Új fürdőszobai élmény a vendég WC-kben

Kicsi vagy elegáns? Vagy mindkettő? A vendég-WC-kben általában ugyanolyan kevés a hely, mint a vendégfürdőszobákban. Ezért is fontos, hogy a felújítás olyan esztétikai és funkcionális designötletek és -tervek alapján valósuljon meg, amelyeknek a vendégek és a házigazdák is nagy hasznát fogják látni.

Vendég-WC-k kialakítása

Egy ablakon keresztül megvilágított vendég-WC sötétkék hátfallal

De mitől lesz egy vendég-WC-ből vendégfürdőszoba? Leginkább a zuhanyzótól. Tervezéskor azonban legfeljebb a csempék kérdésének kell kiemelt figyelmet szentelni, egyébként ugyanazok a tervezési elvek érvényesek.

Kezdetben a hangsúlyt a padlóra és a falakra, illetve azok színére és a felhasznált anyagokra érdemes helyezni.

Vendég-WC-ötletek fával

A fa a vendég-WC-ben is jól mutat. Padlóhoz, falburkolatként vagy fürdőszobabútorhoz: a fa segítségével jól ki lehet emeli az egyes részleteket, és otthonos hangulatot lehet teremteni a helyiségben. De nem árt vigyázni! A nedvesség behatolásának megakadályozása érdekében a vendégfürdőszobában használt fát mindig kezelni kell.

Vendég-WC modern fehér vagy fekete színben

Mindent szabad, ami nem tilos! A vendég-WC-ben használt színek tekintetében nincs különösebb kikötés. De van két alapelv, amelyek kis helyiségekben is érvényesülnek: A világos színek friss és tiszta hatást keltenek, a sötét színek pedig az otthonosság érzését erősítik.

A fehér és a fekete szín ideális választás, ha valaki modern megoldásban gondolkodik. Talán azért, mert a két szín kitűnően kombinálható egymással – például csempék esetében. Azt viszont érdemes tudni, hogy a kis fürdőszobákban és a vendég-WC-kben is a nagyméretű csempék mutatnak jól, mert nagyobb vizuális mélységet adnak a helyiségeknek.

Mosdóötletek a vendég-WC-hez

Nem ritka, hogy a vendég-WC éppolyan széles, mint a helyiség ajtaja; a WC ilyenkor gyakorlatilag mindig szemközt helyezkedik el. De ahhoz, hogy megközelítsük, először el kell haladnunk a mosdó mellett. Ezért érdemes helytakarékos mosdót, például egy fali csapteleppel vagy oldalsó csapteleppel ellátott modellt választani.

Milyen fürdőszobabútor nem hiányozhat még a vendég-WC-ből?

Egy kéz kihúzza a természetes fa kivitelben készült Geberit Renova Plan alsószekrény egyik fiókját

A WC és a csapteleppel ellátott mosdó egyetlen vendég-WC-ből sem hiányozhat – ezzel azonban még nem teljes a kép, hiszen a napi használati tárgyak tárolására alkalmas bútorokra is szükség van.

Ilyenkor ideális megoldást jelent egy mosdóval harmonizáló alsószekrény és egy tükrös szekrény. A megfelelő megvilágításról a beépített LED-lámpával ellátott modellek gondoskodnak.

3 tipp: Hogyan tervezze meg az új vendég-WC-t?

Ötletelni jó dolog, de az ötletek csak megfelelő tervezéssel válnak valóra. Ez nemcsak a saját fürdőszobánkra, hanem a kis vendég-WC-k kialakítására is vonatkozik. Az alábbiakban három tippet adunk, hogy hogyan valósíthatja meg a legjobban a vendég-WC kialakítására vonatkozó ötleteit:

1. tipp: 3D-s fürdőszoba-tervezővel tervezze meg a vendég-WC-t

A mosdókonfigurátor segítéségvel, mint amilyet a Geberit is kínál, mindössze öt lépésben lehet megtervezni a vendég-WC-t. Több időt igényel az előkészítés, ami magában foglalja a helyiség lemérését, az ajtók és ablakok elhelyezését, valamint a víz- és villanycsatlakozások helyének megtervezését. Az áramellátás nem csak a világításhoz szükséges csatlakozásokat jelenti; az igényektől függően előfordulhat, hogy a WC-nél is szükség lesz áramra, például egy szagelszívó beépítése esetén. A szagelszívót főleg ablak nélküli vendég-WC-k esetében érdemes fontolóra venni.

