Állítsuk meg a legionellát

A legionella baktériumnak semmi keresnivalója a szervezetünkben. Ezek a kórokozók a vízvezetékekben érzik jól magukat, így nem árt közelebbről is megvizsgálni az élőhelyüket.

Tudta Ön, hogy a csővezetékek mélyen az emberi szem számára láthatatlan módon több millió apró élőlény éli mindennapjait? Ezek a legionellák és más olyan baktériumok, amelyek a természetben és az ivóvízrendszerekben egyaránt előfordulnak. Az állóvíz és a 25 és 50 °C közötti hőmérséklet ideális életteret nyújt számukra ahhoz, hogy észrevétlenül tudjanak szaporodni.

Ne féljünk a legionellától

Legionellák a csapvízben

A legionellák a baktériumok azon fajtái, amelyekre semmi szüksége nincs az emberi szervezetnek. Zuhanyzáskor apró vízcseppekben utazva jutnak ki például a zuhanyfejből, így könnyen belélegezhetők. Némelyikük a légutakon keresztül észrevétlenül a tüdőnkbe kerül, ahol aztán megtelepedik. A legionella az erős immunrendszerű emberek egészségére szinte semmilyen veszélyt nem jelent. A legyengült immunrendszerű emberekkel viszont már más a helyzet.

A megbetegedés elkerülése érdekében fontos, hogy egy hosszabb használaton kívüli időszak után – például egy hónapok óta üresen álló nyaralóban – teljesen lecseréljük a csövekben lévő vizet. „Az ivóvízvezetékeinkben lévő vizet legkésőbb 72 óra elteltével le kell cserélni, különben a pangó víz és a 25 és 45 °C közötti hőmérséklet miatt a csövekben gyorsan elszaporodnak a kórokozók és a baktériumok, például a legionellák” – mondja Beat Aebi, a Geberit Rohrleitungssysteme International termékmenedzsere.

Tippek a legionellamentes csapvízért

  • A legionellák 50 °C feletti vízhőmérsékleten elpusztulnak, ezért ügyeljünk arra, hogy a kazán előremenő hőmérséklete mindig 55 °C felett legyen.
  • Hosszabb távollét után a nyaralóban célszerű a hideg és meleg vizet szállító vezetékeket körülbelül két percen keresztül átöblíteni. Különösen érvényes ez a csaptelepekre és a zuhanyfejekre. Az átöblítés ideje alatt ne használjuk a fürdőszobát.
  • A legionellák közvetlenül a vízvételi helyeken is megtelepedhetnek. Ezért rendszeresen távolítsuk el a vízkövet a zuhanyfejekről és a perlátorokról, tehát a konyhai és fürdőszobai csapok fúvókáiról. Ehhez egyszerűen csavarjuk le, majd áztassuk be őket egy kereskedelmi forgalomban kapható vízkőoldóba, tisztítás után pedig szereljünk vissza mindent.
  • A legionella és más baktériumok előszeretettel vernek tanyát a csaptelepeken. Ezért a ritkán használt csaptelepeket – például a mosókonyhában – szereltessük le. A külső vízcsapokat télen célszerű lezárni. A házfelügyelő vagy a vízvezeték-szerelő meg tudja oldani, hogy az érintett csőszakaszban ne pangjon a víz.
  • A lakástulajdonosok a vízvezeték-szerelővel rendszeresen ellenőriztessék a házi vízszűrőt és azt szükség esetén cseréltessék ki. Társasházak esetében általában a házfelügyelő gondoskodik a szakszerű cseréről.
  • Akut legionella-probléma esetén célszerű egy ideiglenes higiéniai öblítőberendezést (például Geberit Rapid) alkalmazni, amely komolyabb átalakítási munkálatok és költségek nélkül egyszerűen az adott csőszakaszhoz csatlakoztatható, hogy az ivóvízrendszer mihamarabb újra használható legyen.

Ami biztos: ha megfogadja ezeket a tanácsokat, igencsak megnehezíti a legionella baktériumok dolgát az ivóvízvezetékekben. Ön most bizonyára azt mérlegeli, hogy szüksége van-e higiéniai öblítőberendezésre. Kérjük, ne gondolkodjon tovább, hanem forduljon a vízvezeték-szerelőjéhez, aki szívesen ad majd tanácsot.

Fürdőszobai termékek

Az Ön számára melyik fürdőszoba a megfelelő?

A tökéletes fürdőszoba kívánságok és szükségletek széles skáláját szolgálja. De milyen igényei vannak Önnek? A hely, a tisztaság vagy a design fontos az Ön számára? Felhasználóbarát termékeket szeretne, vagy inkább azt a bizonyos extra kényelmet részesíti előnyben, amelyet például a Geberit AquaClean higiéniai berendezés nyújt Önnek? Vagy esetleg az univerzális design a szívügye? Nem számít, milyen igényei vannak, okos fürdőszobai megoldásainkkal leegyszerűsítjük mindennapjait.

Több hely a fürdőszobában
Nagyobb tisztaság a fürdőszobában
Több funkcionális design a fürdőszobában
Nagyobb kényelem a fürdőszobában
Nagyobb mértékű akadálymentesség a fürdőszobában
Több felhasználóbarát kezelhetőség a fürdőszobában