Felkapott mikroapartmanokCubus130, Frankfurt am Main (DE)

A frankfurti Cubus130 lakóépületben kevés hely áll rendelkezésre, így a designnak és a funkciónak tökéletes összhangot kell alkotnia. A Geberit falsík előtti és mögötti megoldásainak köszönhetően a lakóépület előrevetíti a városok jövőbeli lakhatási trendjeit.

Miniatűr erkélyek, mini fürdőszobák, kicsi konyhák: A rendelkezésre álló hely szűkössége és az egyszemélyes háztartások nagy száma miatt a nagyvárosokban egyre nagyobb a kereslet az új lakhatási formák iránt. Ezt az igényt elégíti ki a frankfurti Niederrad városrészben található Cubus130 lakóépület. Az eredetileg 1971-ben épült egykori kollégiumban a lakók 2021 márciusában 137 mikroapartmant vehettek birtokukba.

A legtöbb lakás 18 négyzetméteres, a legnagyobbak alapterülete pedig 27–30 négyzetméter. 24 lakás minden akadálymentesítési követelménynek megfelel, de az összes apartmanra modern, funkcionális kialakítás és kedvező ár jellemző. A köztulajdonban lévő Nassauische Heimstätte lakásépítő vállalat, amely megvette és átalakította az épületet, a lehető legtöbb ember számára megfizethető lakások megépítésére kapott megbízást.

Kicsi, szép és praktikus: ideiglenes szállás Frankfurtban (DE) a Goldsteinstraße 130. alatt. (DE) (© Geberit)
Geberit Renova Plan WC-kerámia (© Geberit)

Még ha rövid időre is

A feltűnő vörös homlokzattal és kocka alakú minibalkonokkal rendelkező ház egy másik trendre, a rövid távú lakhatásra is megoldást kínál. Ha tehát valaki a frankfurti egyetemen tanul, a városban gyakornokoskodik, vagy egy határidős projekten dolgozik, és erre az időre kényelmes szállást keres, a Cubus130 bútorozott lakásaiban biztosan megtalálja a számítását.

A Cubus130 azonban nem csak egy átmeneti szállás. A lakóépület építészeti és használati koncepciója előrevetíti azt a trendet, miszerint bizonyos lakófunkciókat a félig-meddig nyilvános térbe helyeznek át. A modern „homo mobilis”-nak nincs szüksége saját autóra vagy mosógépre – hangzik a modern kor jelmondata. A mélygarázsban egy autómegosztó szolgáltatás járművei parkolnak, és más szolgáltatást, például takarítást vagy mosást, is bármikor igénybe lehet venni.

Világítótorony-projekt

A komplett ívóvíz- és szennyvízelvezető rendszerhez használt, előszerelt Geberit GIS falsík előtti szerelőelemekkel három hónappal hamarabb sikerült befejezni az építkezést. (© Geberit)

A Cubus130 egy világítótorony-projekt – a Geberit számára is. „Az eredeti terv az volt, hogy az összes lakásban egyedi szanitereket szereljünk fel” – mondja Lothar Lühr projektvezető, a LIST BiB Bielefeld mérnöke, aki a fűtési, szellőzési és szaniterrendszerekért volt felelős. A Geberit azonban az előszerelt, falsík előtti szerelőelemekből álló GIS IV rendszer formájában egy hatékonyabb víz- és szennyvízelvezető megoldást javasolt. „Így három hónappal hamarabb tudtuk befejezni az építkezést” – mondja elégedetten Lothar Lühr.

A Geberit a fürdőszobák kialakítására vonatkozóan is meggyőző megoldásokkal állt elő: erre szükség is volt, mert a legkisebb fürdőszobák mindössze 3,69 négyzetméteresek. A helytakarékos Geberit Renova Plan termékcsalád segítségével a projektfejlesztők ezt az akadályt is sikerrel vették. A termékcsaládhoz tartozó mosdók csak 55 centiméter szélesek, és letisztult, minimalista formájukkal tökéletesen megfelelnek a modern kor ízlésének.

Tények

Geberit Know-how

Geberit Know-how