Öblítőtartály-forradalom Párizs szívébenConcorde La Fayette, Párizs (FR)

A párizsi luxushotel az 1970-es évek városfejlesztésének és egyúttal a Geberit öblítési technológia kezdeti éveinek állít emléket: A szállodában több mint 1000 Geberit öblítőtartályt szereltek fel.

Párizs szívében, néhány kilométerre a Diadalívtől és a híres Champs-Elysées-től áll egy felhőkarcoló, amely nemcsak a Geberit történetét, hanem az 1970-es évek építészeti változásait is hűen ábrázolja.

Beton – az erő szimbóluma

A második világháború után – a turizmus fejlődésével és a konferenciák számának növekedésével egyidejűleg – egy építészcsoportot bíztak meg azzal, hogy luxushotelt építsen az egykor kietlen városrészben. A 190 méter magas és több mint 38 emeletes Hotel Concorde La Fayette szállodát 1974-ben nyitották meg.

Az épület betonhomlokzata szakított a hagyományos építészeti stílusokkal. A háború utáni európai építészetben a betont a modernitás eszközének tekintették, amely a fejlődést, az erőt és a funkcionalitást szimbolizálta. A szálloda mint modern építészeti alkotás jelentősége azonban messze túlmutat esztétikai vonzerején. A szanitertechnológia terén mérföldkőnek számító megoldásokat alkalmaztak. Akkoriban a Concorde La Fayette volt az egyik első szálloda, amelyben elképesztő számú, több mint 1000 Geberit öblítőtartályt szereltek fel.

Bizalom a Geberit szanitertechnológiája iránt

A betonhatású szállodakomplexum külseje a mai napig alig változott (© Daniel Osso)

A Geberit kiváló minőségű szanitermegoldásai már akkoriban is nagy nemzetközi ismertségnek örvendtek. Az 1950-es évek elején megjelentek az első, PVC-ből készült öblítőtartályok, majd az 1960-as években a PVC-ből készült, falsík alatti öblítőtartályok – mindkét termék úttörő megoldásnak számított a maga idejében.

A szálloda az évek során számos változáson ment keresztül. 2013-ban eladták, felújították, majd új néven ismét megnyitották. A Geberit öblítőtartályok azonban felújítás után is az épületben maradtak. Ezenkívül 600, zuhanyzóhoz való Geberit Duofix szerelőelemet és sok-sok fényes króm színű Sigma30 működtetőlapot is beépítettek. A megépítése óta eltelt fél évszázad alatt csak egy dolog nem változott: a Geberit termékek minőségébe vetett bizalom.

Tények