthatóságát a BREEAM tanúsítvány igazolja. A WELL címke pedig azt mutatja, hogy az épületek mennyire veszik figyelembe az emberek fizikai és mentális egészségét. Ennek keretében például a levegő, a víz és a fény minőségét értékelik.

Geberit nyomócsővezetéki rendszerek és egyéb termékek

A tanúsítvánnyal kitüntetett vízminőség elsősorban a Geberit csővezetékrendszereinek köszönhető. A megvalósítás során például három különböző Geberit nyomócsővezetéki rendszert használtak: Mapress rézcsöveket ivóvízhez, fűtéshez és hűtéshez, valamint Mepla és Volex nyomócsővezetéki rendszereket, amelyek megbízható és higiénikus vízellátást biztosítanak. A Geberit katalógus számos más fürdőszobai terméke is a megbízhatóságot és a higiéniát képviseli.

Tények

Geberit Know-how

Geberit Know-how

Képgaléria