Fekete fürdőszoba: A legújabb fürdőszobai trendAz építész szemszögéből

Andrin Schweizer svájci építész portréja (©Judith Stadler & André Uster)

Nem elvárás, hogy egy fürdőszoba mindig klasszikus fehér színben pompázzon. Ha visszafogottan és okosan kombinálva használjuk a fekete színt, azzal erőteljes hatást kelthetünk, mondja a híres svájci építész, Andrin Schweizer.

Fürdőszoba Geberit Option Plus Square tükörrel és fekete Geberit ONE fürdőszobabútorokkal, előtte pedig egy férfi (© Geberit)
Geberit ONE fürdőszoba matt fekete színű bútorokkal (© Geberit)
A Geberit ONE fürdőszobai termékcsalád matt fekete színű termékei (© Geberit)

A fekete szín nagyon népszerű választásnak számít az otthonunk berendezésekor. Építészként mit gondol erről a trendről?

Andrin Schweizer: Nyílt titok, hogy az építészek szeretik a fekete színt. Az emberek a komolysággal, az eleganciával és a kifinomultsággal társítják ezt a színt, és akkor használják, ha erőteljes, merész hatást szeretnének elérni. Szerintem felújításkor kifejezetten hasznos szín, mert a segítségével jól meg lehet különböztetni az új és a régi felületeket. A lelki szemeim előtt ilyenkor például egy régi parasztház egyszerű, fekete konyhája jelenik meg.

A fekete már a fürdőszobában is trendi színnek számít: a fekete csaptelepek, fürdőszobabútorok és fürdőszobai kiegészítők nagy népszerűségnek örvendenek. Hogyan lehet ezzel a színnel megfelelő hangulatot teremteni?

Amikor néhány évvel ezelőtt először fekete csaptelepekkel és kiegészítőkkel szerettem volna berendezni egy fürdőszobát, kudarcot vallottam, mert akkor még nem lehetett ilyen termékeket fekete színben kapni. Ma már sokkal nagyobb a választék. A gyártók sok különböző felülettel kínálják egy-egy termékcsalád modelljeit. Azt javaslom, hogy a fekete színt tudatosan és visszafogottan használjuk, hogy megőrizze a varázsát. Válasszunk inkább kevés elemet, és a kontraszt érdekében kombináljuk más elemekkel.

Milyen hatást keltenek a fekete fürdőszobai csaptelepek és fürdőszobabútorok?

A fekete csaptelepek önbizalmat sugároznak. Egyértelművé teszik: itt egy designhoz értő ember lakik, aki tudatosan választotta ezt a szokatlan színt, mert ki akar tűnni a tömegből. Én személy szerint akkor használom a fekete színt, amikor egy luxus wellnessrészleg hangulatát szeretném megidézni. A fürdőszoba a lakás legintimebb helyisége. Ha a helyiségben a sötét színek uralkodnak, és nem látszódik minden egyes ráncunk, akkor felszabadultabbnak érezzük magunkat.

A fekete milyen színekkel és anyagokkal kombinálható legjobban?

A feketéhez minden megy – pont ez a jó benne. A fürdőszobában a túl sötét anyagokat nem kombinálnám fekete csaptelepekkel. Fontos ugyanis, hogy a megfelelő hatás érdekében legyen egy kis kontraszt. A kontrasztokat amúgy is izgalmasnak találom. A matt fekete felületeket szívesen kombinálom karakteres anyagokkal. Például kézzel festett burkolólapokkal, amelyek között nincs két egyforma lap, vagy erőteljes mintázatú természetes kövekkel. És persze fával, amelynek tulajdonképpen minden fürdőszobában ott a helye.

Ön szerint meddig tart ez a trend?

Ez nagyban függ attól, hogy milyen időtávlatban gondolkodunk. A következő néhány évben a fekete csaptelepek vagy konyhai bútorfrontok biztosan velünk maradnak, és továbbra is népszerűek lesznek. De semmi nem tart örökké.

Egy nő kiszedi a fésűbetétet egy matt fekete színű csapteleppel felszerelt Geberit ONE mosdóból (© Geberit)
Könnyen tisztítható – feketében is
Az építészettel és fürdőszobai tanácsadással foglalkozó szakemberek a Geberit fekete termékeivel a designérzékeny ügyfelek legmerészebb elképzeléseit is meg tudják valósítani. A „Design meets function” vállalati filozófia központi szerepet játszik a termékek fejlesztése során. Ez azt jelenti, hogy a Geberit az elegáns design mellett kiemelkedő funkcionalitást biztosít. Ehhez a vállalat különböző, műanyag és fémfelületekhez kifejlesztett bevonatokat és felületkezelési eljárásokat tesztel. „Csak azok a termékek mennek át a teszteken, amelyek a gyakorlatban megbízhatóan teljesítik a tartóssággal és a könnyű tisztíthatósággal szemben támasztott magas követelményeinket. Az ügyfeleink minden egyes fekete termékünk esetében biztosak lehetnek abban, hogy egy funkcionálisan átgondolt, tartós és kiváló minőségű terméket kapnak” – mondja Jörn Ikels, Head of Bathroom Systems.

A Geberit kínálatában találunk fekete színű termékeket

A Geberit széles választékban kínál fekete termékeket: A fekete fürdőszobabútoroktól, például alsószekrényektől, és a fekete csaptelepektől kezdve a fekete keretes tükrökön és tükrös szekrényeken át egészen a fekete működtetőlapokig és fürdőszobai kiegészítőkig szinte mindent megtalálunk. A zuhanyterülethez is kaphatók fekete színű termékek: zuhanyfolyókák, falba rejtett lefolyók és lefolyófedelek.

Fekete színű Geberit termékek

Funkcionális kialakítású fürdőszobai termékek

További cikkek