Az emlékezés és a tanulás helyeDán Menekültmúzeum, Oksbøl (DK)

Dánia új múzeuma, a FLUGT az egykori oksbøli menekülttábor helyén áll. A hely a múltat és a jelent köti össze.

Elmesélni a történelmet és megőrizni a történelem értékeit – a dán FLUGT (magyarul: menekülés) múzeum tartalmi és építészeti szempontból is erre törekszik. A kulturális központ és az emlékhely ugyanazon a helyen, a Dánia nyugati partján lévő Oksbølben található. 1945 és 1949 között egy nagy menekülttábor volt a helyén, amely akár 35.000 német kitelepített befogadására is alkalmas volt.

Aktuálisabb, mint valaha

Az új FLUGT menekültmúzeum Facebook-oldalára rengeteg pozitív visszajelzés érkezett: „Rendkívüli design, és egy nagyon fontos kiállítás” (© R_Hjortshoj)

A két, jellegzetes vörös téglákkal, kis ablakokkal és vörös cseréptetővel díszített ház akkoriban kórházként működött. Ma a két épület a tábor utolsó relikviájaként a BIG (Bjarke Ingels Group) építésziroda által tervezett múzeum részét képezi.

A második világháborús német menekültek története mellett a FLUGT azokkal a menekülthullámokkal foglalkozik, amelyek az elmúlt 100 évben érték el Dániát. „A múzeumot történelmünk egy részének szenteltük, ugyanakkor az Ukrajnából érkező háborús menekültek áradata miatt a múzeum aktuálisabb, mint valaha” – mondta Bjarke Ingels dán építész a 2022 júniusában tartott megnyitó után.

Felújítás a régi értékek megőrzése céljából

Dánia legnagyobb menekülttáborát az oksbøli Aal Plantage-ban hozták létre 1945-ben (© Blåvandshuk Local History Archive)
A jelen és a múlt egységet alkot: balra a modern bővítmény, jobbra az oksbøli menekülttábor egykori kórházi szárnya látható (© R_Hjortshoj)

Felújításkor a szakemberek kezdettől fogva arra törekedtek, hogy megőrizzék a kórházszárnyak történelmi jellegét, így azok külseje nem változott. Belül mozit, kiállítási, oktatási és konferenciatermeket, valamint egy kávézót alakítottak ki.

A két szárnyat egy 500 négyzetméteres kör alakú épület köti össze, amely kontrasztot teremt a régi és az új épületrészek között. „Olyan építészeti teret hoztunk létre, amely hidat képez múlt és jelen között” – mondja Bjarke Ingels.

Kívülről a Corten acélból készült összekötő szárny zárt falnak tűnik. Belül viszont a fagerendákkal, boltíves mennyezettel és 80.000 sárga téglával díszített épületrész harmonikusan illeszkedik az egymásra merőlegesen álló két téglaépülethez.

Az ablakokon keresztül a belső udvar és az erdő látható – ahol egykor a menekültszállások álltak. Az új épületben az előcsarnok, a ruhatár, a múzeumi bolt és a jegypénztár mellett a szaniterhelyiségek kaptak helyet. Az öblítőtartályokat és a Mapress nyomócsővezetéki rendszert a Geberit szállította.

Tények

Geberit Know-how

Képgaléria