Mi a teendő, ha eldugul a lefolyó?

VariForm mosdó (© Geberit)

A hajszálak gyorsan eltömítik a zuhanyzó és a mosdókagyló lefolyóját. Ilyenkor még mindig a jó öreg WC-pumpa a legjobb megoldás, amely a dugulást megszüntetve a csatornahálózatba juttatja a piszkot.

Szifon vagy bűzzár – előbbit a laikusok, utóbbit a szaniteres szakemberek használják. Talán az utóbbi jobban kifejezi a funkcióját, hiszen a bűzzár arra való, hogy megakadályozza a bűz bejutását a fürdőszobába. Az alábbiakban bemutatjuk a bűzzár két legismertebb változatát: a búraszifont és a helytakarékos csőszifont, amit például fürdőszobai mosdóknál vagy konyhákban használnak.

A tiszta lefolyó titka

  • Ha azt szeretnénk, hogy a bűzzárak megbízhatóan működjenek, akkor némi odafigyelésre van szükség. Ügyeljünk arra, hogy a hajszálak vagy a durvább szennyeződések ne kerüljenek a lefolyóba. Ezt fésűs betétek vagy lefolyószűrők használatával lehet elkerülni.
  • Rendszeresen engedjünk vizet a lefolyóba, mert hosszabb „üresjáratok” esetén a szifonok kiszáradhatnak, ez pedig bűzzel jár.
  • Ha a bűzzár eltömődött, kérjük, ne kísérletezgessen és ne próbálja meg mindenféle házilag barkácsolt eszközzel kitisztítani! A WC-pumpa és a csipesz jó szolgálatot tesz a dugulások megszüntetése vagy eltávolítása szempontjából. Az erős vegyszerek károsíthatják a tömítéseket vagy az anyagot, ezért mindenképp kerüljük a használatukat. Fontos: A szifon eltávolítását bízzuk szakemberre. A legtöbb esetben ő sem nyúl a bűzzárhoz, hanem WC-pumpával vagy más professzionális eszközzel próbálja megoldani a problémát.
  • Például: A tévében „csodaszerként” reklámozott csőtisztító készülékek olyan nagy nyomással dolgoznak, hogy a szifonban és a csövekben is kárt tehetnek. Ezért laikusként jobb, ha ezeknek az eszközöknek mellőzzük a használatát.

Termékek egy tágasabb fürdőszobáért