Főszerepben a zeneMagyar Zene Háza, Budapest (HU)

A „Magyar Zene Háza” Budapest történelmi parkjában a természet és a művészet harmóniáját szimbolizálja. Az építészeti megoldásai arra ösztönzik a város lakóit, hogy belépjenek, és elmerüljenek a zene világában.

A budapesti Városligetben egy gigantikus gomba emelkedik ki a fák közül. Sou Fujimoto japán építész ezzel az építészeti megoldással arra a kérdésre kereste a választ, hogy mi a jelentősége annak, ha egy történelmi parkban új épület épül.

Park a házban

Aki belép a koncerttermeknek, múzeumnak, könyvtárnak, valamint számos workshopteremnek otthont adó, 9.000 m2-es kultúrházba, a bejárat környékén még félig a 200 éves budapesti parkban érezheti magát. A tetőszerkezet megtervezéséhez Sou Fujimoto a hanghullámok formájából merített ihletet. A játékosan hullámzó előtetőt mintegy 100 különböző formájú és méretű, kráterszerű lyuk töri át, amelyeken átbújnak a park fái. A tetőszerkezetnek köszönhetően az épület harmonikusan simul bele a környezetébe.

A kültér és a beltér közötti határ elmosódása azonban nemcsak függőlegesen, hanem vízszintesen is jól tetten érhető. A homlokzat 94 hőszigetelt üvegtáblából áll, amelyek magassága eléri a 12 métert. A koncertlátogatókat így az átlátható, körben üvegezett előcsarnokban is a természet veszi körül.

Mindenki számára nyitott

Ahogy a park az épületben folytatódik, úgy a parkban is érződik a kulturális intézmény művészeti hatása, amiről a tetővel védett, de minden oldalról nyitott szabadtéri színpadok gondoskodnak. Így koncert közben gyakran elég csak leülni a parkban.

A kulturális épület lényegét a természet és a közönség felé való nyitottság jelenti. A „Magyar Zene Háza” architektúrája azt szimbolizálja, hogy a művészet a kultúrával együtt a város és a hétköznapi élet mindenki számára nyitott részét képezi.

Díjnyertes design és fenntarthatóság

Nem csoda, hogy a „Magyar Zene Háza” felkeltette a nemzetközi építészeti és kulturális közösség figyelmét. Az épületet 2019-ben a rangos londoni „International Property Awards” versenyen Európa legjobb közterületi építészeti projektjének választották, 2020-ban pedig első helyen végzett az amerikai „Music Cities Awards” verseny „Best Use Of Music In Property Development” kategóriájában.

Az épület fenntarthatósági koncepciója is komoly érdeklődést váltott ki. Az energiahatékony fűtési és hűtési technológia mellett a természetes erőforrásnak számító napfény és csapadékvíz maximális kihasználására törekedtek. A Geberit öblítő- és vízelvezető rendszerei is hozzájárulnak a hatékony szennyvízelvezetéshez. A belső design kialakításánál a Geberit Selnova Comfort és Smyle kerámiák jutottak szerephez.

Tények

Képgaléria