Funkcionális fürdőszobadesignok

Carsten Wraae Jensen, a Bjerg Arkitektur A/S építésziroda munkatársa (© Wilfred Gachau)

A Geberit nemzetközi pályázatának keretében hat európai építész hat négyzetméteres fürdőszobákat tervezett. A pályázatot a dán Bjerg Arkitektur építésziroda „Serenity” terve nyerte meg.

A design a nyugalom és a derű érzését kelti a fürdőszoba használóiban. „Egy élő és érzelmeket kiváltó anyagot akartunk használni, így a fára esett a választásunk. A fürdőszoba azon kevés helyiségek egyike, ahol magunkra csukhatjuk az ajtót, és teljesen egyedül lehetünk, de csak egy nyugodt környezetben tudjuk jól érezni magunkat” – foglalja össze a projekt lényegét Carsten Wraae Jensen, a Bjerg Arkitektur projektmenedzsere és építésze. Arra a kérdésre, hogy hogyan rendezzünk be egy kis fürdőszobát, nagyon egyszerű a válasz: a lehető legfunkcionálisabban.

Tárolóhelyek

A tárolóhelynek fontos funkciója van a fürdőszobában. A designszakemberek számára a mosdótér jó kiindulópont a fürdőszoba berendezéséhez. Itt dől el ugyanis, hogy mennyi további tárolóhelyet kell kialakítani. Az alsószekrénnyel felszerelt mosdók praktikusak, mert már eleve kínálnak tárolóhelyet.

„Amikor belépünk a helyiségbe, fontos, hogy ne a fürdőszobában tárolt dolgok ragadják meg a tekintetünket. Próbáljunk meg rendszert találni, és elpakolni szem elől a mindennapi használatban lévő tárgyakat” – tanácsolja Carsten Wraae Jensen. A tárolóhelyek kiválóan alkalmasak olyan tárgyak tárolására, amelyeknek mindig kéznél kell lenniük anélkül, hogy megzavarnák a fürdőszoba nyugalmát.

Fény és tér

„Olyan helyiség kialakítására törekedtünk, amely egyszerre fenntartható és funkcionális. Nem akartunk olyan termékeket, amelyek csak jól néznek ki. Praktikusnak is kell lenniük” – teszi hozzá Carsten Wraae Jensen. Ezért nagyon fontos volt a könnyed hangulat, amit világos anyagokkal és tükörbe integrált megvilágítással sikerült megvalósítania. Mindkét megoldás nagyvonalúbbnak és tágasabbnak láttatja a helyiséget.

Érzéki élmény

A kézzelfogható funkciók mellett olyan dolgok is befolyásolják a fürdőszoba kialakítását, mint a könnyű tisztíthatóság. Ebben a nagy felületek, a megfelelő fényviszonyok és a könnyen tisztítható anyagok jutnak szerephez. Így aztán nem meglepő, hogy a „Serenity” fürdőszobadesign díjat kapott. A design az egyszerű, könnyen tisztítható termékekre összpontosít, amelyek egységes felületüknek köszönhetően elegáns megjelenést kölcsönöznek a helyiségnek, és könnyen tisztíthatók.

Öt tipp kis fürdőszobák tervezéséhez

1. A helyiség megtervezése: Kevés a hely, de nagyok az elvárások? Első lépésként mérjük fel az igényeinket, és állítsunk fel fontossági sorrendet. Mindenre van megoldás. Érdemes például alsószekrénnyel és oldalszekrénnyel ellátott mosdót választani. Ezzel le is fedjük a helyszükséglet nagy részét.

2. Több fiók: Igénytől és a rendelkezésre álló helytől függően az alsószekrényben több fiókot is ki lehet alakítani.

3. Rugalmasság: A tárolódobozok segítségével a kihúzható elemekben és a fiókokban tetszés szerint tervezhetünk tárolóhelyet. Fontos, hogy a tároló- és rendszereződobozok minél rugalmasabbak legyenek, hiszen a fürdőszobában idővel változnak a hellyel és a tárolással szembeni elvárásaink.

4. Használjunk tükrös szekrényt: A tükrös szekrények két funkciót kínálnak egyetlen termékben: tárolóhelyet és fényt. Olyan tükrös szekrények is vannak, amelyek beépíthetők a szerelőfalba, így a fürdőszoba tágasabbnak tűnik.

5. Gondoljunk a jövőre: Ha a fürdőszoba padlója síkban van, akkor bármelyik része akadálymentesen megközelíthető. A padlóba süllyesztett zuhanyfelületek modern kialakításúak, ugyanakkor maximális kényelmet nyújtanak.

Termékek egy tágasabb fürdőszobáért