A legionella megelőzése az ivóvízben

A legionella baktériumoknak semmi keresnivalójuk a szervezetünkben, mert különféle fertőzéseket okozhatnak, főleg a legyengült immunrendszerű embereknél. Mivel ezek a baktériumok az ivóvízvezetékekben érzik jól magukat, jó, ha odafigyelünk az élőhelyükre és az ivóvizünk minőségére.

Tudta Ön, hogy a vízvezetékekben az emberi szem számára láthatatlan módon több millió apró élőlény éli mindennapjait? Például legionellák és más baktériumok. Az állóvíz és a 25–50 °C közötti hőmérséklet ideális életteret nyújt a szaporodásukhoz.

Ne féljünk a legionellától

A Geberit Piave fali csaptelepből a pultra ültethető VariForm mosdóba folyik a víz

A legionella baktériumok különféle betegségeket okozhatnak. Zuhanyzáskor a zuhanyfejből jutnak a levegőbe apró vízcseppekben. A víz a légutakon keresztül a tüdőnkbe kerül, ahol aztán a legionella baktériumok megtelepednek. Egészséges emberek esetében valószínűleg nem okoznak betegséget, a legyengült immunrendszerű emberek szervezetében azonban kialakulhat a legionárius betegség.

A legionárius betegséggel való megfertőződés elleni védelem és a jó minőségű ivóvíz biztosítása érdekében fontos, hogy hosszabb, használaton kívüli időszak után teljesen lecseréljük a csapvizet. „Az ivóvizet legkésőbb 72 óra elteltével le kell cserélni, különben a csövekben lévő vízben gyorsan elszaporodnak a kórokozók és a baktériumok, például a legionellák” – mondja Beat Aebi, a Geberit Rohrleitungssysteme International termékmenedzsere.

Beat Aebi tippjei a legionellamentes ivóvízhez

  • A legionella baktériumok 50 °C feletti hőmérsékleten elpusztulnak. Ezért ügyeljünk arra, hogy a kazán hőmérséklete mindig 50 fok felett legyen.
  • Hosszabb távollét után nem tanácsos azonnal csapvizet inni, hanem a nyaralóban/házban lévő összes ivóvízvezetékben körülbelül két percig folyassuk a vizet. Ezt különösen a csaptelepek és a zuhanyfejek esetében végezzük el. Amíg folyik a víz, ne tartózkodjunk a fürdőszobában.
  • A legionellák közvetlenül a vízvételi helyeken is megtelepedhetnek. Ezért rendszeresen távolítsuk el a vízkövet a zuhanyfejekről és a perlátorokról (a konyhai és fürdőszobai csapok fúvókáiról). Ehhez csavarjuk le, majd áztassuk be őket egy kereskedelmi forgalomban kapható vízkőoldóba, tisztítás után pedig szereljünk vissza mindent. Így hosszabb távon is kiváló minőségű ivóvízhez jutunk.
  • A legionella és más baktériumok a csaptelepeken is előszeretettel vernek tanyát. Ezért a ritkán használt csaptelepeket – például a mosókonyhában – szereltessük le. A külső vízcsapokat télen célszerű elzárni. Kérje meg a házfelügyelőt vagy a vízvezeték-szerelőt, hogy az érintett csőszakaszból engedje le a vizet.
  • A háztulajdonosoknak érdemes a vízvezeték-szerelővel rendszeresen ellenőriztetni – és szükség esetén cseréltetni – a házi vízszűrőt. Egy társasházban általában a házmester gondoskodik az ellenőrzésről és a cseréről a megfelelő minőségű ivóvíz biztosítása érdekében.
  • Akut legionella-probléma esetén célszerű ideiglenesen higiéniai öblítőberendezést (például Geberit Rapid) használni, amelyet komolyabb átalakítások és költségek nélkül egyszerűen az adott csőszakaszhoz kell csatlakoztatni a megfelelő minőségű ivóvíz biztosítása érdekében.

Ha megfogadja ezeket a tanácsokat, igencsak megnehezíti a legionella baktériumok dolgát. Most bizonyára azon gondolkodik, hogy érdemes-e beszereznie egy higiéniai öblítőberendezést. Ne habozzon, és vegye fel a kapcsolatot a területi értékesítő kollégánkkal, aki szívesen ad Önnek tanácsot.

Termékek egy tágasabb fürdőszobáért

Az Ön számára melyik fürdőszoba a megfelelő?

A tökéletes fürdőszoba kívánságok és szükségletek széles skáláját szolgálja. De milyen igényei vannak Önnek? A hely, a tisztaság vagy a design fontos az Ön számára? Felhasználóbarát termékeket szeretne, vagy inkább azt a bizonyos extra kényelmet részesíti előnyben, amelyet például a Geberit AquaClean higiéniai berendezés nyújt Önnek? Vagy esetleg az univerzális design a szívügye? Nem számít, milyen igényei vannak, okos fürdőszobai megoldásainkkal leegyszerűsítjük mindennapjait.

Több hely a fürdőszobában
Nagyobb tisztaság a fürdőszobában
Több funkcionális design a fürdőszobában
Nagyobb kényelem a fürdőszobában
Nagyobb mértékű akadálymentesség a fürdőszobában
Több felhasználóbarát kezelhetőség a fürdőszobában