Optimális fürdőszobai világításA fürdőszobai világítás helyes megtervezése

Reggel az első utunk a fürdőszobába vezet, este pedig szintén ezt a helyiséget keressük fel lefekvés előtt. A fürdőszoba otthonos hangulata segít ráhangolódni a napi teendőkre és ellazulni a nap végén. Ehhez a harmonikus fürdőszobai világítás is nagymértékben hozzájárul. Útmutatónk segítségével könnyen megtalálja az Önnek megfelelő fürdőszobai világítást.

Világítási szószedet: Mit jelent a kelvin, a Ra, a lumen és a lux?

A világítás fontos szempont a belső terek kialakítása során, ami nagyban befolyásolja a különböző helyiségek hangulatát. A megfelelő világítás kiválasztásánál fontos szerepet játszik a színhőmérséklet, a színvisszaadás, a fényerő és a megvilágítás erőssége.

A színhőmérséklet ábrázolása különböző kelvin-értékekkel (© iStock.com/SuriyaKK)

Színhőmérséklet (kelvin): mennyire meleg vagy hideg a fény

A színhőmérséklet azt írja le, hogy hogyan érzékeljük a fény színét. Azt mutatja, hogy a fény melegnek vagy hidegnek tűnik-e, mértékegysége pedig a kelvin (K). Minél magasabb a kelvin-érték, annál hidegebbnek (kékesebbnek) tűnik a fény, míg az alacsonyabb kelvin-értékeket melegebbnek (sárgásabbnak) érzékeljük. A klasszikus izzók színhőmérséklete például körülbelül 2700 kelvin, ami miatt melegebbnek és sárgásabbnak tűnnek, míg a körülbelül 5000–6500 kelvin színhőmérsékletű nappali fény hűvösebbnek és kékesebbnek tűnik.

Különböző fényhatások a fürdőszobában a Geberit ComfortLight világítási koncepcióval (© Geberit)

A fehér fény esetében több fokozatot szokás megkülönböztetni:

 • Melegfehér: A színhőmérséklete kevesebb mint 3300 K, és meleg, hangulatos fényt ad. Leggyakrabban lakótérben, például hálószobában, nappaliban vagy előszobában használják.
 • Semleges fehér vagy univerzális fehér: A színhőmérséklete 3300 és 5300 K között van, és kellemesen világos fénye miatt főleg munkavégzéshez használják, például irodákban, iskolákban és könyvtárakban
 • Hidegfehér vagy nappali fehér: A színhőmérséklete több mint 5300 K, és hűvös, kékes fénye miatt műtőkben, laboratóriumokban vagy ipari csarnokokban használják, mert elősegíti a koncentrációt.

Színvisszaadás (Ra-érték)

A színvisszaadás arra utal, hogy a tárgyak színei mennyire tűnnek természetesnek különböző fényviszonyok mellett. A fürdőszobában ez különösen a tükör használatakor fontos, hiszen mindenki azt szeretné, hogy a bőr és a haj tónusa, valamint a ruhák és a smink színe a lehető legtermészetesebb legyen.

A színvisszaadás mértékegysége az úgynevezett Ra-érték, más néven CRI (Colour Rendering Index). Egy 0-tól 100-ig terjedő skálán azt jelzi, hogy egy fényforrás mennyire hűen adja vissza a tárgyak színeit a természetes nappali fényhez képest. A magasabb érték természetesebb színvisszaadást jelent. A 100-as Ra-érték a nappali fény színvisszaadási indexének felel meg. Alacsonyabb Ra-értékeknél torznak vagy természetellenesnek tűnnek a színek. Összességében tehát a magas értékű színvisszaadás természetes és kellemes hangulatot teremt a helyiségekben.

Tippünk: Belső terek esetében a 80 Ra tekinthető irányadó értéknek. A fürdőszobában 90 feletti érték ajánlott, hogy a bőrtónus természetesnek hasson.

Az ábrán az látható, hogy a beeső fény hogyan verődik vissza a felületekről, és hogy ezt hogyan érzékeli az emberi szem (© Tribecraft). Az izzó fénye minden irányba sugárzik; ennek erősségét a lumen fejezi ki. Amikor a fény egy felületre esik, azt megvilágítási erősségnek nevezzük, amit luxban mérünk. Az emberi szem sárgás vagy kékes színűnek érzékeli a fény színét. Ezt a színhőmérsékletet kelvinben fejezzük ki.

Fényerősség (lumen)

A fényforrások fényerejét a lumen (lm) fejezi ki. Minél nagyobb a lumenszám, annál világosabb a lámpa.

Megvilágítás erőssége (Lux)

A megvilágítás erőssége azt mutatja meg, hogy a fényforrástól adott távolságban mennyi fény esik egy adott felületre. A mértékegysége a lux (lx). Minél magasabb a lux-érték, annál világosabb és intenzívebb az adott felület megvilágítása. A lux-érték azért fontos, mert így biztosítható, hogy a helyiség megvilágítása kellően erős és szemkímélő legyen.

Tippünk: A megvilágítási erősség és a fényerő nagyban függ a környező falaktól, illetve azok textúrájától és színétől. Ha lehetséges, a világítást mindig életszerű körülmények között, valós méretű fürdőszobában, valamint megfelelő színű falakkal és anyagokkal teszteljük.

Tippek a fürdőszoba optimális megvilágításához

1 tipp: Közvetlen és közvetett fényt is használjunk

A fürdőszobai világítás megtervezésekor a profikhoz hasonlóan törekedjünk a közvetlen és a közvetett világítás optimális egyensúlyára.

