Városi nappaliPasilan Konepaja, Helsinki (FI)

A Finnország egyik leghíresebb ipari épületcsoportjának és Helsinki egyik nevezetességének számító Konepaja vasútgyár gyártócsarnokai a város nappalijaként újjászületve szolgálják a helyi lakosokat.

A Helsinki központjában található, 1903-ban alapított Konepaja vasúti gyár három ipari épületből áll, amelyek közül kettő műemléki védettséget élvez. A finn államvasutak személy- és tehervagonokat gyártott itt egykoron, azonban az 1990-es évektől kezdve fokozatosan megszűnt a gyártás. 2018-ban Bruce Oreck, az Egyesült Államok korábbi finnországi nagykövete az üzleti partnereivel együtt megvásárolta a gyárépületet, így lehetőség nyílt arra, hogy a komplexum a helsinki lakosok igényeit kielégítő kulturális központtá alakuljon.

Többcélú átalakítás

A Konepaja már most is rendkívül változatos kínálatot nyújt. Az épületben a finn Nemzeti Színház mellett találunk egy padelpályát, ahol a trendi sportágat lehet űzni, különféle bárokat, klubokat és egy szupermarketet. Év végéig egy helyi sörfőzdét, éttermeket és irodahelyiségeket is kialakítanak a központban.

Igényes felújítás

A gyárból kialakított nappali (© Kansallis Teatteri)

Az inspiráló városi „nappali” kialakítása intenzív együttműködést igényelt az összes érintett fél részéről. Különösen igaz ez a műemléki védettség alatt álló két épületre, a szerelőcsarnokra és a festőműhelyre.

A vörös téglából, kőoszlopokból és faoszlopokból épült csarnokokon semmilyen változtatást nem lehetett végrehajtani, ami az esővízelvezetést is érintette. A Geberit Pluvia tetővíztelenítő rendszer kiváló megoldásnak bizonyult, mivel a történelmi falakon minimális számú rögzítőelemmel el lehetett végezni a szerelést. Ráadásul mivel a vízszintes csővezetékek nem igényelnek lejtést, és kisebbek, mint a hagyományos esővízelvezető rendszerek, kevesebb helyre is volt szükség.

További átalakítások várhatók

A Konepaja kínálata rendkívül változatos. Bárok, klubok, sport- és kulturális események helyszínéül szolgál (© Kansallis Teatteri)

A terület további fejlesztése és átalakítása még nem ért véget. Tavaly a helsinki önkormányzat mint az épülettel szomszédos terület tulajdonosa, elkezdte kidolgozni egy szálloda, egy irodaház és egy kiskereskedelmi épület terveit, és e célból pályázatot hirdetett.

A nyertes projekt egy toronyház megvalósítását tűzte ki célul, amely az „Ein Dach für Helsinki” („Tető Helsinkinek”) nevet viseli.

Tények

Geberit Know-how

Képgaléria