Kőbe vésveThe Valley, Amsterdam (NL)

A „The Valley” minőségi életteret kínál Amszterdam közepén, amit a BREEAM Excellent fenntarthatósági tanúsítvánnyal is elismertek. A sikerben nagy szerepe volt a Geberit épületgépészeti szakértelmének.

Kizárt dolog, hogy az épület úgy fog kinézni, mint a képeken, jegyezte meg szkeptikusan Mark Minkjan holland építészkritikus 2016-ban a projekt első látványtervei láttán. Azonban a „The Valley”, ahogy az amszterdami Zuidas üzleti és pénzügyi negyedben található épületegyüttest nevezik, már 2021 óta valóság, és nagyon is hasonlít a látványtervekre.

Egy völgy a lapályok földjén

Kívülről sima felületek, belülről sziklás szurdok: a „The Valley” Amszterdamban (NL) (© Marcel Steinbach)

A kezdeti szkepticizmus nem meglepő. A „The Valley” („A völgy”) alapjaiban kérdőjelezi meg az építészetről alkotott elképzeléseinket. Egy kőbányára emlékeztet, amelynek belsejéből építőanyagot termelnek ki. Az épületegyüttes teljesen sima falait kívülről tükrös panelek borítják, a belsejében pedig sziklás szurdok tátong.

A városi „hegyóriás” három tornya, amelyek közül a legmagasabb 102 méter, 198 darab, 55 és 400 négyzetméter közötti alapterületű lakásnak ad otthont. Az alsó szint közcélokra használható. Öt emeleten irodákat, üzleteket, éttermeket, uszodát, edzőtermet, kiállítótereket és egy természettudományi múzeumot alakítottak ki.

Kívül-belül zöld

A most még csupasz homlokzat hamarosan bezöldül: összesen 155 növényfajta terem itt (© Marcel Steinbach)

A természet szerves részét képezi ennek az építészeti csodának. A növényesítéssel Piet Oudolfot, a holland kertépítés nagymesterét bízták meg. Növényesítés? A kifejezés egyáltalán nem adja vissza a Piet Oudolf által megvalósított függőleges kertkomplexum lényegét. A tíz emeletet 155 növényfajta díszíti. Míg az alsó szinteken virágzó cserjéket és fákat találunk, addig a felső teraszokon főként mediterrán fűszernövények teremnek.

De a komplexum nem csak emiatt számít „zöld” épületnek. A „The Valley” egy úgynevezett „pluszenergiaház”, ami azt jelenti, hogy több energiát termel, mint amennyit kívülről felvesz. A tetőkön elhelyezett fotovoltaikus rendszerek, a távfűtés és a háromrétegű üvegezés, a padlófűtés és -hűtés mind hozzájárulnak az energiahatékonysághoz.

Bizalom a Geberit iránt

Jeroen Kemmink

A Geberitnek is nagy szerepe van abban, hogy az épület alsó, nyilvános szintjei a BREEAM tanúsítási szabvány „BREEAM-NL Excellent” minősítésével rendelkeznek. A fenntartható épületek minősítésénél ugyanis kiemelt szerepet játszik a hatékony vízellátás és szennyvízelvezetés. „A takarékos vízhasználat kezdettől fogva fontos szempont volt” – emlékszik vissza a projekt kezdeti szakaszára Jeroen Kemmink, a Geberit felelős projektmenedzsere.

A WC-k öblítési teljesítményének javítása és az öblítési mennyiség minimalizálása érdekében optimalizálták a csővezetékrendszereket, és lerövidítették a víz útját. Ennek érdekében a megbízók a hatékony SuperTube szennyvízelvezető rendszert választották – ráadásul nem tervezéskor, hanem később, az építés szakaszában. „Csak a szoros együttműködésnek köszönhető, hogy az elképzelésből valóság lett” – mondja Jeroen Kemmink. „De ehhez kellett a többéves múltra visszatekintő partneri kapcsolat és a kölcsönös bizalom.”

A „The Valley” alapjaiban kérdőjelezi meg az építészetről alkotott elképzeléseinket (© Marcel Steinbach)
A felsőbb emeleteken egy lépcsőzetes kialakítású lakókörnyezet látványa tárul elénk (© Marcel Steinbach)

Tények