Innováció a mindennapi életbenAz ökológia és a technológia eggyé válik

A világot mozgásban tartó ötleteknek megfelelő térre van szükségük. A Melbourne Connect pont ezt kínálja. Az ausztrál metropoliszban, Melbourne-ben található épületegyüttes a digitális technológiákat és az ökológiai know-how-t ötvözi, amiből a Geberit is kiveszi a részét.

Hozzájárulhat-e egy épület a globális problémák megoldásához? A Melbourne Connect mindenesetre erre törekszik. Az épületegyüttes nemcsak teret biztosít, hanem a mindenki számára hozzáférhető, nyitott kialakításával megfelelő környezetet nyújt a know-how átadásához és az együttműködéshez.

A Melbourne innovációs negyedének szívében található központ, amely a jövő technológiai megoldásainak kutatására, valamint a tudomány és az ipar közötti know-how-átadásra szolgál, 2021 áprilisa óta mindenki előtt nyitva áll. És ezt komolyan is gondolják, mert a Melbourne Connect nemcsak kutatóközpont, hanem találkozóhely, co-working tér, start-up cégek központja, 90 gyermek számára kialakított óvoda és 376 lakással rendelkező kollégium is egyben.

Fenntarthatóság a gyakorlatban

Melbourne Connect, a know-how-átadása a középpontban (© Peter Casamento, Marc Williams)

Nem kérdés, hogy ez a modern épület hozzá szeretne járulni a modern társadalom problémáinak megoldásához: a légkör CO2-koncentrációjának csökkentéséhez, a víz mint erőforrás gazdaságos felhasználásához, valamint a természeti erőforrások megőrzéséhez. A Melbourne Connect fenntartható koncepcióját az ausztrál Green Building Council hat „Zöld csillaggal” ismerte el. Emellett az épületkomplexum az ausztrál kormány NABERS kezdeményezésének keretében 6 csillagból 5-öt kapott az energiahatékonyságára és 4,5 csillagot a víztakarékossági teljesítményére.

Mi a különleges a Melbourne Connectben? A homlokzatok speciális kialakítású dizájnjának köszönhetően optimalizálni lehet a napsugárzást és a napfény kihasználását. Az érzékelők az épület belsejében mérik a hőmérsékleti paramétereket és ennek megfelelően szabályozzák az épület energiaigényét. Az adatalapú vezérléssel önmagában 33 százalékkal csökkent az energiafogyasztás. Az energiát egyébként geotermikusan és napelemes rendszerekkel állítják elő.

Természetesen Geberittel

Melbourne Connect, a know-how-átadása a középpontban (© Peter Casamento, Marc Williams)

A csapadékvíz használata révén 20 százalékkal kevesebb ivóvíz fogy. A tudatos vízhasználat különösen fontos Ausztráliában, ahol egyre gyakoribbak a szélsőséges éghajlati jelenségek. A csapadékvíz a Melbourne Connectben is értékes vízforrásnak számít.

A vízelvezetési megoldás kialakítását a Geberit kompetenciájára bízták. A vízelvezetés a Melbourne Connect három tornyából kettőben a Geberit innovatív Supertube szennyvíztechnológiájával és PE csővezetékrendszerével történik. Ezek a Geberit termékek hely-, anyag- és erőforrás-takarékos megoldásként jelentős mértékben hozzájárulnak a környezetvédelemhez.

Tények