Fürdőszoba ferde tető eseténTippek, ötletek, tanácsok

Ha a tetőtérből fürdőszobával ellátott hálószobát szeretne kialakítani, egy dolgot nem szabad elfelejtenie: ami az alaprajzon tágasnak tűnik, az a valóságban jelentősen összezsugorodik. Az alacsony mennyezetek és a ferde mennyezetek ugyanis drasztikusan csökkentik a tényleges hasznos területet. Ez a szaniterek elhelyezését kihívást jelentő, de megoldható feladattá teszi.

Öt dolog, amit figyelembe kell venni a ferde mennyezetű fürdőszoba tervezésénél

Fürdőszoba ferde tetővel

1. Teljes körű információ

A tetőtérben végzett átalakítási munkálatokhoz adott esetben hatósági engedélyt kell kérni. Ellenőrizni és biztosítani kell a padló teherbírását, a statikai méretezést és a szigetelést. Figyelembe kell venni az olyan alapvető követelményeket is, mint a nedvességálló falburkolat és a padló vízszigetelése.

2. Számoljuk ki a padlástérben rendelkezésre álló helyet

Tervezéskor fontos, hogy pontosan ismerjük a körülményeket. Ennek során nemcsak az alaprajzot kell figyelembe venni, hanem a ferdetetőt is. A tetők dőlésszögének 35°-osnak kell lennie, hogy a tetőtérben lévő fürdőszobának tervezési szempontból legyen értelme. Az embereknek legalább 2 méteres magasságra és 2 méteres szélességre is szükségük van ahhoz, hogy felegyenesedve tudjunk állni és kellőképpen mozogni (ún. belmagasság).

3. Költségvetés megállapítása

A tetőtérben kialakított fürdőszoba nagyobb költségekkel jár, mivel általában speciális bútorokra vagy egyedi termékekre van szükség. A körülményektől függően elképzelhető, hogy nincs kiépítve az ivóvíz- vagy szennyvízrendszer, hiányos a szigetelés vagy nincs megfelelő fényforrás.

4. Vegyük sorra a fürdőszoba-berendezéssel kapcsolatos igényeinket

Mi az, ami semmiképpen sem hiányozhat, és mi az, ami (helyhiány miatt) nélkülözhető? Ha listát készítünk a követelményekről és a kívánságainkról, akkor jobban átlátjuk a projektet.

5. Vizsgáljuk meg a termékválasztékot és a beépítési lehetőségeket

Egy ferdetetővel különleges hatást lehet elérni. Merítsünk ihletet a ferdetető alatti fürdőszobák kialakítására vonatkozó ötletekből, és kérjünk tanácsot szakértőktől. Különösen a ferde mennyezetek esetében célszerű a termékek kiválasztásakor a funkcionalitásra is figyelni. Elvégre senki sem szeretne bosszankodni a nem elegendő tárolóhely vagy a rosszul szigetelt vízvezetékek miatt.

Tipp: A világos színek nagyobbnak mutatják a ferde tetős fürdőszobát.

Fürdőszoba ferde tetővel és a Geberit ONE fürdőszobai termékcsalád termékeivel és Geberit AquaClean Monolith-tal

Mivel a tető alatt általában kevés a természetes fény, ezért érdemes a világos színeket használni a ferde mennyezetű modern fürdőszobában.

Általános szabály, hogy a sötét színek vizuálisan lefelé nyomják a mennyezetet, így a kis fürdőszoba még szűkebbnek tűnik.

A csempék legyenek minél nagyobbak, hogy a helyiség tágasabbnak tűnjön. A modern dekoratív csempék vagy a víztaszító betonszínek jó alternatívák.

Tervezze meg új, ferde tetős fürdőszobáját

A gondos tervezés elengedhetetlen ahhoz, hogy a legtöbbet hozza ki a ferde tetős fürdőszobából. Ezért érdemes előzetesen átgondolnia a következő kérdéseket a berendezéssel kapcsolatban:

Milyenek az ideális belmagasságok, és hogyan használhatja ki optimálisan a teret?

Az olyan fürdőszobai termékeket, mint a WC vagy a fürdőkád, úgy kell elhelyezni, hogy a felhasználók egyenesen állhassanak a szaniterek előtt.

