Ivóvíz-higiénia a GeberittelÉletek védelme

Ivóvizünk nem steril, hanem biofilmeket alkotó mikroorganizmusokat tartalmaz, amelyek normál körülmények között nem okoznak problémát, és nem befolyásolják az ivóvíz minőségét. Sőt, egy stabil ökoszisztéma még pozitív hatással is van a vízminőségre. A biofilmek azonban az egészségre veszélyes baktériumoknak is megfelelő táptalajt biztosíthatnak.

Szigorú ellenőrzések

Biofilm az ivóvízrendszerben (© Geberit)

A víz természetes élelmiszer, amely a topográfiai elhelyezkedésétől és geológiai elérhetőségétől függően nagyon eltérő forrásokból származik. A vízszolgáltató folyamatosan ellenőrzi az ivóvizet kémiai, mikrobiológiai és egyéb indikátorparaméterek – például szag és szín – szempontjából, így az ivóvíz a legszigorúbban ellenőrzött élelmiszer

A közművek feladata annak biztosítása, hogy az ivóvíz megfelelő és egészségre ártalmatlan minőségben jusson be az otthoni hálózatba – és nyilván azt szeretnénk, hogy ez így is maradjon.

Legionella és pszeudomonádok: alábecsült kockázat

Legionella pneumophila
Pseudomonas aeruginosa

A fertőzés a Legionella baktérium belélegezésével alakulhat ki, ha a szennyezett vízcseppek a levegőbe kerülnek, például zuhanyozás vagy a vízcsap használata közben.

A legionellózis tüdőgyulladást okozhat, azonban nehezen ismerhető fel a betegség kiváltó okaként. Emiatt magasra tehető a fel nem ismert esetek száma, és a betegség jelentőségét könnyen alábecsülik. Ugyanez vonatkozik a pszeudomonádokra is, amelyek üszkösödést és antibiotikum-rezisztenciát okozhatnak.

A legionella terjedésének mérése

A grafikon azt mutatja, hogy naponta hogyan duplázódik meg a legionella baktériumok száma. A méréseket a normál ivóvízhez képest tápanyagokban gazdag környezetben végezték. (© Geberit)

A Geberit megbízásából a Zürichi Egyetem kutatócsoportja Prof. Dr. Hubert Hilbi vezetésével szisztematikusan tanulmányozta a legionella terjedését.

A legionella baktériumok a hőmérséklet növekedésével addig szaporodnak, amíg el nem érnek egy felső korlátot. 40 °C-on a legionella baktériumok időegységenként körülbelül háromszor gyakrabban duplázódnak meg, mint 25 °C-on. Míg 25 °C-on két duplázódás révén 1 legionellából 4 baktérium lesz, addig 40 °C-on hat duplázódás révén 1 baktériumból 64 baktérium lesz.

A VDI 6023-1 előírja, hogy 72 óránként teljes vízcserét kell végezni, és a hideg víz hőmérséklete 3 liter után nem haladhatja meg a 25 °C-ot (az ábrán narancssárga vonal). A gyakorlatban azonban nem mindig lehet elkerülni a kritikus tartományba eső hőmérsékleteket.

Hőmérsékletfüggő öblítési intervallum

Az öblítési intervallum hőmérsékletfüggő görbéje (© Geberit)

A mért szaporodási ráták alapján kiszámítható egy hőmérsékletfüggő öblítési intervallum (kék színű szaggatott görbe).
A VDI 6023-1 szerint 25 °C-os hőmérsékleten a 72 órás öblítési intervallum (1. pont) elegendőnek számít.
Magasabb hőmérséklet esetén az öblítési intervallumot annak figyelembevételével kell kiszámítani, hogy a legionella ez idő alatt ugyanolyan gyakorisággal tud elszaporodni. Ez például 29 °C-on 46 órás öblítési intervallumot jelent (2. pont). Így, ha a hideg víz hőmérsékletének túllépése nem is kerülhető el, kiküszöbölhető a baktériumok elszaporodásának fokozott kockázata.
A DVGW (Német Gáz- és Vízszerelési Szakmai Egyesület) kutatási jelentése szerint a hőmérséklet rövid távú, 25 °C feletti emelkedése nem eredményezi közvetlenül a legionella jelentős elszaporodását.

Az összes szempont áttekintése

Problémák és megoldások az ivóvízvezetékek kiépítésekor
Kérjük, válasszon egy információs pontot a képen!

A megfelelő minőségű ivóvíz érdekében

Geberit higiéniai rendszer – a megfelelő minőségű ivóvíz biztosítása érdekében (© Geberit)

A Geberit átfogó koncepciót kínál az épületek higiéniamenedzsmentjének igény szerinti és hatékony megtervezéséhez.

Cél: Személyre szabott megoldások az ivóvíz minőségének fenntartása érdekében, legyen szó bármilyen szaniterrendszerről, használati módról vagy gyakoriságról.

Bővebb információ a Geberit higiéniai rendszerről

A megoldás új és már meglévő épületek esetén

Geberit termékek az ívóvíz-higiéniához

Geberit Rapid higiéniai öblítőberendezés

A Geberit Rapid higiéniai öblítőberendezés bárhol beüzemelhető, ahol szükség van rá
Geberit Rapid higiéniai öblítőberendezés
  • Kompakt méretek
  • Hálózattól független, elemes működés
  • A szifon könnyen tisztítható
  • Az üzemelés szifon nélkül is lehetséges, például ha a vízelvezetés az öblítőtartályba történik
  • Egyszerűen, intuitív módon beállítható öblítési intervallumok
  • Könnyű beépítés, egyszerű leszerelés, többször újrafelhasználható

Öblítési programok minden üzemeltetési helyzethez

Üzemeltetés a Geberit SetApp segítségével

SetApp az öblítési programok egyszerű beállításához

A Geberit higiéniai öblítőberendezés és a falsík alatti öblítőtartályba integrált Geberit higiéniai öblítőberendezés kényelmesen beállítható egy okostelefon és a Geberit SetApp segítségével.

Link a letöltéshez:

Apple App Store
Google Play Store

Szabványok és törvények

A házi ivóvízellátó rendszerek ivóvízminőségére különböző előírások és szabványok vonatkoznak. Európai szinten a 98/83/EK irányelv szabályozza az emberi fogyasztásra szánt víz minőségét. A tervezők, épületgépészek és üzemeltetők jogilag akkor járnak el helyesen, ha betartják ezeket az irányelveket és az országspecifikus előírásokat.

98/83/EK irányelv

Videó

Optimális ivóvíz-higiénia

Tudja meg, hogy a Geberit hogyan járul hozzá az optimális ivóvíz-higiéniához!

A Geberit higiéniai öblítőberendezésre vonatkozó összes műszaki információmegtalálható a termékkatalógusban