Designtemplom sztárkonyhávalA szingapúri BORN étterem (SG)

A Jinrikisha történelmi vasútállomáson található gourmet étterem, a Born egy igazi ékszerdoboz. De nem ez az egyetlen ok, amiért a szingapúri médiában nagy visszhangot kapott az étterem 2022-es megnyitása. A Born kínálatában minden megtalálható, ami szem-szájnak ingere.

„Lenyűgöző! A legjobb étterem Ázsiában!” Ráadásul Szingapúr „kevés történelmi városrészének egyikében” – áradozik Alan Barr belsőépítész, a Greymatters alapítója, aki cégének csapatával együtt valósította meg a BORN belsőépítészeti kialakítását.

Az ínyencek Mekkája az egykori Jinrikisha vasútállomáson található, egy több mint 100 éves épületben. A tulajdonosa pedig nem más, mint Jackie Chan hollywoodi sztár, aki több ingatlannal is rendelkezik a délkelet-ázsiai régióban. Ezek egyike a BORN étterem, amely 2022 júniusában nyitotta meg kapuit a vasútállomás földszintjén.

Első a minőség

A BORN étterem a Jinrikisha vasútállomáson található, amely egyike Szingapúr kevés történelmi épületének. Az étterem tulajdonosa Jackie Chan (© Owen Raggett)

Az éttermet a helyi sztárséf, Zor Tan vezeti, aki eredetileg egy kisebb, meghittebb helyről álmodozott. Mivel azonban egy ilyen helyen lévő étteremre nem lehet nemet mondani, Zor Tan átvette az ingatlan vezetését, és megnyitotta a BORN éttermet.

„Csak a minőség számított, nem pedig a mennyiség” – mondja Alan Barr.

Az épület alaprajza megnehezítette a tervezést és a felújítást. Derékszögek szinte egyáltalán nincsenek. „Az alaprajz alapvetően háromszög alakú – mondja Alan –, így nem volt könnyű hasznos módon felosztani a teret.”

Papírfelhő

A megbízó elvárásait nem volt könnyű teljesíteni. Helyet kellett találni egy bárnak, egy privát társalgónak, egy nyitott társalgónak, egy étkezőnek, egy pultnak és egy látványkonyhának, valamint természetesen a konyhának, az irodának és a vizesblokkoknak. A berendezés: nemes, művészi, játékos. Alan Barr csapata izgalmas designt alkotott, amely a formák, színek és textúrák összjátékán alapul. A számos hangulatelem részeként egy holland papírművész által tervezett felhőszobor lebeg a központi étkezőhelyiség felett.

A magas formatervezési elvárások a WC-helyiségekben is visszaköszönnek, ahol a falsík előtt és mögött is Geberit termékek dominálnak. A két WC-ben Sigma tartályos Duofix WC-szerelőelemeket építettek be az AquaClean Sela higiéniai berendezések előkészítése céljából. A férfi mosdókban Geberit vizeldéket találunk, amelyeket infravörös érzékelőkkel vezérelhető, kiváló minőségű rozsdamentes acél Sigma10 működtetőlapok tesznek teljessé.

Papírfelhő lebeg az új, többcsillagos szingapúri BORN étterem központi étkezőhelyisége felett (© Owen Raggett)
A BORN étterem a Jinrikisha vasútállomáson található, amely egyike Szingapúr kevés történelmi épületének. Az étterem tulajdonosa Jackie Chan (© Owen Raggett)
A WC-kben többek között Geberit AquaClean Sela higiéniai berendezések és Geberit vizeldék szolgálják a vendégek kényelmét (© Owen Raggett)

Tények