Fürdőszobai színekTippek a kiegyensúlyozott színkoncepcióhoz

A fürdőszobai színek kiválasztása sokak számára nem egyszerű. Már a színválaszték is hatalmas. Emellett, vannak technikai szempontok is, amelyeket figyelembe kell venni, mint például a magas páratartalom és a tisztítás. Tippjeinkkel segítünk Önnek kiválasztani a megfelelő színeket fürdőszobája számára!

Szükség van-e speciális festékre a fürdőszobában?

Sárga ruhás nő áll a mentazöld fürdőszoba előtt Geberit bútorokkal és fürdőszobai kerámiákkal és fekete csapokkal

Ha a fürdőszobában falakat szeretne festeni, célszerű olyan speciális falfestékeket használni, amelyek megakadályozzák a penészesedés kialakulását.

A vízgőz miatt a fürdőszobában a helyiség klímája nagyon párás, és a hagyományos emulziós festékek általában nem állnak ellen a magas páratartalomnak. Azok, amelyek igen, speciális címkével vannak ellátva. Ezért a legjobb, ha szilikátfestéket vagy latexfestéket használ.

A szilikátfestéknek számos előnye van. Képes a levegőből felszívni, majd kibocsájtani a nedvességet. Ez javítja a beltéri hőmérsékletet. Ezenkívül a szilikátfestékek az allergiások számára is alkalmasak, mivel általában oldószermentesek. Végül, de nem utolsósorban a szilikátfesték nagyrészt lúgos (azaz bázikus), ami biztosítja, hogy a penésznek ne legyen táptalaja a fürdőszobában.

A latexfesték gyantából (manapság főleg műgyantából) áll. Nedvességálló, robusztus és könnyen tisztítható. Felhívjuk azonban a figyelmet arra, hogy a latexfesték nem festhető át, mivel az új falszín nem tapad meg az aljzaton. Eltávolítása is nagyon időigényes - a latexfestéket le kell csiszolni vagy ki kell lúgozni. Ha bérlakásban lakik, a legjobb, ha a fürdőszoba festését a bérbeadóval beszéli meg.

Mire kell figyelnie, amikor falfestéket vásárol a fürdőszobába?

Különböző festékesdobozok madártávlatból (© kép a Freepiktől)

Mint minden otthoni barkácsolási projekt esetében, a munkát is megfelelően kell elvégezni. Kérjen tanácsot a megbízható építőipari központban a falfestéssel kapcsolatban, vagy bízza a munkát szakemberre.

A szilikát- vagy latexfesték melletti döntés a tisztítás is fontos a fürdőszobában. A savas tisztítószereket különösen a zuhanyzó területén gyakran használják, különösen a vízkő eltávolítására. Ezek károsíthatják a falszínt. Ezzel kapcsolatban a festékgyártók öt nedves kopási osztályt jelölnek:

 • 1. nedves kopási osztály: a legkeményebb és legstrapabíróbb, normál háztartási tisztítószerekkel, szivaccsal vagy folyóvízzel tisztítható.
 • 2. nedves kopási osztály: robusztus, durva szivacsos oldallal vagy kefével is kezelhető.
 • 3. nedves kopási osztály: korlátozott kopásállóság, tisztítószerekkel, szivaccsal vagy izomerővel tisztítható.
 • 4. nedves kopási osztály: érzékeny, de nedves, puha ruhával tisztítható.
 • 5. nedves kopási osztály: legkevésbé ellenálló, még puha ruhával is sérülhet.

Fürdőszobai színek – lépésről lépésre a megfelelő színkoncepcióhoz

A fürdőszoba megfelelő színének kiválasztása döntő fontosságú lépés a tervezési folyamatban. Mielőtt azonban belemerülne a színpalettába, mérlegelnie kell, hogy szeretne-e csempét használni.

Családi fürdőszoba nagy csempékkel és fürdőszobabútorokkal, valamint fürdőszobai kerámiák a Geberit iCon-tól

Az alapok lefektetése – Csempével vagy anélkül?

