Walk-in zuhanyzók Tippek a tervezéshez

A nyitott zuhanyzók egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. Elegáns kivitelben készülnek, nagyvonalú térérzetet biztosítanak, és akadálymentes fürdőszoba esetében is ideális választásnak számítanak. Annak érdekében, hogy a walk-in zuhanyzó minden előnyét élvezhessük, a fürdőszoba tervezésekor érdemes néhány dolgot szem előtt tartani.

Mi az a padlóba süllyesztett zuhanyzó?

Geberit CleanLine zuhanyfolyóka

Padlóba süllyesztett, besétálós, nyitott, walk-in zuhanyzó – mindegyik kifejezés egy olyan modern zuhanyzót takar, amelybe a hagyományos zuhanykabinokkal ellentétben nem küszöbön vagy ajtón keresztül kell belépni.

A padlóba süllyesztett zuhanyzók kényelmet és biztonságot nyújtanak a fürdőszobában. Amikor reggelente álmosan kibotorkálunk a zuhanyzóba, nem kell attól félnünk, hogy megbotlunk. A walk-in zuhanyzók ezenkívül akadálymentes fürdőszobák esetében is ideális választásnak számítanak.

A nyitott zuhanyzók előnyei

  • Nagyobb mozgásszabadság zuhanyzás közben
  • Biztonságos és kényelmes be- és kilépés
  • Higiénikus megoldás és könnyű tisztítás: nincsenek rejtett lerakódások
  • Elegáns, időtálló design, amely tágasabbá teszi a helyiséget
  • Akadálymentes fürdőszobákhoz is alkalmas

Tippek a padlóba süllyesztett zuhanyzó megtervezéséhez

Felújítás során a padlóba süllyesztett zuhanyzó beépítése mindig átalakítással jár. Ezért előzetesen ellenőrizni kell, hogy teljesülnek-e a beépítés feltételei. A legfontosabb az aljzat beépítési magassága, tehát az esztrich réteg vastagsága, amely a padlóburkolaton kívül más rétegeket is tartalmaz, például a hőszigetelést, a padlófűtés csővezetékeit stb. A padlóba süllyesztett zuhanyzók esetében ügyelni kell a szifonhoz szükséges minimális magasságra. Ha az aljzat beépítési magassága kisebb, mint a szifonmagasság, előfordulhat, hogy a zuhanyzót nem vagy csak nagyon bonyolult és költséges átalakítás révén lehet beépíteni.

1. Tervezés: a méret a lényeg

A kényelmes zuhanyzás érdekében a zuhanyterülethez vezető folyosó legalább 80 centiméter széles, maga a zuhanyterület pedig legalább 90 x 90 centiméter alapterületű legyen, de minél nagyobb, annál kényelmesebben lehet használni.

2. Ne spóroljon a zuhanyfalon

Zuhanyzáskor a víz meglepően messzire kifröccsenhet a zuhanyterületről. Különösen, ha nem választották le semmivel. A pihentető zuhanyzás után ilyenkor a fürdőszoba padlóját fel kell törölni, ami már egy kevésbé izgalmas feladat. Ezért az ajtó nélküli walk-in zuhanyzók esetében a zuhanyfalat – a térbeli adottságok figyelembevételével – érdemes a lehető legnagyobb méretűre tervezni. Minél szélesebb az üveg zuhanyfal, annál kisebb felületre tud felfröccseni a víz.

3. Zuhanyfelület vagy csempe?

Awalk-in zuhanyzók esetében a zuhanyfelületek és a csempék is jó megoldásnak számítanak.

A zuhanyfelületeket vagy zuhanytálcákat a padló síkjába süllyesztve lehet beépíteni, és már többféle szín- és anyagváltozatban kaphatók. Az ásványi anyagokból készült zuhanyfelületek például – a fémmel, üveggel vagy kerámiával szemben – kellemesen meleg és lágy érzetet keltenek.

Ha viszont lecsempézzük a zuhanyzót, azzal egyenletes megjelenést kölcsönzünk a fürdőszobának. A csempék teljesen egyedi megvalósítást és nagy tervezési szabadságot kínálnak. Kis fürdőszobákban a walk-in zuhanyzó hasznos területként szolgál. A csempe méretét illetően a nagyméretű lapok előnye abban rejlik, hogy a kevesebb fuga miatt könnyebben tisztíthatók.

4. Csúszásmentesség: inkább menjünk biztosra

A padlóba süllyesztett zuhanyzók tervezésénél központi szerepet játszik a padló jellege és a lefolyó elhelyezése. Ha csúszott már el a zuhanyzóban, akkor tudja, milyen fontos, hogy még vizes padlófelület esetén se veszítsük el a talajt a lábunk alól. Vásárláskor csúszásmentes csempét vagy csúszásmentes anyagokból készült zuhanyfelületet válasszon.

Mivel zuhanyzás közben senki sem szeret a lefolyón álldogálni, célszerű azt a padlón minél közelebb a falhoz elhelyezni, vagy falba rejtett lefolyóként közvetlenül beépíteni a falba.

Padlóba süllyesztett zuhanyzó fali fülkével

5. A fali fülke mint tárolóhely

A fürdőszobában rengeteg sampon és tusfürdő halmozódik fel. Praktikus megoldásként ilyenkor jól jöhet egy tárolóhelyként használható fali fülke, amelyben az összes palack és tubus elfér. Így nagyobb rend lesz a fürdőszobában, amelyet takarítani is könnyebb.

6. Padlóba süllyesztett zuhanyzó az akadálymentes fürdőszobában

Az akadálymentes zuhanyzáshoz a zuhanyfelület mérete legalább 90 x 110 centiméter legyen.

Az idős vagy a mozgásukban akadályozott emberek számára a kapaszkodók, valamint a felhajtható ülőkék vagy zuhanypadok nagy segítséget jelentenek zuhanyzáskor. Ezenkívül ügyelni kell arra, hogy a felhasználók akár ülő helyzetből is el tudják érni és be tudják állítani a csaptelepeket és a zuhanyfejet.

A szabadon álló zuhanyzók vízelvezetését zuhanyfolyókával vagy falba rejtett lefolyóval lehet megoldani. Az optimális vízelvezetés érdekében a lejtés legfeljebb 2 százalékos legyen.

Az Ön számára melyik fürdőszoba a megfelelő?

A tökéletes fürdőszoba kívánságok és szükségletek széles skáláját szolgálja. De milyen igényei vannak Önnek? A hely, a tisztaság vagy a design fontos az Ön számára? Felhasználóbarát termékeket szeretne, vagy inkább azt a bizonyos extra kényelmet részesíti előnyben, amelyet például a Geberit AquaClean higiéniai berendezés nyújt Önnek? Vagy esetleg az univerzális design a szívügye? Nem számít, milyen igényei vannak, okos fürdőszobai megoldásainkkal leegyszerűsítjük mindennapjait.

Több hely a fürdőszobában
Nagyobb tisztaság a fürdőszobában
Több funkcionális design a fürdőszobában
Nagyobb kényelem a fürdőszobában
Nagyobb mértékű akadálymentesség a fürdőszobában
Több felhasználóbarát kezelhetőség a fürdőszobában