Szimfónia zöld és kék színbenDe Doelen Rotterdamban (NL)

A vízgazdálkodás kiemelt figyelmet kapott a De Doelen kulturális központ felújítási koncepciójában, amelyben a Geberit Pluvia tetővíztelenítő rendszer is fontos szerepet játszik.

Zúg a taps a rotterdami multifunkcionális kulturális központ, a De Doelen nagy koncerttermében. A Holland Filharmonikus Zenekar épp most adta elő Csajkovszkij hatodik szimfóniáját. Van viszont valami, amit valószínűleg nem sok látogató tud: az országos jelentőségű De Doelen műemlékházban nemcsak az akusztika javult jelentősen a 2020-as felújítás óta, hanem a koncertlátogatók feje felett is elképesztő események zajlanak: A De Doelen felújított tetőszerkezete kiváló példája a fenntartható vízgazdálkodásnak.

Egy nemzetközi fenntarthatósági kezdeményezés része

A több mint 2500 m2-es lapostető a nagy koncertterem rézből készült tetejét veszi körül (© Plotvis and Kraaijvanger Architecten)

A De Doelen felújítására a „7 Square Endavour” nemzetközi projekt keretében került sor.

Ennek a világ hét különböző pontján indított nemzetközi kezdeményezésnek az a célja, hogy elősegítse a fenntarthatóságot, és ellensúlyozza az urbanizáció különféle negatív hatásait, például a környezetszennyezést, a hőstresszt és az áradásokat.

Zöld és kék színű tető

A két építész, Dave Hoffers (jobbra) és Carlo Bes a De Doelenben

A koncepcióban kiemelt szerep jut a De Doelen terasszal kibővített, zöld-kék színű tetőjének, pontosabban a tetőn kialakított vízgazdálkodási rendszernek.

A nagy koncertterem rézzel borított oldalfalai körül a tetőn több mint 2500 m2 területet ültettek be 84 különböző őshonos virág-, fű- és gyógynövényfajjal.

Még öt nagy rovarhotelt is sikerült kialakítani. A zöldterület öntözését csapadékvízzel oldják meg. Ennek érdekében egy 300 m3-es víztároló tartályt helyeztek el a tetőn, amely többek között a Geberit Pluvia vákuumos esővízelvezető rendszer segítségével tárolja az esővizet.

Kevesebb árvíz, jobb életminőség

A vízgazdálkodási rendszer nemcsak az árvíz elleni küzdelemben segít, hiszen a tárolt víz a tetőn elültetett növényeket is táplálja, a zöld növényzet pedig segít hűteni az épületet. A nemzeti műemlékvédelmi hatóság is elégedett az eredménnyel, ugyanis a kivitelező a kulturális örökségvédelmi hatósággal egyeztette a De Doelen tetőszerkezetét, ami jól bizonyítja, hogy felújítás után még egy nemzeti műemlék is hozzájárulhat a városi életminőség javításához.

A fenntarthatóság jegyébenInterjú Dave Hoffersszel, a Citadel Aannemingsbedrijf B.V. építészével

Geberit Pluvia vákuumos esővízelvezető rendszer

A Citadel az elmúlt években számos munkálatot végzett el a De Doelen épületén, többek között a vízgazdálkodáshoz kapcsolódóan. Dave Hoffers építésznek köszönhetően most bepillantást nyerünk a kulisszák mögé.

Mi volt a fő kihívás a De Doelen esetében?

A város által megbízott mérnöki irodától kaptunk egy ajánlatot. Az iroda munkatársai szabványos átfolyórendszert terveztek a csapadékvíz elvezetésére, nekünk pedig azt kellett ellenőriznünk, hogy ez megvalósítható-e az épületben.

Milyenek voltak a helyszíni körülmények?

A De Doelen tele van csővezetékekkel, elektromos és akusztikai berendezésekkel. Egyszerűen nem volt elég hely egy szabványos csapadékvízgyűjtő rendszer kialakításához, emiatt az eredeti elképzelést nem lehetett megvalósítani.

Mi lett végül a megoldás?

Egy új rendszert kellett kifejleszteni, amely teljesíteni tudja a kék-zöld színű tetővel szemben támasztott követelményeket. Ezt sikerült is megvalósítanunk – a Geberit Pluvia vákuumos esővízelvezető rendszer segítségével. A szűkös helykínálat miatt ugyanis minél kisebb csövekből kellett összeállítanunk a rendszert, és ennek a követelménynek csak a Pluvia felelt meg.

Mit tanultak ebből a projektből?

Amióta megnyertük a pályázatot, számos más feladatot is kaptunk a De Doelenben. Úgy ismerjük az épületet, mint a tenyerünket. (nevet) És már azt is megtanultuk, hogy a De Doelenben nem szabad akkor dolgozni, ha a zenekar játszik, mert ilyenkor túl nagy a zaj.

A Citadelről
A Citadel Aannemingsbedrijf B.V. építőipari vállalat székhelye a rotterdami régióban található. A vállalat főleg különféle ingatlanok, például múzeumok, konferenciaközpontok és parkolóházak építésével és felújításával foglalkozik, többek között a rotterdami Tengerészeti Múzeum és a Természettudományi Múzeum felújítását is ők végezték. A vállalatot Jan van Lint alapította 2013-ban.