Díjnyertes design hat négyzetméterenInterjú Carsten Wraae építésszel

A nemzetközi építészek a Geberit kezdeményezésére megvalósult versenyen mutatták be hat négyzetméteres fürdőszoba-koncepciójukat. A formatervezési versenyt a dán BJERG Arkitektur építésziroda Serenity projektje nyerte meg. Carsten Wraae Jensen, projektvezető és építész tudja, hogy mire kell ügyelni a kisebb fürdőszobák kialakításánál.

A BJERG Arkitektur dán építészei hozzászoktak a kis alapterületű fürdőszobákhoz. (© Wilfred Gachau)

Az Ön és a csapata által megálmodott hat négyzetméteres Serenity fürdőszoba nyerte meg a nemzetközi Geberit versenyt (lásd keretes írásunkat). Mik az erősségei ennek a fürdőszobadesignnak?

Csapatunk arra összpontosított, hogy a helyiség nyugalmat és meghittséget árasszon a felhasználóknak. Egy élő és érzelmeket kiváltó anyagot akartunk használni, így a fára esett a választásunk. A fürdőszoba azon kevés helyiségek egyike, ahol magunkra csukhatjuk az ajtót, és teljesen egyedül lehetünk, de csak egy nyugodt környezetben tudjuk jól érezni magunkat.

Hogy sikerült ezt megoldani?

Azon voltunk, hogy ne akarjunk túl sokat egyszerre. Különös hangsúlyt fektettünk az anyagokra és azok tulajdonságaira, valamint az integrált designra, amit egy beépített fénnyel ellátott tükörrel valósítottunk meg. A tisztaság is fontos szempont volt számunkra. Egyszerű, könnyen tisztítható termékeket választottunk, amelyek egységes felületüknek köszönhetően elegáns megjelenést kölcsönöznek a fürdőszobának. Egy realisztikus és megfizethető designt álmodtunk meg.

A versenykiírás szerint hat fő követelmény figyelembevételével egy vonzó fürdőszobát kellett kialakítani hat négyzetméteren. Mi motiválta abban, hogy részt vegyen a versenyen?

Sok tervet készítünk iskolák, óvodák és más szociális intézmények számára, és ennek során számos műszaki követelményt kell figyelembe vennünk. A hat négyzetméteres helyiség megtervezése viszont pont azért keltette fel az érdeklődésünket, mert nem egy szokványos dologról van szó. Sokan azt mondanák, hogy hat négyzetméter kicsi, a dániai építészirodánk számára azonban ez már nagy alapterületnek számít. Koppenhágában drága az építkezés, ezért sokkal kisebb alapterületekhez vagyunk szokva.

Mi volt a legnagyobb kihívás, és hogyan sikerült leküzdeni?

Az, hogy egy olyan teret hozzunk létre, amely egyszerre fenntartható és funkcionális. Nem akartunk olyan termékeket, amelyek csak jól néznek ki. Az is fontos volt, hogy praktikusak legyenek. Egy olyan fenntartható teret akartunk létrehozni, amely a nagy ablakával és a természetre nyíló kilátással álmodozásra készteti az embert.

A katalógusokban és bemutatótermekben túlnyomórészt tágas fürdőszobákat látunk. A valóság azonban gyakran egészen más: Sok embernek kevés helye van a fürdőszobában. Hogyan lehet a kis helyiségeket kialakítani úgy, hogy funkcionálisak, de egyúttal érdekesek is legyenek?

Amikor belépünk a helyiségbe, fontos, hogy ne a fürdőszobában tárolt dolgok ragadják meg a tekintetünket. Próbáljunk meg rendszert találni, és elpakolni szem elől a mindennapi használatban lévő tárgyakat. Teremtsünk nyugodtabb légkört, és ne feledjük, hogy a WC, a zuhanyzó és a mosdókagyló előtt is legyen hely. Ha ezeket a termékeket ügyesen el tudjuk rendezni, a négyzetméterek összeadódnak, így sok plusz helyet tudunk nyerni.

Tények

Bjerg Arkitekturról

A Bjerg építészetről

A BJERG Arkitektur egy 1987-ben alapított, családi tulajdonban lévő dán építésziroda, amely a három dániai irodán kívül Oslóban, Varsóban és Santiagóban is jelen van. A BJERG Arkitektur évek óta elsődlegesen a felelős és fenntartható építkezésre törekszik, 2007 óta pedig intenzíven foglalkozik az épületek energiahatékony felújításával.

Változatos referenciái egyaránt megtalálhatók magán- és közfszférában is. Különösek kedveltek iskolák és szociális intézmények tervezése során.

Képgaléria