Kis ház, nagy hatásMarjolein Jonker a kis lakás vonzerejéről

Marjolein Jonker, a hollandiai „tiny house” mozgalom vezéralakja, mindent tud arról, hogy hogyan kell kis lábon élni. „Aki kis lakást választ, tudatos döntést hoz egy másfajta életstílus mellett. A Geberit pedig tökéletesen illeszkedik ehhez a koncepcióhoz” – mondja.

A holland Marjolein Jonker a saját kis házában. (© Chiela van Meerwijk)

Marjolein, kik választják a kis lakást?

Egyre többen élnek olyan értékek szerint, amelyek nem kapnak elég hangsúlyt a lakáspiacon: egyszerű életvitel, a szükségleteknek megfelelő lakásméret, minimalizmus és szorosabb kapcsolat embertársainkkal és a természettel. A „tiny house” tudatos döntés egy másfajta életstílus mellett.

Milyen kihívásokkal szembesülnek az építész- és tervezőirodák a „tiny house” mozgalom kapcsán?

A „tiny house” mozgalmat eredetileg magánszemélyek hívták életre. A kihívást így elsősorban az jelenti, hogy nagyobb figyelmet fordítsunk a társadalmi folyamatokra és a lakásigényekre, és hogy a fejlesztések inkább a kereslethez, mint a kínálathoz igazodjanak. Ennek legjobb módja az ügyfelekkel való együttműködés. A megfizethetőség és a környezetbarát építés fontos szempont, ami az emelkedő anyagárak és az infláció miatt egyre nagyobb kihívást jelent.

A kisebb házak miért fenntarthatóbbak a nagyobb házaknál?

A kisebb házak kevesebb építőanyagot igényelnek, és sokkal kevesebb fűtési energiát használnak. Ráadásul a kis házakban kevesebb a tárolóhely, emiatt a lakóknak tudatosabb döntéseket kell hozniuk vásárláskor, ami sokkal kisebb ökológiai lábnyomot eredményez.

Miért Geberit termékeket választottál a saját kis házad építésekor?

Számomra a kis lábnyom azt jelenti, hogy tudatosan választom ki a számomra szép és fontos dolgokat, és kerülöm a felesleges fogyasztást. Fenntarthatósági okokból előnyben részesítem a kiváló minőségű és tartós termékeket és anyagokat. Mivel kevesebb helyre és erőforrásra van szükségem, kiváló minőségű termékeket és anyagokat választhatok, valamint a design terén is megengedhetem magamnak a luxust. A Geberit tökéletesen passzol ehhez a filozófiához. A vállalat kínálatában több olyan termék is van, amely nagyon jól illeszkedik a „tiny house” koncepciójához, például kompakt WC-k és mosdók számos méretben. A Geberit minden kis házhoz megfelelő megoldást kínál.

Marjolein Jonker
Marjolein Jonker a hollandiai „tiny house” mozgalom nagykövete és vezéralakja, aki küldetésének tekinti, hogy Hollandiában megismertesse az emberekkel a mozgalom mögötti filozófiát, és hogy minél több helyen lehetővé tegye a fenntartható, kis lakásokban való életet. A Tiny House Netherlands alapítvány alapítója szívesen ad tanácsot magánszemélyeknek és lakásszövetkezeteknek a kis házak tervezésével és megvalósításával kapcsolatban. 2022-ben saját magának is építtetett egy kis házat.