A nagy hullámHongdao vasútállomás, Qingdao (Kína)

A kínai Qingdaoban található Hongdao vasútállomás a tetején hordozza a tengert: az alumíniumkonstrukció óriási hullámokat formáz. Az impozáns tetőszerkezet vízelvezetése Geberit technológiával történik.

Két gigantikus hullám ütközik egymásnak, amelyek mindegyike több mint 60 méter magasan nyúlik az égbe. Mellettük további kisebb hullámok morajlanak. Aki az új Hongdao pályaudvar előtt áll, egy viharos természeti környezet kellős közepén érezheti magát. A szokatlan kialakítású konstrukció kiterjedése lenyűgöző: a tető 38 000 hajlított alumíniumpanelből áll, felülete pedig tizenegy futballpálya méretének felel meg.

A Geberit szembeszáll a hullámokkal

A Geberit technológia is a hullámtetőben rejtőzik. A Geberit Pluvia esővíz-elvezető rendszer a látványos tetőszerkezetbe került beépítésre. Mintegy 200 esővíz-összefolyó és több mint tíz kilométer PE cső biztosítja a tető hatékony és biztonságos vízelvezetését, még erős vihar esetén is.

A tető viharos hullámzásra utaló megjelenését szándékosan választották. A vasútállomás mindössze két kilométerre található a tengerparttól, a kelet-kínai Qingdao városában. Az egykori halászfalu az elmúlt száz év alatt virágzó kereskedelmi és pénzügyi központtá fejlődött, ahol közel hatmillióan élnek.

Csomópont kilátással

Az új vasútállomás négy föld feletti szintből és egy 50 000 négyzetméteres várócsarnokból áll. A Hongdao különösen kellemes hely a várakozásra: ez az egyetlen olyan nagysebességű vasúti pályaudvar Kínában, ahonnan kilátás nyílik a tengerre. Az állomás déli oldalán található egy kilátópont, ahonnan az utasok a Jiaozhou-öblöt csodálhatják meg.

A főépület már elkészült, a végső környezetrendezési munkálatok viszont még jelenleg is zajlanak. Amint az állomás megnyílik, Qingdao is bekapcsolódik a kínai nagysebességű hálózatba. Itt a vonatok akár 300 km/h sebességgel gurulnak a síneken. A jövőben kevesebb mint három óra alatt lehet majd eljutni Qingdaoból Pekingbe vagy Sanghajba. A rövid menetidő vonzóvá teszi a vonatozást. Következésképpen Hongdao vasúti csomóponttá fog fejlődni: 2030-ra a tervezők 20 millió feletti éves utasforgalommal számolnak.

Tények

Know-How

Geberit Know-how

  • Pluvia esővíz-elvezető rendszer
  • PE vízelvezető rendszer

Képgaléria