Ilyen egészséges a higiéniai berendezésEgy szakorvost kérdeztünk

Szeretné tudni, hogy mennyire higiénikus és hasznos egy higiéniai berendezés? Egy gasztroenterológus szakorvossal beszélgettünk a higiéniai berendezések intimhigiéniai előnyeiről.

Érzékeny bőr az intim területen

Az intim területen lévő bőr különbözik a többi testrészt fedő bőrtől. Rendkívül érzékeny, mert több ezer idegsejt és számos faggyúmirigy alkotja. Az egészséges bőr megfelelő védelmet nyújt a külső hatásokkal szemben. De könnyen megsérül, különösen az olyan érzékeny testrészeken, mint amilyen az intim terület. Ezért rendkívül fontos, hogy megfelelő tisztálkodással is csak a lehető legkisebb mértékben zavarjuk meg a bőr természetes védekező mechanizmusát.

Bernhard Sauter belgyógyász (FMH) és gasztroenterológus szakorvos 2006 óta a zürichi Hirslanden Klinika híres Gasztroenterológiai Központjában praktizál.

Geberit AquaClean Mera Comfort higiéniai berendezés távirányítóval és Sigma50 működtetőlappal (© Geberit)

Sauter úr, hogyan lehet fenntartani a bőr természetes védelmi funkcióját az intim területen?

A bőr ezen a területen nagyon érzékeny és vékonyabb, mint más testrészeken; leginkább az ajkunkra hasonlít. A meglévő faggyúmirigyek természetes, vékony zsírréteget alkotnak a bőrön. A papírral való dörzsölés, a kézmosók és a nedves törlőkendők használata mind-mind károsan befolyásolja ezt a réteget. A legkíméletesebb megoldás ezért a természetes vízzel történő tisztítás.

Mi az oka annak, hogy az intim higiéniához tiszta víz is elegendő?

Az intim terület természetes védelemmel és öntisztító rendszerrel rendelkezik. Ha ez kibillen az egyensúlyából, akkor hajlamossá válik az irritációra és a fertőzésekre. Tiszta víz használatakor nincs ilyen veszély. Ez a legjobb tisztítószer, ami létezik.

Kinek ajánlja a higiéniai berendezést?

Mindenkinek – fiatalnak, idősnek, egészségesnek és olyanoknak, akiknek az intim területet vagy a bélrendszert érintő betegségük van. Az alapos intim higiénia nem életkor és nem egészség kérdése.

Férfiak és nők számára is hasznos a higiéniai berendezés?

Igen. A higiéniai berendezés használatakor nincs szükség bőrirritáló vegyi anyagokra, és dörzsölés híján irritáció sem tud kialakulni – ez a felhasználó nemétől függetlenül így van. Mivel azonban a nők hajlamosabbak a különféle, intim területet érintő fertőzésekre, ők gyakrabban szembesülnek ezzel a problémával.

Miért javasolja a szappanok és nedves törlőkendők használatának mellőzését?

A szappanok és nedves törlőkendők gyakran alkoholt, illatanyagokat és tartósítószereket tartalmaznak, amelyek – a törléssel kiegészülve – irritálják az érzékeny bőrfelületet. Mindez elősegíti a bakteriális fertőzéseket, allergiához vezethet, és tönkreteszi a bőr természetes savas védőrétegét.

Miért különösen hasznos a higiéniai berendezés használata bőrirritációban vagy aranyérben szenvedők számára?

Irritált bőr esetén a legfontosabb a regeneráció, ezért lehetőleg zavartalanul kell működnie. A mechanikus irritáló és agresszív anyagok nem enyhítik az irritációt, hanem újból és újból felszakíthatják a sebeket. A legjobb megoldás ilyenkor a kíméletes, vízzel történő tisztítás.

Hogyan reagálnak a páciensei, amikor az intim tisztálkodás érdekében felhívja a figyelmüket a higiéniai berendezésre?

Kezdetben nagyon eltérően reagálnak. De aztán sok pozitív visszajelzést kapok, mert az emberek rájönnek, hogy a higiéniai berendezés tényleg alaposabban tisztít.

Portré – Prof. Dr. med. Bernhard Sauter, belgyógyász és gasztroenterológus szakorvos (© Julia Dunlop)
A gasztroenterológiáról
A gasztroenterológia a gyomor-bélrendszer, a máj és az emésztőrendszer részét képező endokrin mirigyek (például hasnyálmirigy) betegségeivel foglalkozik. A gasztroenterológusok azt vizsgálják, hogy hogyan alakulnak ki és mennyire gyakoriak a gyomor-bélrendszeri betegségek. Emellett diagnosztizálják és kezelik ezeket a betegségeket, valamint tanácsot adnak a megelőzés módjaival kapcsolatban.

Termékek a nagyobb fürdőszobai kényelemért