Teendők vizes fürdőszobabútor esetén

A fürdőszobában lévő nedvesség problémát jelenthet a bútorok számára. A mosdóból, WC-ből, zuhanyzóból, fürdőkádból lecsöppenő vízcseppek szétterjednek a fürdőszobában, magas páratartalmat okozva. Ez komoly igénybevételt jelent a nem megfelelő minőségű bútoroknak. A szellőztetés sem javít sokat a helyzeten.

Ha a nedvesség bejut a fába, a fa az érintett helyeken megduzzadhat. Nedvesség hatására a bútorlapokból álló fürdőszobabútorok akár el is deformálódhatnak. Még nagyobb gond, ha a fiókokat és a szekrényajtókat nem lehet rendesen bezárni. Megfelelő fürdőszobabútor választása esetén azonban megelőzhetők ezek a problémák.

Mire ügyeljünk fürdőszobabútor vásárlásakor?

A fürdőszobabútor kiválasztásakor két lényeges szempontot kell figyelembe venni: az alapanyagot és a fürdőszobabútor felületét.

Alapanyag

A fürdőszobabútorok leggyakrabban fából készülnek, amely lehet rétegelt lemez, forgácslap, MDF-lap vagy tömörfa. Ennek megfelelően a faanyag eltérő érzékenységgel reagál a levegő nedvességtartalmára, és így különbözőképpen alkalmas fürdőszobabútor készítésére.

  • Valószínűleg a rétegelt lemez a legjobb választás. Ez ugyanis a keresztezett rétegezésnek köszönhetően a tömör fához képest sokkal kevésbé hajlamos a deformálódásra, így a nedvesség miatti alakváltozás sem érinti olyan súlyosan, mint más fafajtákat. Az anyag emellett nagy hajlítószilárdsággal rendelkezik, és könnyen összecsavarozható, így funkcionális szempontból jó választás fürdőszobabútornak.
  • Az MDF-lapok ragasztóval összekevert és préselt farostokból állnak. A szép sima felületre fóliát és festéket is könnyen fel lehet vinni. Viszont az MDF-lapok sokkal nehezebbek és drágábbak, mint a forgácslapok. Elég jól ellenállnak a víznek, ezért gond nélkül készíthetők belőlük fürdőszobabútorok. Jó fólia vagy festék használata esetén egyáltalán nem hajlamos penészedésre vagy alakváltozásra
  • A forgácslap kezeletlen formában nem alkalmas fürdőszobákba, mert nedvesség hatására visszafordíthatatlanul megduzzad, ami azonban egy jó felületvédő bevonattal könnyen megelőzhető. A forgácslapból készült fürdőszobabútor önmagában tehát nem számít tabunak. Használhatóságuk a felületkezelés minőségétől függ.
  • A tömörfa viszont gyorsan megduzzad nedvesség hatására, amit még a legalaposabb tervezéssel sem lehet megakadályozni. Emellett viszonylag drága is. Ezért tömörfából készült fürdőszobabútort inkább ne válasszunk.
Geberit Selnova Square fürdőszobabútor

Felületek

Mivel a használható faanyagok nem különösebben szépek, és elég érzékenyek a levegő páratartalmára, bevonatot igényelnek. A bevonat elkészítésére többféle lehetőség van.

A fólia a legegyszerűbb és legolcsóbb megoldás. Választáskor a minőség a legfontosabb tényező. Az olcsó fóliák könnyen karcolódnak, és hajlamosak a leválásra, így a víz könnyen kárt tehet a fürdőszobabútorban. A jó minőségű és vastag fóliák, mint amilyeneket a Geberit használ, ellenállóak és könnyen tisztíthatók.

  • A melamin egy gyantából, dekorpapírból és átlátszó fedőrétegből álló rétegelt lemez. Nagy ellenálló képességének köszönhetően ideális választás fürdőszobába.
  • A valódi fafurnért körülbelül egy milliméter vastag farétegként ragasztják fel forgácslapra vagy MDF-lapra. A végeredmény nagyon hasonlít a tömörfa bútorokra. A furnérból készült bútorok azonban olcsóbbak és stabilabbak, mint a tömörfából készült társaik. A valódi fából készült bútorfrontot természetesen le kell kezelni lazúrral vagy festékkel (mészfestékkel), mert nagyon érzékeny a fürdőszobában lévő magas páratartalomra.
  • A fürdőszobai bútorok népszerű fényes felülete magasfényű lakkokkal érhető el. Ez azonban – különösen a bonyolult gyártási folyamat miatt – sokba kerül. Festés után a felületet ugyanis még le kell csiszolni és polírozni, viszont utána a fürdőszobaszekrény jól ellenáll a karcolásoknak és a víznek
  • Az üvegnek megvan az a jól ismert előnye, hogy nem ereszti át a nedvességet. A fürdőszobabútorok esetében az üveget általában MDF- vagy forgácslappal kombinálják, amelyet általában fehér, fekete vagy antracit színűre festenek. Az üveg magasfényű felületet biztosít, és emellett védi a fürdőszobabútort a nedvességtől.

Az Ön számára melyik fürdőszoba a megfelelő?

A tökéletes fürdőszoba kívánságok és szükségletek széles skáláját szolgálja. De milyen igényei vannak Önnek? A hely, a tisztaság vagy a design fontos az Ön számára? Felhasználóbarát termékeket szeretne, vagy inkább azt a bizonyos extra kényelmet részesíti előnyben, amelyet például a Geberit AquaClean higiéniai berendezés nyújt Önnek? Vagy esetleg az univerzális design a szívügye? Nem számít, milyen igényei vannak, okos fürdőszobai megoldásainkkal leegyszerűsítjük mindennapjait.

Több hely a fürdőszobában
Nagyobb tisztaság a fürdőszobában
Több funkcionális design a fürdőszobában
Nagyobb kényelem a fürdőszobában
Nagyobb mértékű akadálymentesség a fürdőszobában
Több felhasználóbarát kezelhetőség a fürdőszobában