Ideális beépítési magasság

A szaniterelemek beépítési magassága egyaránt fontos a család apraja-nagyjának

A túl alacsonyan elhelyezett mosdónál nincs bosszantóbb dolog. Gyakran csak a mosdó felett görnyedve szembesülünk azzal, hogy a fürdőszoba tervezésekor elhanyagoltak egy fontos szempontot: a beépítési magasságot.

De milyen magasan kell felszerelni a mosdót, a WC-t vagy a tükrös szekrényt? A válasz nagyon egyszerű: attól függ. Attól függ, hogy a felhasználó magas vagy alacsony, fitt vagy inkább korlátozott a mozgásában. A 176 cm körüli magasságú embereknek jó dolguk van. Ugyanis pont rájuk gondoltak a beépítési magasságot meghatározó szabványok készítői. Ha azonban magasabbak vagyunk, akkor a 80 cm magasan beépített mosdó egyértelműen alacsony lesz számunkra. A WC szabványos, 40 cm-es magassága is kevés lesz. Ilyenkor inkább guggolunk, mint ülünk a WC-n, ami anatómiailag ugyan jobb megoldás, de ebből a helyzetből jóval nehezebb felállni.

Eltérő utasítások hiányában az épületgépészek mindig szabványos magasságban szerelik fel a szaniterberendezéseket. Ha más beépítési magasságot szeretnénk, akkor ezt előzetesen egyeztetni kell az épületgépész céggel vagy a tervezőirodával. Röviddel beszerelés előtt pedig a vízvezeték-szerelőt is célszerű emlékeztetni a megbeszéltekre.

Amit a szabvány mond

Minden ember más, és így az ideális beépítési magasság is eltérően alakul. Eltérő kérés hiányában a vízvezeték-szerelők a szabványnak megfelelően szerelik fel a szaniterelemeket.

 • Tükör vagy tükrös szekrény
  100 cm és 180 cm között. Itt az a fontos, hogy az alacsonyabb emberek is jól lássák magukat a tükörben.
 • Mosdó
  80 cm (szabvány); a Geberit ajánlása: 85 cm
 • Ruhaakasztók
  110 cm
 • WC
  40 cm (szabvány); a Geberit ajánlása: 41-42 cm

Az Ön számára melyik fürdőszoba a megfelelő?

A tökéletes fürdőszoba kívánságok és szükségletek széles skáláját szolgálja. De milyen igényei vannak Önnek? A hely, a tisztaság vagy a design fontos az Ön számára? Felhasználóbarát termékeket szeretne, vagy inkább azt a bizonyos extra kényelmet részesíti előnyben, amelyet például a Geberit AquaClean higiéniai berendezés nyújt Önnek? Vagy esetleg az univerzális design a szívügye? Nem számít, milyen igényei vannak, okos fürdőszobai megoldásainkkal leegyszerűsítjük mindennapjait.

Több hely a fürdőszobában
Nagyobb tisztaság a fürdőszobában
Több funkcionális design a fürdőszobában
Nagyobb kényelem a fürdőszobában
Nagyobb mértékű akadálymentesség a fürdőszobában
Több felhasználóbarát kezelhetőség a fürdőszobában