Amikor a Pluvia megmenti a focitStadionok a világ minden táján

Számos futballstadionba a Pluvia esővíz-elvezető rendszer van beépítve. Ez több okból is logikus.

Amikor úgy szakad az eső, minha dézsából öntenék, a futball nem szórakoztató - legalábbis akkor biztos nem, ha a pályán tartózkodik az ember. Azonban már sok futballstadion rendelkezik fedett nézőtérrel, és közülük sokukba a Pluvia esővíz-elvezető rendszer van beszerelve. Ebből adódóan a közönség úgy ünnepelhet, hogy közben száraz marad.

A rendszer az edényszerű összefolyókon keresztül negatív nyomás segítségével szívja le a vizet a tetőről. A csövek nagyon hamar és teljes egészében megtelnek vízzel. Egy zárt, gyorsan áramló vízoszlop jön létre. A szívóerő nagy fokú vízelvezetési kapacitást eredményez, így viszonylag kevés összefolyóra van szükség a tetőn. Ennek az erőnek köszönhetően a víz vízszintesen hosszabb szakaszokon is el tud jutni az ejtővezetékekhez.

Előnyök az építés és a szerkezetépítés vonatkozásában

Andreas Mosebach, a Geberit termékmenedzsere szerint ezek a szempontok képezik a rendszer legfőbb előnyét stadionépítésnél. A tető ritkán fedi be az egész stadiont. A pálya nyitott marad, falak pedig kizárólag a külső oldalon találhatóak. Az ejtővezetékeket csak ezekbe lehet beépíteni, ami elkerülhetetlenné teszi a hosszabb vízszintes csővezetékek alkalmazását. “A Pluvia ezért ideális megoldás stadionépítésnél.“

Ehhez jön még a lefolyóedények magas literteljesítménye. “Egy stadiontető nagy felülettel rendelkezik“ - mondja a termékmenedzser. “A Pluvia esővíz-elvezető rendszer kevés anyag felhasználásával nagy teljesítményt visz véghez. Vagyis néhány ejtővezetékkel egy egész stadiontető vízelvezetése megoldható“ - magyarázza Andreas Mosebach. Így tehát a rendszer kis helyet igényel, és nagy építészeti szabadságot kínál, ami fontos tényező stadionépítés során. “A stadionok általában építészeti látványosságok.“

A Pluvia-t a világ minden táján használják futballstadionokban. A következőkben egy válogatást mutatunk be ezekből.

Allianz Arena, München, Németország (© Pixabay)

Allianz Arena, München, Németország

A Herzog & de Meuron bázeli építészek által tervezett és 2006-ban megnyitott müncheni Allianz Aréna a kortárs stadionépítés ikonjának számít. A külső burkolat belehajlik a tetőfelületbe, és közel 2800 rombusz alakú légpárna díszíti. A Geberit Pluvia esővíz-elvezető rendszer a tetőboltozatra van felszerelve. Ennek az ejtővezetékekhez való csatlakozására hajlítható csatlakozócsöveket használtak. (Fotó: Pixabay)

Baku Olimpiyat Stadyumu, Baku, Azerbajdzsán (© Andrey Khrobostov / Alamy Stock Photo)

Baku Olimpiyat Stadyumu, Baku, Azerbajdzsán

A Bakui Nemzeti Stadion valamivel több mint 69 000 néző befogadására alkalmas. Ez egy futballstadion és könnyűatlétikai csarnok egyben. A homlokzatra erősített panelek élénk színekben pompáznak, így némileg a müncheni Allianz Arénára emlékeztetnek. Az acéltetőt a szél és időjárás okozta terhelésekre, valamint az elhajlásokra és feszülésekre vonatkozóan külön ki kellett számítani. A stadion tetőfelületén a Geberit Pluvia biztosítja a kifogástalan vízelvezetést. (Fotó: Andrey Khrobostov / Alamy Stock Photo)

Vodafone Arena, Isztambul, Törökország (© DB Architecture & Consulting)

Vodafone Arena, Isztambul, Törökország

A Beşiktaş labdarúgóklub új otthonában 42 000 néző foglalhat helyet. A stadion a Boszporusz európai partján található, kilátással az Üsküdar városnegyedre. A műemlékvédelemnek köszönhetően a déli homlokzattal és a nyugati főbejárati kapuval a régi stadion egy része megmaradt. Az építésznek sikerült a régi elemeket egy modern koncepcióval ötvöznie. A stadion teteje szilikonnal bevont üvegszálas membránból áll. Az esővizet a meglehetősen lapos tetőről a Pluvia vezeti el. (Fotó: DB Architecture & Consulting)

National Stadium Warsaw, Lengyelország (© Pixabay)

National Stadium Warsaw, Lengyelország

A Varsói Nemzeti Stadion a 2012-es Európa-bajnokságra épült. Az alapját a már meglévő, de omladozó Dziesieciolecia Stadion adta, amelynek a sportolási célokra való használatával 1988-ban felhagytak. A stadion építése szisztematikusan két részre oszlott. A lelátó előregyártott betonelemekből áll. Felette egy acéldróthálós tető található, textilmembránnal. A belső tető egy mobil membránvitorlából áll, amely a pálya fölött összehajtogatható. A biztonságos esővíz-elvezetésért a Geberit Pluvia rendszer kezeskedik. (Fotó: Pixabay)

Cape Town Stadium, Fokváros, Dél-Afrika (© Pixabay)

Cape Town Stadium, Fokváros, Dél-Afrika

A 64 000 férőhelyes dél-afrikai vb-stadion Fokvárosban az Atlanti-óceán partjának közelében, ugyanakkor Fokváros városközpontjához is közel található. A stadion különös jellegzetessége az ívelt, többrétegű üvegből készült tető. Ez a középső részen átlátszó üvegből készült, míg a külső oldalon található zománcozott gyűrű a hőt és a fényintenzitást hivatott csökkenteni. A tető vízelvezetése a Geberit Pluvia rendszeren keresztül történik. (Fotó: Pixabay)