Álom egy kis otthonrólA „tiny house” úttörője a Geberitet választotta

Mindössze 24 négyzetméter – Marjolein Jonker számára ennyi is elég egy teljes értékű házhoz. A „tiny house” koncepció holland szakértője 2022-ben saját kis házat épített, amivel megvalósította álmát. A fürdőszobát a Geberit kompakt termékeivel rendezte be.

Ha valaki tudja, hogy hogyan lehet kis helyen is egyszerűen és kényelmesen élni, akkor az a 47 éves Marjolein Jonker, a hollandiai „tiny house” mozgalom nagykövete és vezéralakja.

A kis házak legfeljebb 50 négyzetméter hasznos térrel és minimális ökológiai lábnyommal rendelkeznek. A koncepció világos üzenetet közvetít: egyszerűen és kis helyen éljünk – individualizmus és fogyasztói társadalom helyett forduljunk a közösség és a minimalizmus felé.

Sprout

Sprout (sarj) – ez a neve Marjolein Jonker kis álomotthonának, amelyet 2022-ben építtetett a hollandiai Olst-Wijhe településen lévő telkén. A holland nő mindössze 24 négyzetméteren (az emelt ágyat nem számítva) teremtett hangulatos otthont magának.

A Woonpioniers által kifejlesztett és a Blindwerkt által megvalósított koncepció következetesen követi a fenntartható lakhatás eszméjét: bioalapú anyagokból, például fából, kenderből és jutából áll, környezetbarát, és Marjolein Jonker esetében teljesen energiafüggetlen.

Marjolein Jonker (© Chiela van Meerwijk)
A „tiny house” szállítása (© Chiela van Meerwijk)

Független a közüzemi hálózattól

A kis ökológiai lábnyom központi szerepet játszik a „tiny house” koncepció hívei számára. A Sprout különlegessége a gyorsan növő különleges fából készült homlokzat. A vegyi adalékanyagok nélküli felületkezelési eljárásnak köszönhetően az úgynevezett „Platowood” élettartama 50 év. Emellett természetesen kevésbé fenntartható, fiatal fákat is használnak, amelyek több CO2-t tárolnak, mint a kifejlett fák. Ez hozzájárul a trópusi faállomány védelméhez.

A kis ház kizárólag napelemekkel fedezi az energiaszükségletét. Bár a Sprout rendelkezik vízvezeték-csatlakozással, a WC, a mosógép és a kert vízigényének nagy részét egy innovatív esővízgyűjtő rendszerből lehet fedezni.

Hamam négy négyzetméteren

"tiny house" illusztráció (© Woonpioniers)

A többi helyiséghez hasonlóan a fürdőszobának is be kell érnie néhány, egészen pontosan négy négyzetméterrel. A tulajdonos kiváló minőségű, tartós termékekkel és anyagokkal rendezte be a vizes helyiséget: „Mivel kevesebb helyre és erőforrásra van szükségem, kiváló minőségű termékeket és anyagokat választhatok, valamint a design terén is megengedhetem magamnak a luxust. A Geberit tökéletesen megfelel erre a célra.”

A Geberit termékei közül egy perem nélküli WC-kerámiára, egy működtetőlapra és egy kompakt mosdóra esett a választása. „Tudom, hogy a Geberit szanitertermékei évekig kitartanak, és maximális kényelmet nyújtanak” – indokolja döntését a lakástulajdonos. A fürdőszobai berendezésnek egy esőzuhanyos kád is a részét képezi, így Marjolein Jonkernek sikerült megvalósítania az álmát, és immáron egy saját kis hamam boldog tulajdonosa.

Tények

Geberit Know-how

Képgaléria