2. tipp: Helyezze el a WC-t, a mosdót és a szekrényeket

A vendég-WC-ben a korlátozott hely miatt sokszor nincs túl sok lehetőség a WC, a mosdó és a fürdőszobabútor elhelyezésére. Ezért itt az a szabály, hogy a kevesebb több – tehát jobb, ha a vendég-WC-ben nem akarunk még egy kihasználatlan fürdőszobabútort elhelyezni.

Vendég-WC fali WC-vel, tükrös szekrénnyel és alsószekrénnyel a Geberit ONE fürdőszobai termékcsaládból

3. tipp: Dobja fel praktikus kiegészítőkkel a vendég-WC-t

Egyesek szerint szükség van kiegészítőkre, mások szerint csak praktikus vagy dekorációs célt szolgálnak. Az alábbi lista kiegészítőket és dekorációs ötleteket is tartalmaz:

Kiegészítők és hasznos termékek a vendég-WC-hez

  • WC-kefe
  • WC-papír-tartó
  • Kis szemeteskuka fedéllel
  • Szappanadagoló
  • Vendégtörülközők
  • Kozmetikai cikkek (kézkrémek, vattakorongok stb.)
  • Ruhaakasztók
  • Illatosító palackok
  • Virágok/vázák
  • Képek

Különösen a felsorolt kiegészítőket érdemes könnyen elérhető helyen és megfelelő mennyiségben tárolni a bútorban.

Geberit-megoldások kis vendégfürdőszobákhoz

Geberit Selnova Compact fali WC-kerámia

A Geberit különböző okos és rendkívül helytakarékos megoldásokat kínál vendégfürdőszobákhoz. Ilyenek például a helytakarékos bútorok vagy a rövidebb kinyúlású WC-k, amelyek nagyobb mozgásszabadságot biztosítanak.

Az ilyen megoldások iránt érdeklődő ügyfeleknek érdemes közelebbről is szemügyre venniük a Geberit fürdőszobai termékcsalád iCon, Selnova és Smyle WC kompakt változatait.

Geberit ONE Handwaschbecken mit passendem Waschtischunterschrank

Helytakarékos bútorok kis fürdőszobákba

A Geberit kínálatában még a keskeny és kis kinyúlású vagy oldalsó tárolóval rendelkező mosdókhoz is találunk tökéletesen illeszkedő, sok tárolóhelyet kínáló alsószekrényeket. Ilyen például a sokoldalú és moduláris Geberit iCon fürdőszobai bútorcsalád vagy a funkcionális kialakítása miatt népszerű Geberit ONE. A helytakarékosság érdekében akár az – integrált világítási koncepción alapuló – tükrös szekrény is a falba süllyeszthető.

Okos részletmegoldásokkal több tárolóhelyünk lesz a vendégfürdőszobában

Ha helytakarékos szifont választunk, vagy a szifont beépítjük a falba, akkor nem kell kivágnunk az alsószekrény fiókjait, és így további tárolóhelyhez jutunk.

Ráadásul a fiókokban lévő szerveződobozokat is könnyebb lesz használni. A dobozok áttekinthető rendben tartják a fiókok tartalmát, és lehetővé teszik, hogy bármihez könnyen hozzáférjünk. A belső tárolódobozokkal és állítható polcokkal ellátott tükrös szekrényekben további pakolófelületet lehet kialakítani.

Egy mágneses tábla is jó kiegészítője lehet a WC-knek. A táblákra három különböző méretű tárolódobozt lehet felhelyezni, és négyféle színben kaphatók.

Termékek egy tágasabb fürdőszobáért

További bejegyzések