Zöld repülőtérTisztán a felhők felett

30 000 m2 telekből 180 000 m2 hasznos tér: a Circle tökéletes példája annak, hogy hogyan kell következetesen megvalósítani a sűrű beépítés koncepcióját. A legnagyobb, Zürich-Klotenben található svájci repülőtér épületegyüttese a fenntarthatóság tekintetében is új mércét állít, amihez a Geberit számos termékével járult hozzá.

Aki a Circle-be érkezik – például egy utazás megkezdéséhez –, az nem egy repülőtéren, hanem egy városközpont kellős közepén találja magát. A Circle valójában egy modern városnegyed, ahol üzletek, bárok és éttermek, nemzetközi cégek irodái és egy 2500 fős kongresszusi központ kapott helyet. A kínálatot – az eredeti 30.000 m2-nyi terület megsokszorozása révén – két Hyatt Hotel és a Zürichi Egyetemi Kórház ambuláns egészségügyi központja teszi teljessé. A „sűrű beépítés” koncepció lényege, hogy minden egyes négyzetméter értékes és a legkülönbözőbb módon kell kihasználni.

Szürkevíz

A modern, rugalmas felhasználási koncepció és a rendkívül modern megjelenés mellett a Circle a modern társadalom egy másik igényét is teljesíti – a fenntarthatóságot. A 2020 novemberében átadott Circle új mércét állít ökológiai szempontból, amit az is jelez, hogy az új épületkomplexum megkapta az amerikai Green Building Council legmagasabb LEED minősítését, a Platinum Standardot. A modern épület minden idők legnagyobb építési projektjeként a svájci Minergie építési szabvány szerinti tanúsítvánnyal is rendelkezik.

Az épületegyüttes pozitív ökológiai egyensúlya a víz mint erőforrás kíméletes felhasználásának is köszönhető. A Circle körülbelül 50 százalékkal kevesebb ivóvizet igényel, mint egy hagyományos épület – ezt víztakarékos csaptelepekkel és az esővíz szürkevízként való felhasználásával érik el. Az épületben található WC-k 85 százalékát szürkevízzel öblítik. A Geberit a Pluvia tetővíztelenítő rendszerrel és a hangszigetelt Silent-db20 csővezetékrendszerrel járult hozzá ehhez a megoldáshoz.

Zöld szív

A Circle zöld szívét azonban főleg a hűtés és fűtés úgynevezett „anergiahálózata” működteti. Az épület alapjában lévő 1150 cölöpből 850 úgynevezett energiacölöpként funkcionál, amelyek nyáron a felesleges hőt az energiatárolóként működő talajba szállítják, télen pedig fűtésre használják a visszanyert hőt. Külső energiára – villamosenergia formájában – csak a hőszivattyúk és a hűtőrendszerek működtetéséhez van szükség. A villamos energia egy részét szintén a napfényből állítják elő: a fotovoltaikus panelek minden arra alkalmas tetőfelületen megtalálhatók.

A Circle-nek nem csak a szíve zöld: 80 000 m2-en egy erdőkkel, rétekkel és vizes élőhelyekkel tarkított rekreációs területet alakítottak át repülőtéri parkká, amely zöld tüdőként pihenő- és találkozóhelyet biztosít az utazók és a helyi lakosok számára.

Tények

The Circle

The Circle

  • Építész: Riken Yamamoto
  • Tulajdonosok: Flughafen Zürich AG és Swiss Life AG
  • Általános projektmenedzsment: HRS Real Estate AG
  • Parktervezés: Studio Vulkan Landschaftsarchitektur GmbH

Cím: The Circle, Flughafen Zürich, CH-8058 Zürich

Képgaléria