Inspiráció és ötletekMinden fürdőszobai alaprajzhoz

Ideális fürdőszoba mindenki számára - ami egyszerűen és logikusan hangzik, a gyakorlatban gyakran akadályokkal jár. Ennek oka, hogy az igények nagyon eltérőek. Ezt mutatja például egy családi fürdőszoba, egy akadálymentes fürdőszoba, egy wellness fürdőszoba vagy egy nagyon kicsi fürdőszoba követelményei. Egy dolog azonban minden fürdőszobatípusban közös: a fürdőszoba alaprajzának formája és mérete jelentősen befolyásolja a fürdőszoba tervezését.

Miért kulcsfontosságú az alaprajz a fürdőszoba tervezésénél?

Fürdőszoba kis alaprajzzal

A fürdőszoba elrendezése meghatározza a fürdőszoba tervezésének kereteit. Ez vonatkozik az esztétikai szempontokra, amelyek a jó közérzet szempontjából kulcsfontosságúak, de különösen a funkcionális megfontolásokra is:

  • Hogyan kell és lehet elhelyezni az olyan szanitereket, mint a kád, a zuhanyzó, a mosdó vagy a WC?
  • Hogyan teremtsen elegendő mozgásszabadságot az egyes szaniterek között?
  • És hogyan lehet elegendő tárolóhelyet kialakítani a fürdőszobában?

Ha ezekre a kérdésekre választ kaptunk, gyakorlatilag semmi sem állhat a fürdőszoba használatának optimalizálása útjában.

Közös fürdőszoba elrendezések és lehetőségeik

Mindenkinek álmai fürdőszobája! Elég egyszerű lenne - ha elegendő hely lenne. Gyakran a fényes magazinokban szereplő házak példáit nehéz felülmúlni a tágasság tekintetében. A valóság azonban általában más: az alaprajzot már véglegesítették, vagy a fürdőszoba elrendezése előre meg van határozva. Íme néhány forgatókönyv és hasznos információk a különböző alaprajzi méretekből adódó lehetőségekről.

Fürdőszoba kis alaprajzzal

2-6 m² között – kis alapterület kihasználása

Minél korlátozottabb a rendelkezésre álló hely, annál kisebb a tervezési mozgástér. Ez vonatkozik például egy 4 m² alapterületű, zuhanyzós fürdőszobára. A jól átgondolt helyiségtervezés itt különösen fontos, és a tisztán funkcionális elemek minimalizálásának elvét kell követnie. Segít például, ha a szanitereket, például a mosdót vagy a szifont a fal mögött helyezzük el. Helytakarékos mosdószekrénnyel kombinálva ez további tárolóhelyet is teremt.

Egy kis alaprajzú fürdőszobában figyelmet kell fordítani arra, hogy a kerámiák, például a mosdó vagy a WC minél rövidebbek legyenek.

Egy kis alapterületű fürdőszobában a csempék méretére is figyelmet kell fordítani: a nagyméretű csempék itt megfelelőbbek. A kevesebb fugának köszönhetően a falszerkezet nyugodtabbnak tűnik, és a fürdőszoba nagyobbnak tűnik. Ehhez hozzájárulnak a világos és meleg színek és az optimális fényviszonyok is - különösen az ablak nélküli fürdőszobai alaprajzok esetében.

Geberit ONE vendég WC

Ötletek szűk alaprajzokhoz

A keskeny alaprajzú fürdőszobákra elvileg ugyanazok a követelmények vonatkoznak, mint a kis fürdőszobákra. Ha ide kádat akarunk beépíteni, célszerű kihasználni a helyiség szélességét. Ehhez azonban legalább 170 cm-es helyiségszélességre van szükség - ami megfelel egy szabványos fürdőkád hosszának.

A WC elhelyezésénél fontos, hogy a magánélet maximalizálása érdekében ne legyen közvetlen rálátás az ajtóra.

Tágas fürdőszoba Geberit ONE bútorokkal, kerámiával és falba rejtett lefolyóval

20 m² és felette – számtalan lehetőség nagy fürdőszobákhoz

Ha legalább 20 m² alapterületű fürdőszobára számíthat, akkor szó szerint megteremtheti álmai fürdőszobáját. A tervezési ötleteknek és lehetőségeknek itt gyakorlatilag nincs határa.

Még egy szauna beépítése is szóba jöhet. Vagy inkább egy olyan kádat szeretne, amely szabadon áll a helyiségben, és úgy van elhelyezve, hogy egy panorámaablakon keresztül ki lehessen látni?

Mindenesetre a rendelkezésre álló tér nagyvonalú kihasználása garantálja a személyes jólét érzését.

Geberit Smyle Square fali WC egy sarokban

Szokatlan alaprajzok a fürdőszobában – a sarkok és beugrók helyes kihasználása

A sarkok és a fülkék különböző módon járulhatnak hozzá a fürdőszobai összképhez. A beugró méretétől függően kézenfekvő választás a zuhanyzó vagy a WC beépítése. Ez optimálisan kihasználja a rendelkezésre álló helyet, és automatikusan magánszférát teremt a nagyobb intimitás érdekében.

A fülkék tárolóhelyként is ideálisak, és polcokkal vagy tárolóhelyekkel szerelhetők fel. Használhatók kiegészítők vagy dekorációs elemek kihelyezésére is.

Tetőtéri fürdőszoba Geberit Acanto termékekkel

Tippek a tetőtéri fürdőszobákhoz

Ha ferde tetővel rendelkező helyiségben tervez fürdőszobát, néhány különleges irányelvet kell szem előtt tartania.

A tető hajlásszögének legalább 35°-osnak kell lennie egy fürdőszoba számára, és a szoba magassága, amely egy személy számára szükséges ahhoz, hogy felegyenesedve álljon, becslések szerint 2 méter. Ez különösen fontos a zuhanyzó beépítésekor. Ha viszont fürdőkádat tervezünk, célszerű ellenőrizni a padló teherbíró képességét a kád súlya miatt, amikor tele van.

A mosdó és a WC beépítése előtt arról is fontos gondoskodni, hogy a falakat nedvességálló burkolattal béleljék ki, a padlót pedig tömítsék.

Geberit megoldások az Ön alaprajzához

Elegendő hely a fürdőszobában - ezt csak kevesen mondhatják el magukról: atlagosan egy fürdőszoba mérete körülbelül 2,5-3,5 négyzetméter.

A Geberit helytakarékos bútorai és kompakt kerámiaváltozatai ilyen méretekre kínálnak megfelelő megoldást. A kínálatban minden fürdőszobai elrendezéshez megtalálható a megfelelő zuhanyzómegoldás, valamint a gyönyörűen kialakított fürdőkádak és kádlefolyók is.

HírlevélRegisztráljon most

Maradjon naprakész


Hírlevelünk érdekes információkkal és hasznos tippekkel szolgál arról, hogyan könnyítheti meg életét a fürdőszobája.

Termékek egy tágasabb fürdőszobáért

Hasonló bejegyzések olvasása