Fenntartható építésszabványok és tanúsítványok

Az olyan tanúsított szabványok, mint a LEED, a BREEAM vagy a DGNB átláthatóvá teszik az épületek fenntarthatósági teljesítményeit. Ebből az áttekintésből megtudhatja, mit jelentenek!

Az épületeket minden esetben egy tanúsító szervezet részletes szempontrendszere alapján értékelik. A szempontok összetétele és súlyozása azonban tanúsítványonként eltérő. A legtöbb szervezet pontrendszerrel dolgozik.

  • A minősítés, illetve a tanúsítás mindig a teljes épületre vonatkozik, nem pedig az egyes termékekre.
  • A különféle környezetvédelmi szempontokon kívül (például egy épület áram- és hőigénye, kibocsátása vagy erőforrás-felhasználása) az életciklusköltségeket, a társadalmi szempontokat (például akadálymentesség), az épületgazdálkodást, a mobilitást (tömegközlekedési kapcsolatok) és a környezetet (zöldterületek) is figyelembe veszik tanúsítás során.

Nemzeti és nemzetközi szabványok

A BREEAM, a LEED és a DGNB a fenntartható építkezés három legfontosabb tanúsítványát jelentik világszerte

Nemzetközi szinten három szabvány terjedt el: LEED, BREEAM és DGNB. Piactól függően fontos helyi szabványok is vannak, például a Minergie Svájcban, a Well Lengyelországban és Skandináviában vagy a NABERS és a Green Stars Ausztráliában.

A BREEAM, a LEED és a DGNB bemutatása:

Hogyan járulnak hozzá a Geberit termékei a tanúsításhoz?

A helytakarékos Geberit SuperTube vízelvezető rendszer

Szabványtól függően az egyes kategóriák (energiamérleg, víz, mobilitás stb.) eltérő minősítést kapnak. Az erőforrások (például a víz) kezelése általában súlyozottabb kategóriának számít. Ez magában foglalja a víztakarékos öblítőrendszereket, az ivóvíz-higiéniát, az esővíz és a szürkevíz felhasználási lehetőségeit és a hatékony szennyvízelvezetést, vagyis a Geberit kompetenciájának alapvető elemeit.

Például a Geberit víztakarékos öblítési technológiája jelentős mértékben hozzájárul az épületek általános fenntarthatósági teljesítményéhez. A Geberit az „Anyag” kategóriában is kitűnő eredményt ért el az újrahasznosítható anyagokból készült termékeivel (PP szennyvízelvezető rendszer) vagy a különféle hely- és anyagtakarékos megoldásaival, például a SuperTube szennyvízelvezető rendszerrel.

Környezetvédelmi terméknyilatkozatok

A környezetvédelmi terméknyilatkozattal rendelkező Geberit termékek közé tartozik a Geberit Silent-Pro csővezetéki rendszer

Az úgynevezett környezetvédelmi terméknyilatkozatok (Environmental Product Declarations, EPD) szintén közvetlenül befolyásolják a minősítést, mert átlátható, számszerűsített és összehasonlítható információkat nyújtanak az építési termékek ökológiai lábnyomáról.

A Geberit EPD-vel rendelkező termékei ma már a forgalom 30%-át adják.