Török vizeken is otthonosanKorrózióálló megoldás a jachton

Törökországban virágzik a hajógyártás, amiből a Geberit Mapress CuNiFe csővezetékrendszer is kiveszi a részét – köszönhetően magas korrózióállóságának és hatékony feldolgozásának. De a Geberit más módon is jelen van a hajógyártásban.

A törökországi hajóépítésben egyre nagyobb a kereslet (© ADA Yachting)

Törökországot négy tenger veszi körül: Márvány-tenger, Égei-tenger, Fekete-tenger és Földközi-tenger – Törökország a hajózás országa. A világjárvány óta még nőtt is a Törökországban gyártott hajók iránti kereslet. Onur Tekin, a törökországi Bodrum kikötővárosban található ADA jachtgyár ügyvezető igazgatója azt mondja, tele vannak megrendeléssel. „Virágzik a piac.”

A helyi Geberit értékesítési vállalat is érzi a növekvő keresletet, erősíti meg Ufuk Algier ügyvezető igazgató. „Ezért szeretnénk még jobban a hajógyártásra fókuszálni és felgyorsítani a know how átadását.”

Ha a Geberitnél hajógyártásról esik szó, különösen a Mapress CuNiFe csővezetékrendszerre kell gondolni. A réz, nikkel és vas ötvözete különösen jól ellenáll a sós víz korróziós hatásának, így nélkülözhetetlen a hajógyártásban. A magas anyagköltségek miatt azonban általában csak ott használják, ahol ténylegesen tengervíz folyik át a csöveken. Például a hajók fedélzetén lévő tűzoltórendszerek, valamint a lék esetén alkalmazott vízelvezető rendszerek esetében.

CuNiFe, rozsdamentes acél és PE

Geberit Mapress CuNiFe

Az isztambuli Su Marine hajógyár évek óta Mapress CuNiFe-t használ. „Ez nekünk aranyat ér” – mondja Timothy Grünberg, a hajógyár társügyvezetője a raktárban lévő CuNiFe-csövekre mutatva. A hajógyár azonban Geberit Mapress rozsdamentes acél rendszercsöveket is használ – például az üzemanyagellátáshoz. „A hajó vízelvezető rendszerében pedig PE-csövek jutnak szerephez” – mondja.

Onur Tekin, az ADA jachtgyár ügyvezető igazgatója Geberit zuhanylefolyókat is használ. „Az S alakú szifon különösen hatékony”. Amikor a tenger hullámzik, a hagyományos szifonok kiürülnek, ez pedig kellemetlen szagokkal jár. „A Geberit szifonoknál akkor is sértetlen marad a bűzzár, ha a hajót dobálják a hullámok.”

Csak a minőség számít

Yacht szoba (© ADA Yachting)

A jachtüzletágban különösen fontos a minőség” – mondja Timothy Grünberg. Állítása szerint e tekintetben Törökország már felzárkózott az európai piacokhoz.

A megrendelések növekedésével párhuzamosan azonban egyre kevesebb a munkaerő, ami magasabb munkaköltségeket eredményez. Az árak stabilan tartása érdekében a hatékony feldolgozás is fontos. „A Mapress présrendszerrel kb. hatszor gyorsabbak vagyunk, mint egy hegesztő rendszerrel” – mondja Onur Tekin. „Így a magasabb anyagköltségek ellenére is jobban járunk.”

berit által használt termékek

  • Geberit Mapress CuNiFe nyomócsővezetéki rendszer
  • Geberit Mapress rozsdamentes acél nyomócsővezetéki rendszer
  • Geberit HDPE vízelvezető rendszer
  • Geberit zuhanyfolyóka – például CleanLine50