Víztakarékossági módok a fürdőszobábanFogyasztás csökkentése öblítéskor és zuhanyozáskor

A víz sok régióban értékes és szűkös erőforrás. A vízzel, különösen az ivóvízzel való gondos bánásmód ezért rendkívül fontos.

Fürdőszobai vízhasználatra vonatkozó adatok

A fürdőszobában mosdóra támaszkodó nő Geberit AquaClean Sela higiéniai berendezéssel és Geberit VariForm mosdóval és alsó szekrénnyel

Svájcban egy személy naponta 140 liter ivóvizet fogyaszt saját háztartásában, Németországban pedig 127 litert. Ez személyenként és évente körülbelül 50 000 liter!

A háztartásban naponta átlagosan elfogyasztott víz mintegy kétharmadát a fürdőszobában használjuk. Ennek egyharmadát a személyes higiéniára használjuk, beleértve a fürdőt és a zuhanyzást. A WC-öblítés további egyharmadot tesz ki.

Pedig a víz nagy erőfeszítés nélkül is megtakarítható, különösen a zuhanyzás és a WC-öblítés során.

Hét tipp a fürdőszobai víztakarékossághoz

Geberit CleanLine zuhanyfolyóka zuhanyzó emberrel

1. tipp: Fürdés helyett zuhanyozzunk

Bármennyire is kellemes és pihentető egy fürdő, fürdés közben sokkal több vizet használunk. Míg egy átlagos zuhanyozás 40-60 liter vizet használ fel, addig egy kádfürdő könnyen 150-200 litert is elhasználhat. Egy teli kádban akár 250 liter is elfér.

A vízen kívül a zuhanyozással energiát is megtakarít, mivel a vizet fel kell melegíteni. Egy forró vízzel teli kád több mint 1 liter fűtőolajat igényel.

2. tipp: Rövidebb zuhanyzás

De vigyázzunk: csak rövid zuhanyozással tudunk igazán vizet és energiát megtakarítani. Átlagosan percenként körülbelül 10-12 liter víz folyik le a lefolyón. Ha tíz percnél tovább zuhanyzunk, gyorsan több mint 100 liter vizet használhatunk fel. Ezért tanácsos rövidre fogni a zuhanyzási időt.

3. tipp: Víztakarékos zuhanyfejet szereljünk be

Egy takarékos zuhanyfej jelentősen csökkentheti a zuhanyban lévő vízmennyiséget. A hagyományos zuhanyfejjel ellentétben a takarékos változat vízhozama a modelltől függően 6-9 liter/perc. Számos modell rendelkezik leállító gombbal vagy különböző teljesítményszintekkel. A vízáramlás a csapra szerelhető speciális tartozékokkal (ún. áramláskorlátozókkal) is csökkenthető. Ez hatékony víztakarékosság a fürdőszobában!

Kézzel nyomja meg a kis öblítést a Geberit Sigma50 nyomólapon

4. tipp: Használjunk kétmennyiséges vagy öblítés/stop működtetésű nyomógombot a WC öblítésekor

Átlagosan még mindig 6-9 liter ivóvíz kerül a WC-be minden öblítéssel, pedig a modern WC-öblítésvezérlők igazán víztakarékosak. A Geberit kétmennyiséges működtetőlapjainak használatával, a kis öblítést 3 liter alá csökkentheti. A teljes mennyiség pedig 4 literre állítható. A tartályban lévő Geberit öblítőszelep teszi mindezt ezt lehetővé.

Kérdezze meg vízvezeték-szerelőjét a WC-je számára optimális beállításról. A kétmennyiséges működtetőlapok alternatívájaként használja az öblítés/stop gombot: ez lehetővé teszi az öblítési folyamat kézi megszakítását.

Geberit ONE fürdőszobai termékcsaládnál borotválkozó férfi

5. tipp: Ne hagyjuk folyni a vizet

A fogmosás, a kézmosás vagy a borotválkozás időigényes. Általában az elején és a végén is szükségünk van vízre - de a kettő között nincs értelme folyatni. Felhasználatlanul egyenesen a csatornahálózatba folyik.

Tehát, átmenetileg zárjuk el a csapot, és spóroljunk rengeteg vizet!

Makrofelvétel a Geberit ONE csaptelep bekapcsolásával és a víz erősségének és hőmérsékletének ellenőrzésével

6. tipp: Használjunk hideg vizet forró helyett

A meleg víz elkészítése többletenergiába kerül. Ráadásul mindig eltart egy ideig, amíg a forró víz utat talál a bojlerből a csapig. Ez idő alatt a csapból hideg víz fröccsen ki használatlanul.

A gyors kézmosás forró vízzel aránytalanul nagy vízfogyasztást eredményez.

7. tipp: Csepegő csap megjavíttatása

A csöpögő csap nem csak az idegeket terheli, hanem a vízszámlát is - és így a környezetet is. A csöpögő csap oka általában a piszkos vagy kopott tömítés. Ez kis erőfeszítéssel kitisztítható vagy kicserélhető.

GYIK a zuhanyzás közbeni vízhasználatról és egyebekről

Mekkora az átlagos vízfelhasználás zuhanyozás közben?

A zuhanyzás közbeni vízfogyasztás a zuhanyzás időtartamától és a beszerelt zuhanyfejtől függ. Zuhanyzáskor átlagosan 10-12 liter víz folyik percenként. Ha tehát több mint 10 percig zuhanyozik, körülbelül annyi vizet használ el, mint egy teljes fürdő.

HírlevélRegisztráljon most

Maradjon naprakész


Hírlevelünk érdekes információkkal és hasznos tippekkel szolgál arról, hogyan könnyítheti meg életét a fürdőszobája.

Geberit VariForm mosdókagyló
Geberit Renova téri mosdókagyló

Könnyen kezelhető termékek

Hasonló bejegyzések olvasása

Az Ön számára melyik fürdőszoba a megfelelő?

A tökéletes fürdőszoba kívánságok és szükségletek széles skáláját szolgálja. De milyen igényei vannak Önnek? A hely, a tisztaság vagy a design fontos az Ön számára? Felhasználóbarát termékeket szeretne, vagy inkább azt a bizonyos extra kényelmet részesíti előnyben, amelyet például a Geberit AquaClean higiéniai berendezés nyújt Önnek? Vagy esetleg az univerzális design a szívügye? Nem számít, milyen igényei vannak, okos fürdőszobai megoldásainkkal leegyszerűsítjük mindennapjait.

Több hely a fürdőszobában
Nagyobb tisztaság a fürdőszobában
Több funkcionális design a fürdőszobában
Nagyobb kényelem a fürdőszobában
Nagyobb mértékű akadálymentesség a fürdőszobában
Több felhasználóbarát kezelhetőség a fürdőszobában