Művészi igényességgel megtervezett kulturális épület Changzhou Culture Plaza, Csangcsou (CN)

A Changzhou Culture Plaza a kínai megaváros, Csangcsou kulturális életét hivatott fellendíteni. A rendkívüli épületnek már az építészeti megvalósítása is csodaszámba megy.

Csangcsou Kína keleti partján, Sanghajtól 180 kilométerre, autóval mindössze néhány órára található. Az 5,2 millió lakosú város a Jangce-delta régió egyik legfontosabb ipari metropoliszának számít.

Csangcsou központja egyre növekszik, vele együtt pedig a kulturális kínálat is folyamatosan bővül. A Changzhou Culture Plaza 2020-ban egy 17 hektáros területen jött létre, ami több mint 23 futballpályának felel meg. A metropolisz új központját a kulturális központ, valamint a szomszédos városháza és az északra fekvő színház (Changzhou Grand Theater) alkotja.

Hat részből álló épület

A kulturális épület egy 2012-ben kiírt nemzetközi pályázat keretében valósult meg, amelyen a német Gerkan, Marg és Társai (röviden: gmp) építésziroda terveit hirdették ki győztesnek. A projekt hat egyforma, szabadon álló, 70 x 70 méter hosszú szerkezetből áll, amelyeket két-két oldalon boltozatos terek díszítenek. Az 50 méter magas épületek gombaként törnek az ég felé.

Az építészek úgy alakították ki az épületmodulokat, hogy azok egyetlen egységet alkossanak, de a lekerekített homlokzatuk minden perspektívából másképp mutat. A parkon átvezető és az épületrészek közötti mesterséges csatornában egy folyó kanyarog. Az alagsorban egy lépcsőház köti össze az üzleteket a közeli metróállomással.

Az épületmodulok közepén egy fedett városi teret hoztak létre nyilvános rendezvények számára, azonban belül is intenzív kulturális élet zajlik. Mind a hat épületnek saját bejárata van, és mindegyikben található könyvtár, szálloda, valamint több múzeum, művészeti galéria, iroda és üzlethelyiség.

Fényjáték a homlokzatokon

A projekt másik különlegessége a homlokzat. A téglalap alakú épület homlokzata természetes kőből készült, vízszintesen pedig alumíniumlamellákat építettek be – mindkét megoldás a nap elleni védelmet szolgálja. Az épület ívelt oldalait üveghomlokzat díszíti. A kő- és üvegfelületek ritmikus, színes kontrasztot alkotnak a nappali fényben.

Geberit vízelvezető rendszer

Az épületek acélszerkezetekből állnak. A legfelső szintek többek között kiállítási helyszínként szolgálnak. Az 50 méter magasan lévő, összesen 28.000 négyzetméternyi tető Geberit Pluvia esővízelvezető rendszert kapott.

Tények

Képgaléria