Ház a jég közepénJégfjord Központ, Ilulissat (DK)

A Grönland nyugati partján található Jégfjord Központ a sarki jég olvadására szeretné felhívni a figyelmet. Az épület különleges formája komoly kihívások elé állította a helyi szanitervállalatot.

Ennek a fagyos világnak a szépségével egyetlen emberkéz alkotta épület sem tudja felvenni a versenyt. A Grönland nyugati partján található Ilulissat jégfjord az Unesco világörökségi listáján is szerepel – nem véletlenül: A szomszédos Sermeq Kujalleq gleccserről naponta 70 millió tonna jég szakad le és ömlik a 6 km széles és 55 km hosszú fjordba. A Disko-öbölbe sodródó kisebb-nagyobb jéghegyek a természet szinte kimeríthetetlen erejének illúzióját keltik.

A látszat azonban csal. Itt, az északi sarkkörtől északra különösen törékeny a természet. A fjordban lévő jég mérete az elmúlt évtizedben a felére csökkent.

Szélfútta szárny

A Jégfjord Központ az egyetlen épület a jeges táj közepén (© Adam Mørk)

Dorte Mandrup építész Ilulissatban található Jégfjord Központja a vadon sebezhetőségét tükrözi. A Grönland harmadik legnagyobb városának szélén, egy magas fennsíkon épült látogatóközpont nem csak a sodródó jéghegyekkel tarkított öbölre nyújt pazar kilátást. Az épület szárnyra emlékeztető formájával tökéletesen beleolvad a szél és hó birodalmába

Főleg a látható acélvázakból, faelemekből és padlótól mennyezetig érő ablakokból álló tartószerkezetnek köszönhető, hogy a magányoson álló épület tökéletesen harmonizál a környezetével. Az épület hosszúkás, középen csavart sziluettjének köszönhetően a háromszögletű és négyzet alakú ablakokon keresztül mindig a terület egy újabb része látható.

A projektben résztvevő szanitervállalat számára különösen az épület íves formája jelentett kihívást. „Az aknákat és a csővezetékeket is az íves falakba kellett beépíteni” – mondja Jesper Bredahl, az ilulissati VVS og El Firmaet A/S szaniter- és villanyszerelő cég társtulajdonosa. Üzlettársával, Jesper Hjort Hansennel hamar eldöntötték, hogy a Geberit termékeit választják: „A Geberit rendszerei biztonságosan és megbízhatóan működnek még jóval beszerelés után is.”

Jég a maga sokszínűségében

A Jégfjord Központ teteje egyben sétálóterasz is (© Adam Mørk)

A Jégfjord Központ fő üzenete a grönlandi táj legfontosabb eleméről, az éghajlatváltozás által veszélyeztetett jégről szól.

A jéglaboratóriummal és mozival kiegészített kiállítás különféle fizikai tárgyak és digitális eszközök segítségével meséli el a jég történetét, fizikai kialakulását és változását, szeizmográfiailag mérhető mozgásait és az éghajlattörténetben betöltött szerepét.

A tudomány, az építészet és a természet kombinációja segít annak megértésében, hogy a jég jelentősége messze túlmutat Grönlandon.

„Minőség és megbízhatóság”Interjú Jesper Bredahl és Jesper Hjort Hansen grönlandi szaniter- és villanyszerelő vállalkozókkal

Jesper Bredahl, az ilulissati VVS og El Firmaet A/S vízvezeték- és villanyszerelő cég társtulajdonosa (© Adam Mørk)
Jesper Hjort Hansen, az ilulissati VVS og El Firmaet A/S vízvezeték- és villanyszerelő cég társtulajdonosa (© Adam Mørk)

Mi a különbség az Önök és a dániai szanitercégek munkája között?

Nálunk a téli hónapokban, ami körülbelül 1–4 hónapot jelent, -15 és -20 fok között van a hőmérséklet, így különféle téli óvintézkedésekre, például fűtött sátrakra van szükségünk.

A téli hónapokban is szoktak beszerelni szaniterberendezéseket?

A külső munkálatokat október 1-ig be kell fejeznünk. Télen az épületekben dolgozunk.

Különleges megoldások vagy termékek is kellenek?

Igen, előszigetelt víz- és szennyvízelvezető csöveket kell használnunk kísérőfűtéssel.

Nem ez az első alkalom, hogy a Geberit termékeit választják. Mi az, ami meggyőzte Önöket?

Nem kérdés: a Geberit-termékek minősége és megbízhatósága.

Jesper Hjort Hansen-ről és Jesper Bredahl-ról
Jesper Hjort Hansen és Jesper Bredahl az ilulissati VVS og El Firmaet A/S szaniter- és villanyszerelő vállalat tulajdonosai. A vállalat több mint 20 éve működik, és jelenleg mintegy 100 embert foglalkoztat.
A hagyományos szanitervállalatként alapított VVS og El Firmaet A/S ma már szanitertechnológiai, villanyszerelési, fűtési, szigetelési, fémipari és autójavítási szolgáltatásokat is kínál.