Erre kell ügyelni egy akadálymentes fürdőszobánálŐszinte beszélgetés egy mozgássérült férfival

Mennyire fontos az akadálymentes fürdőszoba egy mozgássérült ember mindennapi életében? Mire kell odafigyelni a fürdőszoba kialakítása vagy felújítása során? És milyen tippeket lehet adni a WC-vel, mosdótérrel, zuhanyzóval stb. kapcsolatban? Ezekre a kérdésekre leginkább az érintettek tudják a választ. Peter Roos, aki a nottwili Svájci Paraplégiai Központban (SPZ) dolgozik, egy baleset óta mozgássérült. A 38 éves férfit arra kértük, hogy foglalja össze a tapasztalatait a fürdőszoba használatával kapcsolatban.

Peter Roos kerekesszékben egy akadálymentes fürdőszobában kialakított mosdótér mellett (© Ben Huggler)

Mennyire fontos Önnek a fürdőszoba?

A fürdőszoba sokkal nagyobb prioritást élvez az életemben, mint korábban. Mozgássérültként folyamatosan mások segítségére szorulok. Ezért is fontos számomra, hogy a lehetőségekhez mérten mindent magam csinálhassak, legalábbis a fürdőszobában. Tudni kell, hogy a bélműködésemet és a hólyagom működését már nem tudom irányítani. Csak a székletürítés 30–60 percet vesz igénybe, aminek a technikáját a rehabilitáció során tanultam meg és gyakoroltam be. Ezért a jó megvilágítás, az elegendő hely és a megfelelő szellőzés számomra nagyon fontos egy fürdőszobában.

Van otthon hagyományos WC-je?

Van egy nagy kinyúlású, fali WC-m, így a kerekesszékemmel közvetlenül mellé tudok állni, és át tudok ülni a WC-ülőkére. A WC-fedél egyedi kialakítású, ugyanis nincs törzsstabilitásom, így fontos, hogy a fedél megtámassza a hátamat. Ha a fedél a kerámia nagy kinyúlása miatt túlságosan hátradől, ami szállodákban gyakran előfordul, akkor egy párnát kell a fedél mögé tennem, hogy nekitámaszkodhassak.

Ön szerint milyen az ideális mosdótér?

A legfontosabb, hogy a kerekesszékkel annyira be tudjak állni a mosdó alá, hogy a hasam hozzáérjen a pereméhez. Ugyanis csak így van elég stabilitásom ahhoz, hogy használni tudjam. Ezért fontos, hogy a szifon ne legyen útban. És lehetőleg legyen leszigetelve, hogy ne égessem meg a lábam. Ez korábban többször is előfordult, ugyanis nem érzem a lábamat, és nem érzem, ha valami túl forró. Ezenkívül a tükör lehetőleg érjen le a mosdóig. Bár így a csaptelep és a tükör elég közel kerül egymáshoz, és az üvegre gyakran ráfröccsen a víz, de ezt gyorsan le lehet törölni. És mivel a kezem elég gyenge, nem nagyon tudok megnyitni egy hagyományos csapot. Ezért a legjobb az egykaros csaptelep, amelynek a karja nem túl rövid.

És mi a helyzet a zuhanyzóval?

A zuhanyzót úgy kell megtervezni, hogy kerekesszékkel könnyen be lehessen menni és át lehessen ülni az ülőkére. Az is nagyon hasznos, ha a kerekesszékkel meg lehet fordulni a zuhanyzóban, de ez már luxusnak számít. Én otthon megcsináltattam magamnak, de ehhez legalább egy nyolc négyzetméteres fürdőszoba kell.

Van még ezenkívül valamilyen tippje az akadálymentes fürdőszobához?

A fürdőszoba ajtajáról sem szabad megfeledkezni. A szélessége ugyanis nem minden. Nekem otthon tolóajtóm van, ami a lehető legkényelmesebb megoldás. Egy hagyományos ajtó esetében az ajtószárny sok helyet foglal el, ráadásul mindig meg kell kerülnöm a kerekesszékkel.

Mire kell ügyelni utazáskor?

Van egy alkalmazás, amellyel könnyen megtalálhatók a mozgássérültek számára kialakított szállodák és éttermek. De erre egyébként telefonon is rá szoktam kérdezni. Aztán persze előfordul, hogy az ember nem mindig azt kapja, amire számít, mert például a kerekesszékes WC-t raktárhelyiségnek használják. Külföldre is sokat utazom – többek között a kerekesszékes rögbiválogatottal. A világ minden táján jártunk már versenyeken, és sok szállodában megfordultam. Ha az ember megfelelően felkészül, akkor minden megoldható, néha viszont kicsit improvizálni kell.

Beszélgetés Peter Roos-szal a nottwili Svájci Paraplégiai Központban (© Ben Huggler)
Peter Rossról
Peter Roos 13 évvel ezelőtt fürdőzés közben szenvedett balesetet, és egyik pillanatról a másikra nyaktól lefelé lebénult. Szó szerint elölről kellett kezdenie az életét. Ma már irodai munkát végez, játszik a gyerekeivel, autót vezet, és rögbizik – a svájci nemzeti válogatottban. Ellenőrzőlistánkban további tippeket talál az akadálymentes fürdőszoba megtervezéséhez.