Hogyan lehet megelőzni a legionellát az ivóvízben

Mi az a legionella?

A Legionella olyan baktériumok, amelyek ivóvízben szaporodhatnak

A legionella baktériumoknak semmi keresnivalójuk a szervezetünkben, mert különféle fertőzéseket okozhatnak, főleg a legyengült immunrendszerű embereknél.

Mivel ezek a baktériumok az ivóvízvezetékekben érzik jól magukat, jó, ha odafigyelünk az élőhelyükre és az ivóvizünk minőségére.

Hogyan kerül a Legionella a vízbe?

A Legionella a háztartási vízellátáson keresztül jut az ivóvízbe. Csak a csőben lévő minimális populáció jelentős növekedése teheti őket veszélyessé az emberre. A vízhőmérséklet és a stagnálás, valamint az ivóvíz tápanyagellátása a legionella terjedésének meghatározó tényezői. A 25 és 50 Celsius fok közötti hőmérséklet tökéletes körülmény az ilyesfajta baktériumok szaporodásához – de ez csak akkor jelent problémát, ha a vizet nem cserélik rendszeresen.

Érdemes egy vízelemzésre szakosodott cég kihívása az ingatlanban legionella ellenőrzésére.

A Legionellától nem kell félni –de alábecsülni sem

Legionella mikroszkóp alatt

A Legionella olyan baktérium, amely megbetegedést okozhat. Zuhanyzáskor, apró vízcseppekben ömlenek ki a zuhanyfejből. Ez a víz a légutakon keresztül jut a tüdőnkbe, ahol a kórokozók lerakódnak. Egészséges embereknél nem valószínű, hogy betegséget okoznának. Azonban, más a helyzet a legyengült immunrendszerű emberek esetében.

Milyen betegségeket okoz a vízben lévő legionella?

A Legionella legionárius betegséget okozhat. Ez a tüdőgyulladás egy súlyos formája, és mellkasi fájdalmak, fejfájás, köhögés, hidegrázás és magas láz gyors kialakulásával jár. A tüdőgyulladás gyakran súlyos, és körülbelül négy hétig tarthat. A hosszú távú következmények nem ismertek.

A legionella által okozott fertőzések gyakoriak?

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ szerint a Legionella által okozott Legionella-betegség előfordulása a legtöbb országban 100 000 főre számítva kevesebb mint 2 eset. Az európai átlag 1,8 eset. Németországban ez az érték 100 000 emberre vetítve mindössze 1,7 eset.

Tippek az alacsony legionella-számú ivóvízhez

A kórokozók elleni küzdelem érdekében tegye meg a következő intézkedéseket:

  • Gondoskodjon arról, hogy a WC-t körülbelül 24 óránként egyszer öblítsék le. Ez megakadályozza, hogy a kórokozók még kedvező hőmérsékleten is elszaporodjanak.
  • Állítsa a bojlert legalább 55 °C-ra. Ez megakadályozza, hogy a baktériumok elszaporodjanak a bojlerben.
  • A nem rendszeresen használt tartályban érdemes higiéniai öblítőberendezést telepíteni. Ez programozható úgy, hogy az öblítés rendszeres vízcserét biztosítson.
  • Rendszeresen tisztítsa meg a csapok és a zuhanyfej levegőztetőit.
Tiszta ivóvíz

A megfelelő fürdőszobatervezés a magas szintű ivóvízhigiénia érdekében

Legionella probléma esetén érdemes ideiglenes öblítőberendezést - például a Geberit HS10 higiéniai öblítőberendezést - használni. Ez nagyobb átalakítási munkálatok és költségek nélkül beépíthető az adott csőszakaszba, és ismét biztosítja az ivóvíz minőségét.

Ha az ingatlant rendszertelenül használják, akkor egy állandóan beszerelt higiéniai öblítőberendezés jó megoldás lehet. Ez megakadályozza a túlságosan hosszú stagnálási időt az ivóvízvezetékekben. A higiéniai öblítőberendezés beépíthető a WC-tartályba vagy külsőleg a vízvezetékrendszer megfelelő pontján. A higiéniai öblítés közvetlenül a terméken programozható, vagy modelltől függően a Geberit Control alkalmazással is beállítható és vezérelhető.

Találja meg a megfelelő megoldást az Ön ingatlanához

Legionella

A legionella megelőzése: a háztartási vízszűrő rendszeres ellenőrzése

A lakástulajdonosoknak rendszeresen ellenőriztetniük kell a házi vízszűrőt a vízvezeték-szerelővel. Ők szükség esetén javasolni fogják a cseréjét.

A bérlőknek általában nem kell aggódniuk emiatt, mivel az ellenőrzés és a csere a házmester feladata.

A víz hőmérsékletének megfigyelése

A legionella különösen jól szaporodik 25 és 50 °C közötti vízhőmérsékleten. AA baktériumok 50 foknál hirtelen megállnak a szaporodásban, míg a megduplázódáshoz szükséges idő 25 fok alatt csökken. Különösen nyáron jelentős a kockázata annak, hogy a hidegvízes csövek a veszélyes területen felmelegszenek.

A melegvíz hőmérsékletének beállítása legalább 55 °C-ra mindig biztosítja, hogy a baktériumok ne tudjanak szaporodni.

Termékek egy tágasabb fürdőszobáért

További cikkek