Ha úgy dönt, hogy csempét használ a fürdőszobában, akkor a csempe méretét és színét is figyelembe kell vennie. Manapság egyre népszerűbb a „fugamentes” megjelenés, és ennek jó oka van:

 • 1. design: a fugák zavaróak lehetnek. A nagyobb csempeformátumok nyugodtabb és harmonikusabb hangulatot teremtenek.
 • 2. higiénia: fugák hajlamosak a szennyeződések összegyűjtésére, és a szennyeződéseket takarításkor gyakran beletörlik. Ez további, időigényes takarítási munkát igényel, hogy a fürdőszoba újra ragyogjon. A nem megfelelő tisztítás akár penész kialakulásához is vezethet a fugákban.
Egy nő törülközővel szárítja a haját egy nyitott zuhanyzós fürdőszobában, nagy terrazzo stílusú csempékkel

A zuhanyzó hátulja különleges eset, mert sok nedvesség éri. Ha nem szeretne csempét használni, íme két alternatív ötlet:

 • “Elefántbőr“: A fal lezárása egy speciális, átlátszó gyantával, amely a kereskedelemben kapható festékeket és tapétákat vízállóvá teszi. Vegye azonban figyelembe, hogy a festés után a felület fényes lesz.
 • Latexfesték: Nedvességálló, és vízálló vakolat alapozót igényel. Bár a latexfesték ellenáll a vízgőznek, nem 100%-ban vízálló. Felhívjuk figyelmét, hogy nem szabad a tökéletlenségeket átfesteni, mivel ez vízkárhoz vagy penészesedéshez vezethet.

Tippünk: a vízkárok megelőzése érdekében a zuhanyzókban különösen ajánlott a sík falburkolat kialakítása. A falpanelek költséghatékony megoldást jelentenek, amelyek számos színben, mintával vagy fotómotívummal kaphatók.

A nagyméretű csempék szinte zökkenőmentes megoldást kínálnak. Egy kis luxus érhető el a Stucco Veneziano vagy a Marmorino burkolattal. Ezek olyan mészvakolatok, amelyek magas fényűre csiszolhatók, és így olyanok, mint a természetes kő. Javítják a beltéri klímát és természetes módon védettek a penész ellen, de nem szabad savas szerekkel (fürdőszobai tisztítószerekkel) tisztítani.

Felújításkor felmerül a kérdés, hogy a jelenlegi csempézést tartsa meg, vagy teljesen újítsa fel a helyiséget. Mindent, amit a témával kapcsolatban tudnia kell, megtalál a fürdőszoba-felújítási útmutatónkban.

Fehér fürdőszoba Geberit tükörszekrénnyel, mosdóval, alsó szekrénnyel, működtetőlappal és kerámiával

Egy biztos pont: a fehér színű klasszikus

A féktelen 70-es és 80-as évek után a fehér domináns színként tért vissza a fürdőszobába. A fehér továbbra is nagy népszerűségnek örvend, mivel a tisztasággal és a minőséggel társítják.

A fehér szaniterkerámiák, mint például a WC-k, mosdókagylók, fürdőkádak és zuhanyzók időtállóak és színileg jól kombinálhatók.

A pasztellszínek barátságos és tágas hatást keltenek

Pasztell színek áttekintése

A fürdőszobafalakon gyakran látni olyan színárnyalatokat, mint a bézs, a világosszürke vagy a púderszín. A semleges falszínek modern hatást keltenek, és időtlen szépségükkel ejtenek rabul. Ezenkívül a fehér mosdókagylóknak és WC-knek felettébb elegáns megjelenést kölcsönöznek.

 • A homokárnyalatok általában melegséget közvetítenek. A homokszín- és bőrszínárnyalatok kiegyensúlyozó hatással vannak a szemre és az elmére. Vizuális úton nyugalmat és harmóniát sugároznak.
 • Szürke árnyalatok: a szürke árnyalatok palettája változatos. Kis mennyiségű barnával a szürke melegnek, kék árnyalattal pedig inkább hűvösnek tűnik. A piros, sárga vagy türkiz színű kiegészítők nagyon jól harmonizálnak egy szürke fürdőszobával.
 • Pasztellszínek: a világoskék, a rózsaszín, a menta és társaik a könnyedség és jó közérzet érzetét keltik a helyiségben. A pasztellszínek mindig jól mutatnak a fehér mellett, és barátságos benyomást tesznek. Ráadásul általuk a kis fürdőszobák is nagyobbnak látszódnak.

