Lebegő könnyedségFerring Pharmaceuticals, Kastrup (Dánia)

A Ferring Pharmaceuticals gyógyszeripari vállalat új központja a dániai Kastrupban jóformán a víz felett lebeg. Annak megvalósításához, hogy a szerkezeti kialakítás, beleértve az üvegkupolát is, optikailag könnyed benyomást keltsen, a Geberit szakértelmére volt szükség.

A Ferring Pharmaceuticals gyógyszeripari vállalat új székháza minden szempontból szemet gyönyörködtető. A Koppenhága külvárosában, Kastrupban található hatemeletes épület az alacsony beépítésű környék fölé magasodik. Elhelyezkedése még inkább hangsúlyozza unikális jellegét: a háromszög alakú épület, amelyet mindhárom oldalról víz vesz körül, a szárazföld és a víz közötti határt jelöli.

Tengerre néző kilátás körös-körül

Ehhez az egész épület impozáns üveghomlokzata hozzájárul. Ezáltal belülről lélegzetelállító panoráma nyílik a dániai Koppenhága és a svédországi Malmö közötti Öresund-tengerszorosra. A nappali fény, amely a homlokzati üvegburkolaton keresztül könnyedén a létesítmény belsejébe hatol, egyúttal fényárban úszó előcsarnokot, világos irodákat, kávézókat és konferenciatermeket biztosít.

Az épület magját egy átrium, azaz egy belső udvar alkotja, ahonnan a környező helyiségek lépcsőkön vagy üveglifteken keresztül érhetők el. Az átrium fölött egy üvegkupola emelkedik, amely további természetes fényről gondoskodik.

Egy különleges tető

A tető üvegszerkezete a Foster&Partners építésziroda számára ugyancsak az egyik legnagyobb kihívást jelentette a projekt során. Ugyanis a Balti-tengernél lévő közvetlen elhelyezkedés erőteljes konstrukciót kíván, mivel a tetőnek a téli viharos időszakban a szélnek és az időjárásnak is ellen kell állnia. A hatalmas kupolatető, illetve a tető mindhárom oldali túlnyúlásának vízelvezetése a Geberitet is rendkívüli feladat elé állította. A vízellátást biztosító nyomócsővezeték-rendszerek mellett a vállalat a Pluvia esővíz-elvezető rendszerrel is támogatta a projektet.“Műszaki részlegünk szakembereinek speciális számításokat kellett elvégezniük, hogy megtalálják a megfelelő helyet és a megfelelő kialakítást a Pluvia vízelvezető rendszer telepítéséhez“ - mondja Lennarth Dahl, aki a Geberit termékek felhasználását illetően a kivitelezésért felelős építőipari vállalkozást tanácsokkal látta el. “Pontosan ki kellett számolnunk, hogyan fog az esővíz a kupoláról a tetőre szivárogni, hogy az esővíz-elvezető rendszer optimálisan működjön.“

Az esővíz-elvezető rendszer figyelembe veszi a hely sajátos szél- és csapadékviszonyait - és hozzájárul ahhoz, hogy ez az üvegburkolatú különlegesség közelről és távolról is lebegő könnyedségnek tűnjön.

Tények

Geberit Know-how

Geberit Know-how

  • Pluvia esővíz-elvezető rendszer
  • Silent-db20 vízelvezető rendszer
  • Silent-PP vízelvezető rendszer
  • PE csővezetékrendszer
  • Mapress nyomócsővezeték-rendszer
  • Duofix szerelési rendszer

Képgaléria