A palotafal árnyékábanTurkish House szálloda; Isztambul (TR)

A Turkish House butikhotel régészeti lelőhely és vendégház is egyszerre. Az Isztambul történelmében tett időutazás itt, a belső udvaron kezdődik. A modern kényelemről többek között a Geberit gondoskodik.

Ennek a háznak az alapja körülbelül 1000, a falak pedig mintegy 200 évesek. Kora ellenére a ház tele van élettel. A Nagy Palota 2022-es újranyitása óta sokan a kertfal árnyékában, közvetlenül Isztambul óvárosának leghíresebb látnivalói mellett szoktak aludni, reggelizni és beszélgetni. A török metropolisz hőségétől és nyüzsgésétől kimerülten érkező turistákat a Turkish House szállodában a nyugalom oázisa fogadja.

Gondosan felújított

Előtte – utána: Az épület az átalakítás előtti állapotában és a 2022-es megnyitáskor (© Hotel Turkish House)
Előtte – utána: Az épület az átalakítás előtti állapotában és a 2022-es megnyitáskor (© Haydar Erçin)

Ezen a helyen különösen a történelem iránt érdeklődő vendégek találják meg számításukat. A ház rekonstrukciója során a szomszédos császári palotakomplexum ősi maradványaira bukkantak. A régészeti feltárásra Deniz Alkan építész, a butikhotel tulajdonosa megbízásából került sor; a felszínre került emlékek egy üvegpadló alatt tekinthetők meg.

A falmaradványokon emelt épület szintén a 18. század végéről származik. Az eredeti lakóépületet többször átépítették, így végül elvesztette eredeti rendeltetését és jellegét.

Török otthon

Az épület Deniz Alkannak köszönhetően visszakapta eredeti jellegét. A ház hagyományos faszerkezetes építési móddal épült. A belső falakra mészpépből, homokból és téglaporból álló, hagyományos módszerrel készült vakolat került. A csempétől kezdve a bútorokig és a világításig hagyományos helyi anyagokat és berendezési tárgyakat használtak. „Azt szeretnénk, ha a vendégeink átélnék a török otthon melegségét” – mondja Deniz Alkan.

Minőség és kényelem a fürdőszobában

A Turkish House szállodában többek között a Geberit gondoskodik a modern kényelemről és a higiéniáról. Deniz Alkan a butikhotel fürdőszobáit falsík előtti és mögötti Geberit termékekkel rendezte be. „Főleg a Geberit által nyújtott szolgáltatás és a termékek minősége győzött meg minket” – mondja.

Tények

Képgaléria