Minimalista fürdőszobaNagyobb rend a fürdőszobában

„A kevesebb néha több” – Ludwig Mies van der Rohe építész és tervező is gyakran e mottó szerint valósítja meg az ügyfelek elképzeléseit. Ez a három szó ugyanis tökéletesen leírja a minimalizmus lényegét.

A minimalizmus napjaink népszerű lakberendezési stílusa, amely kicsi és nagy fürdőszobákban is jól alkalmazható. Megmutatjuk, hogyan rendezheti be a fürdőszobáját minimalista stílusban.

Mit jelent pontosan a minimalizmus egy fürdőszoba esetében?

Hölgy a fürdőszoba tükörnél (© Geberit)

A minimalizmus a lényegre való összpontosítást jelenti. A minimalista fürdőszoba ezért az egyszerű design mellett a funkcionális elemek, például a sok tárolóhelyet kínáló bútorok használatán alapul. A letisztult vonalvezetés és a visszafogott színkoncepció egységet és nyugodt hangulatot sugároz.

A fürdőszobai minimalizmus nem egyenlő azzal, hogy minden dekorációt száműzünk. Egy lakás szempontjából az egyszerűség nem a teljes lemondást jelenti, hanem inkább kifinomult lakberendezési megoldásokat – a Kinfolk slow lifestyle magazin is ezt a vonalat követi.

De mire van valóban szükségünk a fürdőszobában?

Mivel gyakran a fürdőszoba a legkisebb helyiség a házban, a berendezések stílusát is ehhez kell hozzáigazítani. Tegyük fel magunknak a kérdést, hogy mi az, amire nincs szükségünk a fürdőszobában.

Gyakran elég, ha csak az alapdolgok maradnak: mosdó csapteleppel, alsószekrény törülközőtartóval vagy -fogassal, tükrös szekrény a nagyobb tárolóhely érdekében, WC, valamint zuhanyzó vagy fürdőkád. Ha sok helyünk van, további fürdőszobabútorokkal (például egy magas szekrénnyel) még több tárolóhelyhez juthatunk.

A világítás döntő szerepet játszik az otthonos hangulat megteremtése szempontjából. Ezért fontos, hogy kiemelt figyelmet szenteljünk a megfelelő világításnak – a mennyezeti világításnak és a mosdótér körüli világításnak is. Az útmutatónkban bővebb információt talál ezzel kapcsolatban.

Milyen előnyei vannak egy minimalista fürdőszobának?

Először is, a minimalista fürdőszobák praktikusak, és könnyen tisztíthatók. A legszükségesebb dolgok megtartására való törekvés miatt kevesebb por tud lerakódni, és takarításkor mindenhez könnyen hozzá lehet férni. Egy fali WC körül például gyerekjáték a padló tisztán tartása.

Aki a lényeges és funkcionális elemekre összpontosít, az több tárolóhelyet tud kialakítani. Így nagyobb rend lesz a fürdőszobában, és a napi rutinfeladatokat is egyszerűbben tudjuk elvégezni.

Egy egyszerűen berendezett fürdőszoba ugyanis tökéletesen alkalmas arra, hogy elvonuljunk a világ zaja elől, és testileg-lelkileg feltöltődjünk. Nem véletlenül olyan népszerűek a különféle belsőépítészeti stílusok, például japandi, wabi sabi vagy scandi; ezek ugyanis nagy hangsúlyt fektetnek a harmóniára, a természetességre és a visszafogott esztétikai élményre.

3 tipp: Hogyan rendezzünk be egy fürdőszobát minimalista stílusban?

