Érzéki elegancia a fürdőszobában

A fürdőszoba már régóta nem csak egy olyan helyiség, amelyet kizárólag a személyes higiénia céljaira használunk. Manapság az emberek még a legkisebb fürdőszobában is igyekeznek olyan hangulatot teremteni, amely összhangban van a saját személyiségükkel.

A fürdőszobában már minden arról szól, hogy hogyan tudjuk fokozni a természetességet és az érzéki eleganciát. Ennek érdekében sokan a tipikus fürdőszobai szerelvényeket – WC, mosdó, zuhanyzó stb. – a mennyezeten, falakon és padlókon használt különféle anyagokkal, valamint a kiegészítők széles választékával kombinálják.

Változatos anyagok, különleges effektek

Kerámia, fa, természetes kő, csempe, üveg, tapéta, fém ezek az anyagok ma már minden modern fürdőszobában megtalálhatók. És ez rendjén is van így, mondják a fürdőszobatervezők. A változatos anyaghasználat otthonos hatást eredményez és sajátos jelleget kölcsönöz a fürdőszobának, amely így ideális helyként szolgálja a lakók kényelmét.

Maximális tervezési szabadság a fürdőszobában

A fürdőszoba esetében nincs egyetlen helyes stílus, mondja Tilla Goldberg belsőépítész, aki magán- és középületekben váltja valóra a megrendelők fürdőszobával kapcsolatos álmait. Minden ügyfél kialakult ízléssel és egyéni preferenciákkal rendelkezik a formák, színek és anyagok tekintetében. Nekem személy szerint az a fontos, hogy a fürdőszobában otthonos harmóniát teremtsek. Ehhez arra van szükség, hogy az ügyfélnek legyen valamilyen elképzelése a színeket és anyagokat illetően.

Egyedi igényekre szabott megoldások

Ezt Christoph Behling, a Geberit designstratégiai vezetője is így látja. „Semmilyen szabályt nem írunk elő az ügyfeleink számára. Arra törekszünk, hogy az ügyfelek gyorsan és egyszerűen megtalálják az ízlésüknek, a rendelkezésre álló helynek és a költségvetésüknek megfelelő megoldást. A változatos design ezért nagyon fontos a fürdőszobai termékcsaládunk esetében.”

A berendezés formavilága azonban már nem olyan fontos: mindegy, hogy az ügyfélnek a letisztult, egyenes vonalú kerámiák vagy éppen a lágyabb, kerek formák tetszenek, a lényeg a felhasznált anyagok, textúrák és színek kombinációja, a fürdőszobát pedig a felhasznált kiegészítők teszik teljessé.

Fókuszban a változatos anyaghasználat

„Én úgy látom, hogy jelenleg a matt anyagok irányába mozdult el a kereslet. Tehát olyan anyagok irányába, amelyek kevésbé tükrözik vissza a fényt és így kevésbé hűvös megjelenésűek. A csaptelepek és működtetőlapok esetében ilyen anyag pl. a csiszolt fém. A meleg, tompa árnyalatok nagyon népszerűek. Ezzel szemben a fényes fehér csempékkel és csillogó csaptelepekkel ellátott fürdőszobák, amelyek a húsz évvel ezelőtti időket idézik, ma már elavultnak számítanak” – mondja Christoph Behling.

„Az átlátszó és áttetsző, azaz fényáteresztő anyagok, valamint az olyan természetes anyagok, mint pl. a valódi fa és a kő, szintén nagyon közkedveltek. A másik fürdőszobai trend a „biofília”. Ha sok helyünk van a fürdőszobában, érdemes elhelyeznünk benne néhány igazi növényt. Kisebb helyiségek esetében a virágmintás tapéta is jó megoldás lehet, hogy egy kis természetet csempésszünk a fürdőszobába” – mondja Tilla Goldberg belsőépítész.

Funkcionális kialakítású fürdőszobai termékek