Éjszakai fényhatás

Geberit ONE tükrös szekrény ComfortLight funkcióval (© Geberit)

Sokak számára ismerős helyzet, amikor az éjszaka közepén ki kell mennünk WC-re. De a szobában sötét van, a fürdőszobába vezető utat pedig csak sejteni lehet. A vakító mennyezeti lámpát nem akarjuk felkapcsolni, hogy ne menjen ki az álom a szemünkből, és másokat se ébresszünk fel.

Ilyenkor jobb, ha előre gondoskodunk az éjszakai világításról. A megfelelő megvilágítással éjszaka könnyen megtaláljuk a fürdőszobát, és a biológiai óránk sem fog felborulni. Nézzük, milyen lehetőségek vannak a fürdőszoba megvilágítására:

  • Az éjszakai sötétségben ideális a fényerőszabályzós lámpa, amelyet a fürdőszobában több helyen is elhelyezhetünk. Jó példa erre a Geberit ONE tükrös szekrény. Az integrált ComfortLight négy fényhatással rendelkezik, amelyek teljesen testre szabhatók: napközben világos és élénkítő, lefekvés előtt lágy és hívogató, éjszaka pedig visszafogott a sötétben való tájékozódáshoz. Így az éjszakai WC-használat után könnyen visszatalálunk a hálószobába.
  • A WC-ben is használhatunk hangulatvilágítást. A Geberit AquaClean higiéniai berendezés automatikusan aktiválódó, diszkrét fénye elég erős ahhoz, hogy éjszaka is tudjunk tájékozódni. A ki- és bekapcsolása közelségérzékelővel történik, és hét szín, valamint öt fényerőszint közül lehet választani.
  • A mozgásérzékelővel ellátott irányfények a fürdőszobába való belépéskor mutatják a WC felé vezető utat. Erős kék fényű lámpát nem ajánlatos használni, mert ez zavarja a melatonin (alvást elősegítő hormon) termelődését (lásd a keretes írást). Ehelyett érdemes meleg fényforrást választani, amely gyengébb és halványabb, és csak annyira világítja meg a fürdőszobát, hogy ne tévedjünk el. Egyes termékek, például a Geberit Monolith Plus szanitermodul vagy a Geberit ONE tükrös szekrények is ilyen diszkrét LED-es világítással rendelkeznek. Ezenkívül a Geberit Monolith Plus elektromos „soft touch” gombjai különösen csendes öblítésre képesek, amivel nem zavarjuk mások éjszakai pihenését.
  • Egy intelligens fényforrás az öblítéssel együtt működik. A Geberit működtetőlapok nemcsak megjelenésükkel kápráztatnak el, hanem integrált világítással rendelkeznek. A Geberit DuoFresh modul éjszaka egy közelségérzékelő segítségével automatikusan bekapcsolja a LED-es irányfényt, hogy mutassa a WC felé vezető utat. A világítás időtartamát és intenzitását egy alkalmazás segítségével lehet személyre szabni és szabályozni.

Mi az a bioritmus?

A bioritmus nem más, mint a természetes alvás-ébrenlét ciklusunk, amelyet gyakran biológiai vagy belső órának is neveznek. A bioritmust főleg a melatonin alváshormon szabályozza. Amikor napfény éri a bőrünket, a szervezetünk korlátozza a hormon felszabadulását, amikor pedig besötétedik, az agyunk több melatonint bocsát ki, és ettől fáradtak leszünk. Ha azonban nappal túl kevés fény, éjszaka pedig túl sok fény ér minket, a bioritmusunk összezavarodik. Az erős kék fény szintén negatív hatással lehet a melatonin termelődésére. A zavartalan éjszakai WC-használat érdekében ezért ajánlatos meleg és diszkrét fényforrásokat használni a fürdőszobában.

Termékek a nagyobb fürdőszobai kényelemért