Sminkelés a kozmetikai tükör előtt (© Geberit)
Kerek Geberit VariForm pultra ültethető mosdó alsószekrénnyel (© Geberit)

1. tipp: Válasszunk egyszerű, funkcionális fürdőszobabútorokat

A minimalista fürdőszoba felé tett első lépésként válasszunk funkcionális fürdőszobabútorokat. Az időtálló, tartós, kiegészítő funkciókkal ellátott termékekkel biztosan nem lőhetünk mellé. A szifonkivágás nélküli fiókok például több tárolóhelyet kínálnak. Annak érdekében, hogy a fürdőszobabútor a nedves környezet ellenére is sokáig szép maradjon, vásárláskor ügyeljünk a megfelelő anyag- és felületválasztásra. Ebben a cikkben további tippeket talál a kiváló minőségű fürdőszobabútorok vásárlásához.

A tükrös szekrények különféle hasznos kiegészítő funkciókkal kaphatók, például beépített világítás, csatlakozóaljzat, állítható polc, kozmetikai tükör vagy az ajtó belső oldalán tárolható dobozok.

Természetes megvilágítás nélküli kis fürdőszobák esetén a lakberendezőknek van egy egyszerű ötletük: Ha a mosdó felett elhelyezünk egy beépített lámpával ellátott nagy tükröt, azzal növelhetjük a térérzetet. Ez egy költséghatékony módja annak, hogy feldobjuk a fürdőszobát. Bemutatjuk, hogy egy dán építész hogyan alakítja át funkcionális szempontból a kis fürdőszobákat.

Hikoridió színű Geberit ONE pultra ültethető mosdó, alsószekrény és WC (© Geberit)

2. tipp: Válasszunk egyszerű színeket

Míg az erős színek élénkítően hatnak, addig a lágy, finom árnyalatok a nyugalom érzetét keltik. A minimalista fürdőszobákban jellemzően a fehér, a fekete és a szürke semleges árnyalatai, valamint a földszínek, például bézs vagy barna dominálnak. Az azonos színárnyalatokon alapuló, egységes színsémák izgalmas hatást keltenek.

A természetes tónusok és organikus anyagok (például fa) melegnek és hívogatónak láttatják a fürdőszobát, még akkor is, ha a berendezése a minimalista stílust képviseli. A tipikus scandi stílus esetében például a nyírfa vagy a tölgy számít ideális választásnak. Olvassa el tippjeinket, hogy a fával hogyan lehet kihangsúlyozni a fürdőszoba izgalmas részleteit. A vászonból, jutából vagy gyapjúból készült textíliákkal és néhány kiegészítővel, például agyagkorsókkal vagy bambuszkosarakkal szintén otthonossá varázsolhatjuk a fürdőszobát. A kosarak ráadásul a törülközők, WC-papír vagy szappan tárolására is alkalmasak.

Takarékossági tipp: Ha nem tetszik a csempe színe, de túl körülményes lenne a felújítás, próbáljuk ki a csempematricát. Az öntapadós fólia nedves helyiségekben is használható, és könnyen eltávolítható vagy átfesthető. Olvasson további tippeket a megfelelő szín kiválasztásához.

3. tipp: Tartsunk rendet a fürdőszobában

A rendezett és letisztult design kulcsa a tárolóhely. Néhány ötlet, hogy nagyobb rend legyen a fürdőszobában:

  • Mosdóbútorok: A fiókokhoz való rendszerező dobozok áttekinthetővé teszik az alsószekrényt. Így a mindennapi élethez szükséges dolgok könnyebben rendszerezhetők és gyorsan megtalálhatók. Egyes mosdókat helytakarékos szifonokkal is fel lehet szerelni, de még jobb megoldás, ha a szifon a szerelőfalban kap helyet. Így a fiókokat nem kell kivágni, amivel további tárolóhelyet nyerünk.
  • Tükrös szekrény: Ha tükör helyett tükrös szekrényt választunk, akkor több tárolóhelyhez jutunk a mindennap használatos dolgok számára. A szerelőfalba integrált tükrös szekrények kevesebb helyet foglalnak.
  • Zuhanyzó: A zuhanyzó esetében szerelőfalba beépített tárolófülkéket érdemes választani, ami még több rejtett pakolófelületet jelent. A tükrös tolóajtónak köszönhetően a sampont, borotvát stb. szem elől rejtve tárolhatjuk.