  • Mosdó a ferde mennyezet alatt: a fej és a mennyezet között legalább 40 cm távolságnak kell lennie, hogy Ön egyenesen és kényelmesen tudjon állni a mosdó előtt. A fényviszonyok miatt ideális a tetőablak alatti tér.
  • Fali WC-k ferde mennyezet alatt: ahhoz, hogy kényelmesen fel tudjon állni a WC-ről anélkül, hogy beütné a fejét, a ferde tető alatt a minimális magasságnak a kerámia elülső szélétől számított 2 méternek kell lennie.
  • Fürdőkádak ferde mennyezet alatt: ha a fürdőkádat zuhanyozásra is használják, a kád aljától a ferde tetőig 2-2,20 méter távolságnak kell lennie. Megfelelő belmagasság esetén a hajmosás állva is kényelmesen elvégezhető. A tető lejtése mentén igazodó fürdőkádaknak a faltól a kád padlójáig legalább 180 cm magasnak kell lenniük. A szabadon álló fürdőkádak szintén okos választásnak bizonyulnak a ferde tetős fürdőszobákban. Nem kötődnek a falhoz, ezért rugalmasan beilleszthetők a helyiségbe.
  • Zuhanyzók ferde mennyezet alatt: ferde mennyezetek esetén a padló síkjában elhelyezett zuhanymegoldás ajánlott. A fej fölött legalább 20 cm, a fej feletti zuhanyoknál pedig legalább 40 cm helynek kell lennie. Ha a lejtő túl alacsony, a zuhanyzótér áthelyezése a helyiség közepére is ajánlott. Gipszkartonozással a zuhanyzó akár teljesen a szoba közepére is áthelyezhető. Helyhiány miatt a nyitott zuhanymegoldások vagy lengőajtók is ajánlottak.

Geberit megoldásoknagy, kicsi vagy keskeny fürdőszobákhoz

Geberit iCon fürdőszoba mosdóval és tükörrel

Mosdók és tükrös szekrények lejtős fürdőszobákhoz

Válasszon olyan mosdót és tükrös szekrényt, amelyek funkcionálisak és illeszkednek a fürdőszoba általános kialakításához. A modern és az egyszerű design jól kombinálható.

A beépített világítással ellátott tükrös szekrények hozzájárulnak a helyiség hangulatos légköréhez.

Egy kivitelező vagy lakberendező segíthet olyan termékek kiválasztásában, amelyek funkcionálisak és esztétikusak is.

Hat dolog, amit figyelembe kell vennie, ha ferde tetővel rendelkező fürdőszobát tervez:

Egy kis fürdőszobában lévő zuhanyzó

Zuhanyok ferde tetőkhöz

A Geberit innovatív megoldásokat kínál a ferde tetőkhöz kialakított zuhanyzók tervezéséhez, amelyek helytakarékosak, praktikusak és időtállóak. Mivel a ferde mennyezetű helyiségekben korlátozott a hely, a padló síkjában elhelyezett zuhanyzók különösen alkalmasak, ugyanis zökkenőmentesen illeszkednek a helyiségbe. A ferde zuhanyajtókkal vagy egyedi zuhanykabinokkal optimálisan kihasználhatja a korlátozott helyet anélkül, hogy a kényelem rovására menne.

Ahhoz, hogy a zuhanytér a lehető legnyitottabb legyen, jó megoldás a falba rejtett lefolyó, amelyből a víz hatékonyan és biztonságosan eltűnik az előfalban.

Takarítson meg helyet a Geberit Monolith szanitermodullal

WC-kerámia a tetőtéri fürdőszobákban

Ha a WC-t a ferde tető alá szeretné telepíteni, ne feledje, hogy a belmagasságnak ott legalább 145-155 cm-nek kell lennie. Felújítás esetén érdemes falba rejtett öblítőtartályt választania, mivel a tartályt el lehet rejteni a fal mögött.

A Geberit Monolith helyet takaríthat meg és modern, elegáns megjelenést biztosít.

A fali WC modellekkel a padló szabadon marad, és a helyiség vizuálisan megnagyobbodik. Egy higiéniai berendezés, mint például a Geberit AquaClean Sela, még nagyobb kényelmet biztosít. Ez egyszerre WC és bidé, helyet takarít meg, és a fürdőszobát a kényelem oázissává alakítja.

HírlevélRegisztráljon most

Maradjon naprakész


Hírlevelünk érdekes információkkal és hasznos tippekkel szolgál arról, hogyan könnyítheti meg életét a fürdőszobája.

Termékek egy tágasabb fürdőszobáért

Hasonló bejegyzések olvasása