Tippünk: mindegy, hogy mit választ: mindig próbálja ki az adott színt, mielőtt lefestené vele a falat. Akár több színből álló mintaréteggel közvetlenül a falon, akár fára vagy kartonra felvitt próbamintával. Majd nézze meg az eredményt a nap különböző időszakaiban. Hiszen a fénybeesés és a környezet (pl. a csempék, a fürdőszobabútorok vagy a mennyezet színe) jelentősen befolyásolhatják a színérzékelést. Javasoljuk továbbá, hogy használjon nedvességálló festéket vagy speciális, fürdőszobába való festéket. Ez megkönnyíti a falak tisztítását, és megakadályozza a penészképződést.

Helyezzünk hangsúlyt a színekre

Természetesen a fürdőszobai kerámiáknak és bútoroknak nem kell mindig fehérnek lenniük. Ma már színes mosdókagylók és WC-k is kaphatók a piacon. Azok számára, akiknek ez túl színes, a matt kerámia vonzó alternatíva lehet. Különösen a matt fehér vagy matt fekete színű termékek diszkrétek, és mégis kiemelkednek a standardból.

A színek hangulatot teremtenek, és segíthetnek otthonosabbá tenni a fürdőszobát. A fürdőszoba színesebbé tételéhez nem feltétlenül szükséges a falak festése. A belsőépítészek színes fürdőszobai kiegészítőkkel teremtenek hangsúlyokat. Előnye a falfestéssel szemben: a fürdőszobai kellékek könnyen és olcsón kicserélhetők. Az alábbiak üde színfoltként szolgálhatnak:

 • Textíliák, mint például törölközők, fürdőszobaszőnyegek, szőnyegek vagy zuhanyfüggönyök
 • Szappanadagolók, fogmosó poharak, törölközőtartók
 • Vázák és kaspók
 • Képek és szobrok
 • Dekoratív tárgyak, például lámpák, gyertyák és gyertyatartók
 • Kisebb fürdőszobabútorok
 • Egyedi működtetőlapok

A növények is színesíthetik a fürdőszobát, és természetes hangulatot teremthetnek. De vigyázat: nem minden növény alkalmas nedves helyiségekbe.

Geberit iCon mosdó alsó szekrénnyel, matt fehér és fekete fürdőszobai kiegészítőkkel
Makrofelvétel egy kézről, a matt fehér színű Geberit iCon mosdót érintve

GYIK a színek tervezéséről a fürdőszobában

Vannak új trendek a fürdőszobai anyagok és színek terén?

A fekete fürdőszobabútorok és fekete kiegészítők jelenleg nagyon divatosak. A takarékosan használt és ügyesen kombinált fekete termékek erőteljes hatást keltenek. A neves építészek is egyre inkább a feketére helyezik a hangsúlyt a fürdőszobában.

A fa a fürdőszobában mindig népeszerű volt és továbbra is az marad. Úgy képviseli a természetességet, mint semmilyen más anyag, és nemcsak megjelenésével, hanem tapintásával és illatával is jó hangulatot teremt a fürdőszobában.

A nagyobb érzékiség érdekében a fürdőszobában a különböző anyagok kombinálása is a napirenden van. Ezzel izgalmas hatást érhetünk el. Előnye: ha különböző anyagokat kombinálsz egymással, azonnal egyedi megjelenést teremtesz, és nemcsak a szemnek, hanem a tapintásnak is teszel valamit.

HírlevélRegisztráljon most

Maradjon naprakész


Hírlevelünk érdekes információkkal és hasznos tippekkel szolgál arról, hogyan könnyítheti meg életét a fürdőszobája.

Funkcionális kialakítású fürdőszobai termékek

Hasonló bejegyzések olvasása