És persze minél kevesebb dolgot halmozunk fel, annál könnyebb rendet tartani. Tegyünk úgy, mint a rendrakás japán szakértője, Marie Kondo: váljunk meg a felesleges dolgoktól – ez a „decluttering” lényege. Azoknak, akik nehezen válnak meg a tárgyaktól, érdemes megszívlelniük a híres KonMari-módszert: váljunk meg mindentől, amiben (már) nem lelünk örömet. Ezenkívül Marie még számos trükköt ismer arra, hogy hol és hogyan lehet optimálisan tárolni a dolgokat.

Geberit megoldások a minimalista fürdőszobákhoz

Geberit VariForm (© Geberit)

A minimalista mosdótér

AGeberit ONE tükrös szekrény beépíthető a falba, így a fürdőszoba tágasabbnak tűnik. A helyiség hangulatos megvilágításáról az integrált ComfortLight világítási koncepció különböző fényhatásai gondoskodnak.

Kerek tükrökkel jól kihangsúlyozható a tipikus minimalista design. Az új Geberit Option kör alakú tükrök négy méretben, valamint közvetlen és közvetett világítással kaphatók.

Kis vagy különleges alapterületű fürdőszobák esetében minimalista mosdót. érdemes választani. A Geberit karcsú és rövidebb kinyúlású mosdókat is kínál, a kisebb modellek oldaltárolós változatban vagy sarokmegoldásként kaphatók.

A minimalista fürdőszobabútorok esetében a tárolóhely az egyik fő szempont. A szifonkivágás nélküli fiókoknak köszönhetően sokkal több helyhez jutunk. Az alsószekrényekhez, például a Geberit ONE és iCon fürdőszobai termékcsalád modelljeihez kapható praktikus rendszerezővel vagy éppen a mágneses táblára felrakható dobozokkal könnyebben megy a rendrakás.

Geberit CleanLine50 (© Geberit)

Minimalista zuhanyzó

A padlóba süllyesztett zuhanyzók visszafogott megjelenést képviselnek, és egységes kialakítást tesznek lehetővé. Ha ezt nagyméretű csempékkel kombináljuk, nyugodt vizuális hatást tudunk elérni. A Geberit zuhanyfolyókák az esztétikát, a funkcionalitást és a higiéniát ötvözik. Az új, karcsú kialakítású CleanLine50 nyitott lefolyófelülete megakadályozza a rejtett lerakódások kialakulását, és a zuhanyfolyóka nagyon nagy méretű csempékkel is kombinálható.

A Geberit falba rejtett lefolyó is a minimalizmust képviseli. További előnye: Mivel a lefolyót a padló helyett a falba kell beépíteni, soha többé nem lépünk rá.

Geberit Acanto fali WC öblítőperem nélküli Rimfree változatban Quick Release funkcióval (© Geberit)

WC-megoldások egy kis, minimalista fürdőszobában

A Geberit számos Fali WC-t, kínál, amelyek megkönnyítik a padló tisztán tartását. Ha öblítőperem nélküli Rimfree modellt, választunk, még kevesebb időt kell a takarításra szánnunk. Az egybefüggő kerámiának köszönhetően nincsenek nehezen hozzáférhető helyek, ahol a szennyeződések meg tudnának telepedni. Kis fürdőszobák vagy vendég WC-k esetén érdemes rövid kinyúlású WC-kerámiát választanunk.

A Geberit AquaClean higiéniai berendezések számos funkcióval kényeztetik a felhasználókat: A vízzel történő pórustisztítás bizonyítottan higiénikusabb és bőrkímélőbb megoldás, mint a papírral történő dörzsölés.

A Geberit működtetőlapok is optimális kiegészítői a minimalista fürdőszobáknak. Az új, lebegő hatású Sigma70 működtetőlapot például különböző szín- és anyagváltozatban választhatjuk, hogy tökéletesen illeszkedjen a fürdőszoba stílusához.

Funkcionális kialakítású fürdőszobai termékek

További cikkek