Játszd el nekem a fény dalátLUMA kulturális központ Arles-ban (FR)

Arles, a dél-franciaországi Camargue régió fővárosa egy új látványossággal gazdagodott: A római kori amfiteátrummal büszkélkedő város felett egy torony magasodik, amelyet Frank Gehry tervezett, és amely a LUMA kulturális központ jelképének számít.

2010-ben a Maja Hoffmann svájci mecénás által alapított LUMA Alapítvány Arles központjának közelében megvásárolt egy ipari területet. A LUMA Arles kulturális központ tizenegy évvel később nyílt meg a tizenegy hektáros területen. A központ egy tágas parkból áll, amely műtermeknek és művészszállásoknak, egy nagy rendezvénycsarnoknak, továbbképzési központnak, laboratóriumoknak és kávézóknak ad helyet, így mindenféle kulturális esemény és kiállítás számára egységes infrastruktúrát biztosít. A park északkeleti részén áll Frank Gehry kanadai-amerikai építész már messziről látható toronyépülete.

Egyedi építészeti stílus

Mint a Frank Gehry által tervezett épületek többségénél, elsőre ennél is szinte lehetetlen átlátni a szerkezetet és a belső kialakítást. A háromszintes, dob alakú üvegszerkezetből egy 56 méteres torony emelkedik a magasba, amely a csúcs felé egyre jobban elkeskenyedik. A 10 emeletes toronyban kiállítási és rendezvénytermek, egy kávézó, valamint a LUMA irodái és adminisztrációs helyiségei találhatók.

Ideális fotótéma a nap bármely szakában

A torony homlokzatát 53, tükörfóliával fedett ablakfülke és mintegy 11.000, speciális réteggel bevont alumíniumlemez díszíti, így az épület messziről egy világító pikkelypáncélra emlékeztet. A lemezek napszaktól függően eltérő mértékben tükrözik vissza a fényt, így Frank Gehry híres dél-franciaországi fényjátéka egyedülálló látványt nyújt.

Lenyűgöző belső tér

A gondosan kiválasztott anyagok és izgalmas perspektívák a fényárban úszó torony belsejében is szemet gyönyörködtető összhatást eredményeznek. Az emeleteket impozáns csigalépcső köti össze, de lefelé menet akár a csúszdát is használhatjuk. Az esztétika kiemelt jelentőséget élvez, ami az épületgépészetben is megmutatkozik. A kulturális központban található mintegy 80 WC-t például a Geberit falsík alatti öblítési technológiájával öblítik. Az öblítés működtetését elegáns, szálcsiszolt krómból készült Sigma50, valamint érintésmentes Sigma80 működtetőlapokkal oldották meg.

Tények

Geberit Know-how

Geberit Know-how

Képgaléria