 • Közvetlen fény: Az irányított fénysugárral rendelkező lámpák közvetlen fényt bocsátanak ki. Ez természetesebb árnyékképet eredményez, és hozzájárul az élénk és természetes plaszticitáshoz (ha a fény felülről érkezik). Ugyanakkor a közvetlen fény nagy kontrasztot és így néha előnytelen árnyékképet eredményez.
 • Diffúz fény: Ha egy ernyő megszűri vagy szétszórja a fénysugarat, akkor ezt diffúz fénynek nevezzük.
 • Közvetett fény: Közvetett világítás esetén a fényforrás visszatükröződik a tárgyakról vagy a falakról. A fény a diffúz és a közvetett világításnál is egyenletesebben oszlik el, de önmagában mindkettő tompának tűnhet.

2. tipp: Kombináljunk öt-hét fényforrást

A fürdőszoba optimális megvilágítása érdekében érdemes több fényforrást kombinálni. Ezek száma a helyiség méretétől, a kívánt megvilágítás típusától és intenzitásától, valamint az egyéni igényektől függ.

A sikeres svéd lakberendező, Frida Ramstedt az „5-7-es szabályra” esküszik a világítás kapcsán. Szerinte minden helyiségben öt-hét fénypontnak kellene lennie. Mások ennél is többet, kilencet ajánlanak. Frida szerint az is célravezető, ha különböző típusú fényeket használunk.

A fürdőszobában a következő fények kombinációját javasolja:

 • Fő megvilágítás: Feladata, hogy az egész helyiséget megvilágítsa, például mennyezeti lámpatestek, LED-es fürdőszobai tükör vagy tükrös szekrény.
 • Bútorvilágítás: Kiemeli az érdekes részleteket, és hangulatos környezetet teremt. Ilyen például a nyitott bútorfelületek megvilágítása vagy a bútorok alatti világítás.
 • Hangsúlyvilágítás: Elsősorban dekorációs célokat szolgál, például egy tárgyra irányított spotlámpák, fényfüzérek vagy gyertyák segítségével.
 • Készülékvilágítás: Kiegészítő funkciót kínáló, integrált fényforrással ellátott szanitertermékek, például működtetőlap irányfénnyel, amely a WC megközelítésekor aktiválódik.
A képen a WC, a mosdótér és a zuhanyzó megvilágított részei láthatók (© Tribecraft)

További fényforrások, amelyeket fürdőszobai berendezési tárgyaknál használunk:

 • Bútorok belsejének megvilágítása, például fiókvilágítás
 • Megvilágított kozmetikai tükör
 • Egy készülék állapotát mutató jelzőlámpák

A képen látható fürdőszobában a közvetlen és a közvetett fényforrások kombinációjának köszönhetően optimális megvilágítást kap a helyiség és a tükörkép. A LED-es tükrös szekrény elsődleges fényforrásként szolgál. A fürdőszobai tükör megvilágítására is lenne lehetőség. A tükrös szekrényben és a zuhanyzóban elhelyezett fülkevilágítás elegánsan kihangsúlyozza a hasznos felületeket. A működtetőlapon, valamint a WC és a fürdőszobabútor alatti világítás kiemeli az érdekes részleteket, és hozzájárul az otthonos hangulathoz.

Geberit megoldások a harmonikus fürdőszobai világításhoz

A Geberit fürdőszobai világítás harmonikus hangulatot és optimális fényviszonyokat teremt a különböző igényekhez összekapcsolt világítási megoldások révén. Így a fürdőszobai termékek maguk is fényforrássá válnak, hozzáigazodva a felhasználók napi rutinjához.

A Geberit ComfortLight világítási koncepciójának előnyei:

 • A Geberit ComfortLight világítással ellátott szanitertermékek és fürdőszobabútorok kihangsúlyozzák a helyiség stílusát, és a nap bármely szakában optimális fényt biztosítanak.
 • A szabályozható fényerő és színhőmérséklet kellemes hangulatot teremt a fürdőszobában.
 • Az összekapcsolt fényforrások egyetlen gombnyomással egyidejűleg vezérelhetők és harmonikusan összehangolhatók.

Természetes fényhatások a ComfortLight segítségével

A fény jelentős hatással van a közérzetünkre. A fehér, világos fény ébresztőleg hat ránk, míg a visszafogott, meleg fény pihentető hatású. A Geberit ComfortLight koncepcióval ellátott szanitertermékek és fürdőszobabútorok esetében kombináltan működik a fényhőmérséklet és a fényerősség: A fokozatmentesen állítható dimmelés esetén a világos fény automatikusan hűvösebb, a sötétebb fény pedig melegebb lesz. Ez természetes fényviszonyokat teremt a fürdőszobai rutinok elvégzéséhez, és otthonos hangulatot varázsol a fürdőszobába. A weboldalunkon bővebb információt talál a Geberit ComfortLight koncepcióról..

Mire ügyeljünk a fürdőszobai világításnál?Tippek egy szakértőtől

Andreas Janser világítási szakértő a Geberit központjában, a svájci Rapperswil-Jonában található világítási laboratóriumban (© Geberit)

Andreas Janser termékmenedzser és képesített villanyszerelő jelentős szerepet játszott a Geberit ComfortLight világítási koncepció kidolgozásában. A Geberit központjában található, mozgatható falakkal és mennyezetekkel, kerámiákkal, bútorokkal és üveg válaszfalakkal felszerelt világítási laboratóriumban Andreas a kollégájával együtt az optimális fürdőszobai világítás finomhangolásán dolgozik. A szakember most a fürdőszoba megvilágításához ad tippeket.

Fedezze fel a Geberit ComfortLight lehetőségeit

Egy férfi és egy nő egy Geberit ONE fürdőszobabútorokkal és kerámiákkal berendezett, harmonikusan megvilágított fürdőszobában (© Geberit)
Kérjük, válasszon egy információs pontot a képen!

Termékek a nagyobb fürdőszobai kényelemért

További cikkek