Milyen kicsi legyen a mosdó?

Egy keskeny fürdőszobában vagy egy kis vendég WC-ben a kézmosó lehetőleg ne foglaljon el sok helyet, a mosdó pedig legyen praktikus és esztétikus. De hogyan lehet ezt elérni? A következő tippek segítenek:

Xeno² mosdó (© Geberit)

1. A standard méretű mosdó 55 centiméteres kinyúlással (mélységgel) rendelkezik. A kézmosó mélysége általában 45 centiméter, azonban keskeny vagy kicsi fürdőszobákban gyakran nincs ennyi hely. Itt jön a képbe a keskenyebb mosdó. Ma már számos minimosdó kapható, amelyeknek a kinyúlása 20-25 centiméter. Jó ötlet lehet például egy helytakarékos mosdó Citterio, Xeno², iCon, Smyle és Selnova Compact fürdőszobai termékcsaládból.

2. A kerámia és a bútorok közötti harmónia nagy mértékben hozzájárul a fürdőszoba megjelenéséhez. Ha a helyiség kicsi, a mosdót a többi berendezési tárggyal együtt érdemes figyelembe venni. Ehhez először meg kell rajzolni a pontos alaprajzot, majd el kell helyezni a mosdókat, bútorokat stb., végül pedig ki kell választani a csempét.

3. Okos design: A mosdók több méretben és különböző időtálló kivitelben kaphatók. Szögletes, ovális vagy lekerekített design, függőleges vagy vízszintes lefolyó: A megfelelő terméket helyiségtől függően lehet kiválasztani. Ha kevés a hely, praktikus megoldás lehet a helytakarékos lefolyóval ellátott kis kézmosó, amely keskeny alsószekrénnyel vagy mosdópulttal kombinálható, hogy minél több tárolóhelyhez jussunk.

iCon kézmosó vendég fürdőszobában (© Geberit)

4. A speciális sarokmegoldások a különleges alapterületű vendég WC-kben is lehetővé teszik a kis mosdók használatát. A Geberit különösen az iCon és a Selnvova Compact sorozat termékeit ajánlja erre a célra.

5. A mosdó formája: Egy kis mosdó mindig helyveszteséggel jár, mivel a kerámián kevesebb pakolófelületet lehet kialakítani. A mosdó formájától függően azonban mindig van lehetőség a maximális helykihasználásra. Ha például aszimmetrikus medencét választunk, amelynél a csaptelep oldalt található, akkor a kerámián több hely marad a mindennap használatos tárgyaknak.

6. A funkcionalitás is fontos. Még kis kézmosók esetében is legyen elegendő hely ahhoz, hogy teljesen a víz alá tudjuk tartani a kezünket. Ebből a szempontból a medence mélysége számít, amit egy bemutatóteremben víz nélkül is könnyen ki lehet próbálni.

7. A megfelelő csapteleppel is lehet helyet spórolni, például ha egy falra szerelhető terméket választunk. A csaptelepeket célszerű a kézmosóval együtt kiválasztani. Ha előzetesen kipróbáljuk, hogy a vízsugár a kerámia mely pontját éri, elkerülhetjük, hogy a víz kifröccsenjen. A csaptelepgyártók gyakran rövidebb modelleket is kínálnak kifejezetten a kis fürdőszobák vendég WC-megoldásaihoz.

Termékek egy tágasabb fürdőszobáért