Haute couture az Amstel folyónHAUT Amsterdam

A legmagasabb minősítésű BREEAM címke, Hollandia legmagasabb faháza, magas lakókomfort a holland főváros közepén: a HAUT Amsterdam a modern lakások minden tulajdonságát egyesíti – a Geberit know-how-jának is köszönhetően.

Nem volt könnyű feladat. Az amszterdami önkormányzat pályázatot írt ki az Amstel korábbi kereskedelmi negyedben található telken megvalósítandó építési projektre. A pályázat egy építészetileg magas színvonalú és a fenntartható építés szabványainak megfelelő lakóépület megvalósítására vonatkozott. Mindez 2016-ban történt.

Öt évvel később, 2021-ben Amszterdam nem is lehetne büszkébb a modern, fenntartható életmód új szimbólumára. A 73 méter magas lakótorony Hollandia legmagasabb faépülete, amely a lakói számára pazar kilátást nyújt az Amstel folyóra, a Stadshaven Amstelkwartier jachtkikötőre és a Somerlust Parkra.

Városi embereknek

HAUT Amsterdam (©Team V Architecture / Jannes Linders / Topview Luchtfotografie)

A HAUT Amsterdam, a holland főváros haute couture épülete azonban mást is kínál a látványos homlokzaton és a gyönyörű kilátáson kívül. A 21 emeletes lakóépületben 52, közepes árfekvésű lakás található. Az épület stabilitását egy betonalapra helyezett betontalpazat biztosítja, ami elengedhetetlenül fontos egy olyan vízben gazdag városban, mint Amszterdam, ahol a pincék a talajvíz zónájában helyezkednek el. A lakótorony fő szerkezete azonban fából készült, amihez 2800 m3 fát használtak fel.

Megújuló építőanyag

A fa mint építőanyag előnye, hogy mindig megújul és nem szennyezi a környezetet, ráadásul újrafelhasználható. Mivel a fa eltárolja a szén-dioxidot, hozzájárul a légkör szén-dioxid-koncentrációjának csökkentéséhez. A 2800 m3 beépített fa összesen 2500 tonna szén-dioxidot tárol, ami körülbelül 400 háztartás éves CO2-kibocsátásának felel meg.

De nemcsak ennek az építőanyagnak köszönhető, hogy az épület elnyerte a fenntartható építésre vonatkozó legmagasabb BREEAM-minősítést*. A lakóház több más szempontból is meggyőző teljesítményt nyújt. A Geberit polietilén csővezetékrendszere a csapadékvíz 99 százalékát képes összegyűjteni, amit a tetőkertek öntözésére használnak. A Geberit és a Geberit Sovent Silent-db20 csővezetékrendszere helytakarékos és akusztikusan optimalizált megoldást kínál a szennyvíz kezelésére. A hővisszaverő, háromrétegű üveggel borított homlokzat a tetőhöz hasonlóan energiatermelő napelemekkel van ellátva. A maximális napfény és a szélerővel hajtott, CO2-érzékelőkkel ellátott szellőztetés egészséges lakóklímát biztosít – igazi luxus ez a sűrűn lakott metropolisz közepén.

*BREEAM: az Egyesült Királyságból származó Building Research Establishment Environmental Assessment Methodology minősítési módszer az épületek fenntarthatóságának környezeti és társadalmi-kulturális szempontjait értékeli.

Tények

HAUT Amsterdam (©Team V Architecture / Jannes Linders / Topview Luchtfotografie)
HAUT Amsterdam (©Team V Architecture / Jannes Linders / Topview Luchtfotografie)