Innováció a gyakorlatban Melbourne Connect

A világot mozgásban tartó ötleteknek megfelelő térre van szükségük. A Melbourne Connect pont ezt kínálja. Az ausztrál metropoliszban, Melbourne-ben található épületegyüttes a digitális technológiákat és az ökológiai know-how-t ötvözi, amiből a Geberit is kiveszi a részét.

Hozzájárulhat-e egy épület a globális problémák megoldásához? A Melbourne Connect mindenesetre erre törekszik. Az épületegyüttes nemcsak teret biztosít, hanem a mindenki számára hozzáférhető, nyitott kialakításával megfelelő környezetet nyújt a know-how átadásához és az együttműködéshez.

A Melbourne innovációs negyedének szívében található központ, amely a jövő technológiai megoldásainak kutatására, valamint a tudomány és az ipar közötti know-how-átadásra szolgál, 2021 áprilisa óta mindenki előtt nyitva áll. És ezt komolyan is gondolják, mert a Melbourne Connect nemcsak kutatóközpont, hanem találkozóhely, közösségi tér, start-up cégek központja, 90 gyermek számára kialakított óvoda és 376 lakással rendelkező kollégium is egyben.

Fenntarthatóság a gyakorlatban

Nem kérdés, hogy ez a modern épület hozzá szeretne járulni a modern társadalom problémáinak megoldásához: a légkör CO2-koncentrációjának csökkentéséhez, a víz mint erőforrás gazdaságos felhasználásához, valamint a természeti erőforrások megőrzéséhez. A Melbourne Connect fenntartható koncepcióját az ausztrál Green Building Council 6 „Zöld csillaggal” ismerte el. Emellett az épületkomplexum az ausztrál kormány NABERS kezdeményezésének keretében 6 csillagból 5-öt kapott az energiahatékonyságára és 4,5 csillagot a víztakarékossági teljesítményére.

Mi a különleges a Melbourne Connectben? A homlokzatok speciális kialakítású dizájnjának köszönhetően optimalizálni lehet a napsugárzást és a napfény kihasználását. Az érzékelők az épület belsejében mérik a hőmérsékleti paramétereket és ennek megfelelően szabályozzák az épület energiaigényét. Az adatalapú vezérléssel önmagában 33 százalékkal csökkent az energiafogyasztás. Az energiát egyébként geotermikusan és napelemes rendszerekkel állítják elő.

Természetesen Geberittel

A csapadékvíz használata révén 20 százalékkal kevesebb ivóvíz fogy. A tudatos vízhasználat különösen fontos Ausztráliában, ahol egyre gyakoribbak a szélsőséges éghajlati jelenségek. A csapadékvíz a Melbourne Connectben is értékes vízforrásnak számít. A vízelvezetési megoldás kialakítását a Geberit kompetenciájára bízták. A Melbourne Connect három tornyából kettőben a szennyvízelvezetés a Geberit innovatív Supertube technológiájával és PE szennyvízelvezetési rendszerével történik. Ezek a Geberit termékek hely-, anyag- és erőforrás-takarékos megoldásként jelentős mértékben hozzájárulnak a környezetvédelemhez.

Képek a Melbourne Connect-ről

Geberit Know-how
Supertube szennyvíztechnológia
PE szennyvízelvezető rendszer
Építészek 
ÉpíttetőMelbourne-i Egyetem
ÉpítészirodaWoods Bagot
FővállalkozóLend Lease Group
Mérnöki irodaJRS Engineering